Henvisning:
Forældre og barn indkaldes til en tværfaglig konference på læbeganespaltecenteret i Hellerup eller Aarhus, hvor det vurderes hvornår barnet skal opereres, og behandlingsforløbet planlægges og barnet visiteres til Rigshospitalet. Rigshospitalet har landsfunktion for læbespalteoperationer.
Indkaldelse:
Barnet visiteres og indkaldes af sekretæren i BUKIR 3084.
Præ-operativt
Indlæggelsesdag:
Præoperativ klargøring af patient i BUKIR
Specifikke præoperative opgaver:
- Ved indlæggelsessamtalen er det vigtigt at spørge ind til:
- Hvor meget og hvor ofte spiser barnet?
- Hvordan går måltiderne?
- Hvordan er barnets vaner?
- Hvordan sover barnet?
- Er der problemer med maven? Hvor ofte har barnet afføring og vandladning?
- Bruger barnet sut? (OBS efter læbeoperation må der ikke bruges sut i min 1 uge)
- Hvis barnet bliver ammet, er det en god idé at tage en snak med ###NAVN### om udmalkning i tiden, hvor barnet faster og under operationen. Dette er for at opretholde mælkeproduktion og undgå at mater for spændte og ømme bryster.
- Barnet skal have støbt manchetter af gipseteknikkerne, dette er på forhånd booket af sekretær på 3084. Manchetterne anvendes postoperativt i 3 uger for at hindre barnet i at pille i cicatricen.
- Hvis barnet ikke kan samarbejde til støbning af gips (se Mestring og samarbejde med børn og unge 0-18 år for tiltag til tryghed og afledning), skal der i stedet laves manchetter af bølgepap, som klippes, så det dækker fra skulder til håndled. Der medgives tape til samling af pappen.
- Barnet skal fotograferes inden operationen, hvilket gøres af sygeplejersken i afdelingen med Zebra enhenden. Det er vigtigt at lyset ikke påvirker billedekvaliteten, vælg derfor gerne rum uden vinduer (f.eks. DB amb)
- Hvis der er indikation for dræn i ørerne (barnet skal være ml. 6 mdr.- 2 år for at det kan foregå på Rigshospitalet) har barnet været hos egen ørelæge 2 uger inden operationen, og forældrene har derefter kontaktet sekretæren på 3084, som booker tid i ØNH-ambulatoriet til trykmåling, samt tilsyn ved ØNH-læge. Det er sjældent dette gøres i forbindelse med læbeoperationen.
Operationsdagen:
Se: Præoperativ klargøring af patient i BUKIR
Postoperativt 0. dag
Opvågning efter operationen foregår på BOMO. Barnet kommer retur til BUKIR, når barnet er vågnet og er tilpas.
- Barnet kan umiddelbart efter ankomsten til BUKIR tilbydes mælk. Ved flaskeernæring eller kop skal barnet kunne samarbejde til dette. Hvis barnet ammes, skal man være særligt opmærksom på, at den lokalbedøvende effekt kan medvirke til at barnet har svært ved at mobilisere et svøb de første par timer. Se i øvrigt PBB: Mad og ernæring til børn med læbe-gumme-ganespalte
- Hvis barnet har fået tranexamsyre peroperativt grundet blødningstendens, skal der konfereres med en læge om NSAID skal pauseres.
- Hvis barnet bliver respiratorisk påvirket, skal AN-læge kontaktes.
- Postoperativ samtale med operatør. Desuden tilses patienten ved aftenstuegang på operationsdagen og ved stuegang dagen efter.
- Barnet har ofte næsetampon, som skal sidde så længe som muligt, og fjernes på 6-7.dagen, når suturer skal fjernes.
- Vær særlig opmærksom på næsetamponens placering – den skal flugte med næsefløjen. I nogle tilfælde begynder næsetamponen at krybe op, og hvis dette observeres, skal næsetamponen seponeres med en pincet. Dette skal først konfereres med en LGG-læge
- Ved løft skal barnets ansigt vende ud af, så barnet ikke risikerer at støde cikatricen mod forældrenes skulder eller kraveben. Når barnet skal bøvses af efter måltid, skal forældrene sidde med barnet på skødet og give rolige klap på ryggen. Dette er særligt vigtigt den første uge efter operation.
- For at mindske hævelsen og undgå tæthed i respirationen skal barnets hovedgærde være eleveret, typisk i 1-2 dage.
