Fagligt ansvar - vurdering af det kirurgiske barn

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen beskriver pligter og rettigheder ved faglig vurdering af det kirurgiske barn. Instruksen omfatter sundhedsfagligt personale med relation til BUKIR 4053

 

Tilbage til top


Definitioner

Nedenstående er en beskrivelse af hvornår GN og BUK skal tilkaldes, da det er barnets alder der er afgørende for hvem der skal tilkaldes.Børn under 2 år:

GN-bagvagt er på Rigshospitalet hele døgnet og håndterer intensiv behandling af alle børn under 2 år. Når der er tale om akut dårlige børnekirurgiske børn, kan det indebære en risiko at tilkalde en læge, som måske ikke har erfaring med håndtering af det akut dårlige kirurgiske barn, hvorfor det er afgørende af hensyn til patientsikkerheden, at GN-bagvagt tilkaldes for børn under 2 år, og derfor vil det være sekundært i forhold til den akutte vurdering og stabilisering, hvis barnet enten forbliver indlagt på 4053 eller overflyttes til en anden afdeling.

 

Børn over 2 år:

BUK-bagvagt er tilstede på Rigshospitalet i dag tiden og BUK-mellemvagt er tilstede på Rigshospitalet i vagten. Akut dårlige kirurgiske børn over 2 år tilses af enten BUK-bagvagt eller BUK-mellemvagt alt afhængig af tidspunktet på døgnet.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Faglige skøn er baseret på viden, erfaring og klinisk intuition. Der kan derfor opstå uenighed om den faglige vurdering af det kirurgiske barn. Ofte vil vurderingen af et akut sygt barn give anledning til en skærpet opmærksom på barnet og familien, men i nogle tilfælde kan den ene part ikke nikke genkendende til den anden parts vurderinger og anbefalede handlinger. Denne situation kan danne grundlag for en faglig uenighed mellem de to parter. Hvis sådan et sjældent tilfælde opstår, beskriver denne instruks, hvordan du som sygeplejerske og læge skal agere. Uenigheder må imidlertid aldrig udsætte livsnødvendig vurdering og behandling, og tilkaldte behandlere skal derfor først og fremmest respondere på den kliniske tilstand, der har medført henvendelsen.

Det er et lægefagligt ansvar at vurdere behandlingsplanen for de kirurgiske patienter.

 

Det akut dårlige kirurgiske barn:

 

Handlings algoritme:

I dag tiden kan Børnekirurgen:

  1. Kontakte GN-bagvagt (tlf. nr. 5-1327), hvis barnet er under 2 år

  2. Kontakte BUK-bagvagt (tlf. nr. 5-1350) / BUK-mellemvagt (tlf. nr. 5-1791), hvis barnet er over 2 år

 

I vagten vurderes barnet af C-mellemvagt i afsnittet:

C-mellemvagt vurderer barnet efter at være blevet tilkaldt af den børnekirurgiske sygeplejerske.

Såfremt C-mellemvagt vurderer, at der er behov for yderligere, konfereres barnet med Børnekirurgisk bagvagt. Hvis ikke den Børnekirurgiske bagvagt på baggrund af telefonisk konference kan afgøre, hvad der er bedst for barnet, har den Børnekirurgiske bagvagt pligt til at gøre et af følgende:

Hvis C-mellemvagt undtagelsesvis ikke har mulighed for at tilse det akutte barn og sygeplejersken vurderer, at der er behov for et akut lægeligt tilsyn som beskrives for C-mellemvagt ved brug af ISBAR kommunikations-modellen, er C-mellemvagt forpligtet til at angive en tidshorisont for hvornår pågældende kan foretage klinisk vurdering af barnet og såfremt sygeplejersken vurderer, at den kliniske tilstand ikke tillader, at der ventes til det angivne tidsrum, skal Børnekirurgisk bagvagt involveres, hvilket C-mellemvagten er ansvarlig for at gøre. I nødstilfælde kan C-mellemvagt bede den børnekirurgiske sygeplejerske om at foretage opkaldet til den Børnekirurgiske bagvagt.

Den Børnekirurgiske bagvagt er forpligtet til at gøre et af følgende:

  1. Vurdere om det haster at få barnet tilset og at det dermed er nødvendigt at vedkommende kommer ind på Rigshospitalet hjemmefra og selv kontakter GN-bagvagt (hvis barnet er under 2 år) eller kontakter BUK-bagvagt eller BUK-mellemvagt (hvis barnet er over 2 år) med henblik på AKUT vurdering af barnet. Vurderes tilstanden akut livstruende, skal vagthavende børneanæstesiolog desuden tilkaldes.
  2. Vurdere om det er nødvendigt selv at tilse barnet.
  3. Vurdere m det kan vente, til C-mellemvagt bliver ledig og kan tilse patienten

 

Ved respirationsstop:

Hvis der alene er respirationsstop, startes ventilation af barnet Hjertelungeredning og avanceret genoplivning af børn - specielle forhold

  1. Ring 2222
  2. Kontakt anæstesien på 4013 (tlf. nr. 5-1346)
  3. Kontakte GN-bagvagt (tlf. nr. 5-1327) hvis barnet er under 2 år eller kontakte BUK-bagvagt (tlf. nr. 5-1350) / BUK-mellemvagt (tlf. nr. 5-1791) hvis barnet er over 2 år.
  4. Kontakt Børnekirurgisk vagthavende (tlf. nr. 5-1308) i dagstiden og C-mellemvagt (tlf. nr. 5-9466) aften og nat

 

Ved hjertestop:

Start hjertelungeredning af børn (ventilation og hjertemassage) Hjertelungeredning og avanceret genoplivning af børn - specielle forhold

  1. Ring 2222

  2. Kontakt anæstesien på 4013 (tlf. nr. 5-1346)

  3. Kontakt Børnekirurgisk vagthavende (tlf. nr. 5-1308) i dagstiden og C-mellemvagt (tlf. nr. 5-9466) aften og nat, når dette kan gøres uden at forsinke hjertestopbehandlingen

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Hvis du som sundhedsfaglig person vurderer, at et barn udsættes for en urimelig risiko har du ansvar for at forhindre dette. Du har derfor pligt til at:

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top