Orto: Regnbuestræk, plejeforløb af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Denne VIP har til formål at beskrive en overordnet standard for pleje og behandling af børn i regnbuestræk indlagt i BUKIR 8. sal. For at sikre høj faglig kvalitet i plejeforløb og ensartet behandling, er denne VIP udarbejdet på baggrund af nyeste foreliggende viden, og tilpasset forholdene i BUKIR 8. sal Billede af regnbuestræk.pdf

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale i BUKIR, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet.

Tilbage til top


Definitioner

Strækbehandling af børn foregår over tre uger, hvor barnet ligger på ryggen i en seng. Begge ben ligger i stræk med fødderne pegende op ad. På enden af forbindingen ved foden er der hæftet en snor som er forbundet via trisser med vægte. I løbet af perioden vil begge ben blive spredt langsomt horisontalt (fødderne beskriver en regnbue).

Formålet med behandlingen er at gøre muskler og sener omkring hoften klar til, at man kan sætte hoften på plads – I nogle tilfælde vil hoften gå på plads af sig selv og i andre vil det kræve en operation. Strækbehandlingen skal beskytte hoften mod komplikationer til behandlingen. Efter strækbehandling, er der behov for at holde hoften på plads i lang tid (måneder), mens ledskålens form normaliseres. Til det formål anvender man en hoftegips. Det er som regel lavet af plast-gips. Den går fra navlen og ud på begge ben. I nogle tilfælde kan man lade knæet være frit på den raske side – men det afhænger blandt andet af stabiliteten i den behandlede hofte og af barnets ernæringstilstand

Til behandling af børn, som ligger i regnbuestræk anvendes en special seng, som er opbevaret i sengeredningen. Denne bestilles ligesom andre senge bestilles. Det noteres i rekvireringen at det er rød regnbuestræk seng.

 

Tilbage til top

 


Fremgangsmåde

Modtagelse i afdelingen:

Barnet modtages i afdelingen og familien vises rundt og hilser på afdelingens pædagog. Han/hun måles og vejes, taler med kirurg, pædagog og der afholdes indlæggelsessamtale jvf. Navigator i SP. Husk at tale om barnets sovemønster, afføringsrutiner, rutiner vedr. omlægning af stræk, afdelingens rutiner, aflastning og pasning evt. benyttelse af bedsteforældre samt behov for at tale med socialrådgiver. Der prioriteres enestue (st. 1-3) hvis muligt og familien informeres om hospitalets tilbud fx. bibliotek, klovn, cafe, kirke, smilet mm.   

Yderligere informeres forældrene om medicin. Lægen skal ordinere let smertestillende pn, som kan være nødvendigt ved omlægning af stræk, samt beroligende som kan være nødvendigt, især de første par dage, indtil barnet har vænnet sig til at ligge i stræk og selv kan slappe af i musklerne. Yderligere skal lægen ordinere der laksantia, for at forebygge obstipation, da barnet ikke bevæger sig så meget som vanligt og maven derfor godt kan gå i stå. 

Barnet og familien vises sengen og opfordres ud fra deres behov til at finde ting til sengen, der kan gøre den hjemligt og hyggelig for barnet og dem. Det kan f.eks. være lyskæde, billeder, ipad holder, nattehimmel mm. Hvis barnet har en ældre søskende, kan der gives en forbinding med hjem, så de kan forberede derhjemme og få forklaret hvad der skal ske.  

Når barnet er ved at være klar til lur, anlægges strækket og familien får ro til lur. 

 

Indlæggelsesvarighed er 3 - 4 uger. Der informeres om:

Amning

Det er fortsat muligt at amme og dette kan evt. gøres ved:

Gode sygepleje råd:

Det kan være en god idé at råde forældrene til at tage et målebånd med og klippe af for hver dag eller lave deres egen tavlekalender, hvor vask, strækomlægning, rtg, aftaler mm. står på.

Yderligere kan det være vigtigt at give forældrene nogle opgaver såsom at rulle elastikforbindingerne sammen og evt. hjælpe ved vask og smøring af benene.

Jo ældre barnet er desto mere vigtigt er det at stimulere barnet med puslespil, iPad spil, sanglege og andre pædagogisk tiltag. Det er nødvendigt at stimulere barnet på anden vis end det er vant til, for at aktivere det så han/hun ikke bliver frustreret over at ligge stille.

Til slut i modtagelsen og efter anlæggelse af stræk udføres ISV og med særligt fokus på samarbejdsaftaler i barnets SP. Her skal der stå alt det beskrevet som er drøftet med familien og er som er vigtige for behandlingsforløbet

Stuegang:

Røntgen

Anlæggelse af stræk:

Personlig hygiejne:

 

Dag 2-19:

Omlægning af stræk:

Ernæring:

 

Hud og væv: 

Udskillelse:

Røntgen:

Omlægning af stræk: 

Hjælpemidler:

 

Præoperativt dag 20:

Præoperativ klargøring af patient i BUKIR

Identifikation af patienter

 

Operationsdagen. Dag 0 (dag 21)

Barnet klargøres efter gældende retningslinjer for præoperativ klargøring af patient.

 

Postoperativt forløb ved artrografi og lukket reponering

 

Postoperativt forløb ved artrografi og åben reponering

 

Åben reponering. Dag 1-3 postoperativt

Udskrivelse:

Barnet kan typisk udskrives en til to dage efter operationen og efter kontrolrøntgen, der skal ses inden udskrivelsen.

 

Genindlægglse (både ved åben og lukket)

3 måneder efter den 1. gips indlægges barnet igen. Gipsen skiftes i GA, så den samlede bandageringstid er 5 måneder.

8 uger efter anlæggelse af 2. gips, ses barn og forældre af fys., læge og bandagist til ambulant kontrol med gipsefjernelse og oftest skift til en aftagelig natskinne.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Den kliniske sygeplejespecialist har ansvaret for implementeringen af instruksen i BUKIR, JMC. Den enkelte medarbejder har ansvar for at læse og anvende instruksen hvor relevant.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Pediatric Early Warning Score (PEWS) - systematisk observation og risikovurdering af indlagte børn og unge på hospital samt dertil hørende handlingsalgoritme

Præoperativ klargøring af patient i BUKIR

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

Tilbage til top


Bilag

Opredning af regnbuestræk seng.pdf

Tilbehør til sengen og ordforklaring.pdf

Billede af regnbuestræk.pdf

Litteratur 1.pdf

Litteratur 2.pdf

Litteratur 3.pdf

Litteratur 4.pdf

Litteratur 5.pdf

Tilbage til top