- Steristrips over cikatricen skal bibeholdes til barnet kommer til suturfjernelse på 6.-7. dagen. Hvis steristrips løsnes helt, skal der påsættes nye. Hvis de kun flapper i siderne, skal der forstærkes med nye strips.
- Der udleveres væske/ernæringsskema til forældrene og de vejledes i at udfylde skemaet.
- Bibehold PVK i min. 1 døgn. Hvis barnet ikke indtager sufficient mælk i løbet af dagen skal der gives iv-væske om natten.
- Noter: blødning, cikatrice, hævelse, puls, evt. blodtryk, smerter, temperatur, næsetamponens placering, væske- og fødeindtag, vandladning og afføring x 1 i vagten.
1. postoperative dag
- Skal ses postoperativt til morgenstuegang af læge.
- Læbe og næse kan evt. renses med NaCl og vatpind for gammelt blod, sekret og mad ved behov. Læberøde smøres efter behov med neutral øjensalve. Steristrips skiftes hvis blodfyldt, sekretfyldt eller sidder løst.
2. postoperative dag
- Kan udskrives på 2.dagen (med forbehold). Dette gælder også børn som er bosat i Jylland.
- Før familien udskrives skal de til anæstesitilsyn mhp. sutfjernelse på 6-7 dagen.
- Forældrene skal informeres om at:
- Steristrips skal sidde over cikatricen indtil suturfjernelse. Der medgives steristrips og vejledes i forstærkning eller skift af disse.
- Barnet skal sove med hævet hovedgærde de første par dage grundet hævelse.
- Købe EMLA på apoteket før suturfjernelse, og ringe ind aftenen før angående mødetid, samt faste og tørstetider.
- Være opmærksom på infektionstegn: hævelse, rødme, pus og feber.
- Hvis barnet ikke spiser sufficient, skal forældrene kontakte afdelingen.
- Deres barns søvnmønster og vaner kan være blevet forstyrret af indlæggelsen, så de kan opleve at deres barn er mere uroligt i en periode.
- Der kan opstå kløe på 5. dagen, og at dette kan afhjælpes med Xyclocain salve og Arius Mixtur til natten. Arius mixtur skal ordineres af en læge, og forældrene kan herefter købe det på apoteket.
- Barnet skal udskrives i SP og genindlægges når der foretages suturfjernelse.
6-7. postoperative dag
- Suturfjernelse
- Foregår altid i GA på operationsgangen på 6. eller 7. dagen (se operationsbeskrivelsen).
- Opvågning I BOMO.
- Efter suturfjernelsen skal fotografen tage et billede af barnet. Se procedure for dette under punktet: præ-operativt. Sygeplejersken i afdelingen kan også gøre dette.
- Når barnet er retur fra fotograf, skal der sættes steristrips på læben. Steristrips skal sidde i 7 dage, og hvis de falder af eller løsnes, skal der påsættes nye eller forstærkes.
- Nogle har effekt af at smøre arret med creme indeholdende E-vitamin. Dette kan man begynde med når såret er fuldt helet.
- Arret skal beskyttes mod sol det første år efter operationen med solfaktor 50 eller et plaster.
- Barnet kan udskrives samme dag, når det er velbefindende. Medgiv pjecen: enkelt- og dobbeltsidig læbeoperation, steristrips, befordringsseddel, låneseddel for manchetter, samt indlæggelsesattest (gul seddel).
Epikrise til Specialsundhedsplejersker:
- Sygeplejeepikrise skrives som notat i SP 'resumé' for hele forløbet. Smartphrase: Udskrivningsresume til LGG-sundhedsplejerske – læbespalte kan fremsøges i SP.
- Sundhedsplejersker i hele landet kan tilgå epikrisen.
- Liste over specialsundhedsplejersker findes i fanebladene på sygeplejekontoret
Transport:
- Rejseafregning for børn fra Jylland og Fyn. Blanket (udarbejdet af Taleinstituttet i Århus) udleveres og forældre udfylder selv og sender den til Taleinstitut i Århus.
- Øvrige landsdele hvor patienten bor mere end 50 km fra Rigshospitalet udfyldes blanketten: 'Tilskud til kørsel ved sygehusbehandling' og sekretær på 3084 scanner den ind i systemet
Kontrol
Skal ses 6 mdr. postoperativt enten i RH ambulatoriet 7036 eller på Taleinstituttet i Århus afhængig af bopæl.