Læger der er tilknyttet et kirurgisk speciale i HovedOrtoCentret, Rigshospitalet, med ansvar for børn indlagt i sengeafsnit 3082-3084.
Denne vejledning omhandler kun BUKIR, afsnit for børn og unge med kirurgiske sygdomme i ansigt, knogler og led (BUKIR AKL), sengeafsnit 3082-3084.
BUKIR AKL rummer 24 sengepladser i dagtid til indlagte børn og unge (<18 år) med kirurgiske sygdomme indenfor følgende specialer: ortopædkirurgi, plastikkirurgi, tand-mund-kæbekirurgi, øjenkirurgi og øre-næse-halskirurgi. Der er for hvert kirurgisk speciale udpeget en fagområdeansvarlig overlæge, der er kontaktperson for det kirurgiske speciale i relation til BUKIR.
Udenfor medicinrummet ved afsnit 3084 findes en akutvogn, med blandt andet udstyr til behandling af kirurgiske problemer. Inde i medicinrummet findes en skuffe med medicin til akutte tilstande. Læs mere her: Akutvogn
Ved nogle forløb kan der være behov for understøttende behandlingsplan ved pædiater. Sygeplejersken i BUKIR vurderer om dette er et behov i samråd med kirurg. Kirurg ordinerer et pædiatrisk tilsyn i SP. Ved tilsyn i vagt/weekend skal pædiateren skal også kontaktes telefonisk.
Eksempler på understøttende behandling ved pædiater:
Væske og ernæringsproblemer (indgift/udgift)
Abstinensbehandling
Delir
Respiratoriske problemstillinger
Observationer/bekymringer som kræver lægelig vurdering hvor kirurg ikke er tilgængelig
Afsnittet følger Region Hovedstadens retningslinjer for faste-tørsteregler for børn (Faste i forbindelse med anæstesi ). Det tilstræbes at børn og unge ikke faster unødigt længe. Indlagte patienter der "faster til vurdering" næste morgen, bør ses inden klokken 10 om formiddagen mhp om der er operationsindikation. For supplerende information om planlægningen af kirurgiske børn; læs vejledningen her: Praktisk Præoperativ Planlægning BUKIR 8. sal
Sengeafsnittet rummer, ud over sengestuer, også et undersøgelsesrum med et mindre udvalg af udstyr. Øre-næse-halsmæssigt er der et leje og otomikroskop tilgængeligt, men ikke ultralydsapparat.
Ved ordination af antibiotika til børn, anbefales at bruge best/ord sættet: Pæd, infektionssygdomme (kun lægemidler). Dette best/ord sæt kommer frem som forslag ved opslag på et barn som læge på Rigshospitalet. Best/ord sættet er udviklet til pædiatrien, med de hypiggste pædiatriske infektioner, og vi arbejder på et kirurgisk underafsnit.
Børneanæstesien HOC AN/OP har ansvaret for smertebehandling præ- og peroperativt og indtil næste dags stuegang. Herefter overtager kirurgerne ansvaret. På Rigshospitalet anvendes følgende best/ord sæt til smertebehandling af operationspatienter: ”Børnesmerteenheden. Smerte- og kvalmebehandling til operationspatienter”. Dette best/ord sæt fremkommer som forslag i SP (best/ord sæt) ved opslag på patienter under 18 år.
Ved udskrivelsen skal kirurgen lave recept på smertestillende medicin ved behov. Der udleveres ikke medicin fra sengeafsnittet ved udskrivelsen. Der gælder særlige forhold for tilladelsespræparater hvor recepten skal laves via FMK-online, se vedlagte guide,
Tilladelsespræparater - send recept.pdf
Hos børn med komplekse smerter kan Børnesmerteenheden i JMC kontaktes.
Børneanæstesien HOC AN/OP har ansvaret for væskebehandling præ- og peroperativt og indtil næste dags stuegang. Herefter overtager kirurgerne ansvaret. Væskebehandling sidestilles med medicinsk behandling og skal lægeordineres, sygeplejerskerne har delegeret ordinationsret til opsætning af Plasmolyte Glucose 5% og NaCl.
Sygeplejerskerne dokumenterer i SP-modullet plejerapport. Dette fremsøges ved at vælge fanen "Resume" i toppen af SP menuen, dernæst vælges "Samlet plejerapport (Pæd/Pæd kir)". Her vises en oversigt over pleje rapport, hvor tidspunkt mm kan vælges.
Patient informationspjecer om sengeafsnit, bedøvelse, sygdomme og operation er samlet på BUKIRs hjemmeside med links ud til de relevante kirurgiske specialer. Se mere her
Du kan finde patienter indlagt i BUKIR AKL på flere forskellige måder i SP.
BUKIR AKL har en sengeafsnitsoversigt med navnet: RH BUKIR 8. SAL BØRN
Her ses tre afsnit. Læbeganespalteplastik har sengene på afsnit 3084, ortopædkirurgien har sengene på afsnit 3083 og ØNH har sengene på afsnit 3082. Øjen- og TMK-kirurgiske patienter bliver fordelt i ledige senge. Denne fordeling gælder kun registrering i SP, imens patienterne af praktiske årsager fordeles fysisk i sengene på afsnittet som det er relevant.
I højre side fremgår det af kolonnen ”Ansvarlig afdeling”, hvilket kirurgisk speciale patienten tilhører.
Patienter indlagt i BUKIR AKL fremgår af tre separate patientlister i SP. Indlagte børn og unge fremgår altså ikke på den samme patientliste som er tilknyttet det skærende speciales voksen sengeafsnit. Patienter indlagt i BUKIR AKL kan ses på følgende SP-lister:
Alternativt kan man som læge se på egen afdelingspatientliste for patienter med "andet ophold":
Der er lavet en samarbejdsaftale med de enkelte kirurgiske afdelinger om afvikling af stuegang. Det tilstræbes at stuegang afvikles inden klokken 10 om formiddagen.
Der er lavet en oversigt med tips til de hyppigste kirurgiske patientforløb, som støtte til nye læger og sygeplejersker i afsnittet. Skemaerne hænger på sygeplejekontoret og findes i VIP portalen. Læs mere om TIPS skemaer: TIPSskemaer - kirurgiske børne patientforløb
Patienter der skal indlægges i afsnittet meldes til den ansvarshavende sygeplejerske på 5-8840. Indlæggelser skal visiteres af læge eller efter aftale med den ansvarshavende sygeplejerske.
Dokumentet ”Interne visitationskriterier til BUKIR 3081-3084”, Interne visitationskriterier til BUKIR 3081-3084 , beskriver hvordan visitation til BUKIR AKL håndteres, herunder fordeling imellem de kirurgiske specialer og kontaktpersoner. Det er også beskrevet hvilke patienter der ikke kan indlægges i BUKIR AKL på grund af behov for tættere observation end hvad bemandingen tillader.