ØNH: Operation på gld. Thyreoidea, børn

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Denne VIP har til formål at beskrive en overordnet standard for pleje og behandling af børn og unge opereret på gld. Thyreoidea. For at sikre høj faglig kvalitet i plejeforløb og ensartet behandling, er denne VIP udarbejdet på baggrund af nyeste foreliggende viden, og tilpasset forholdene i BUKIR 8. sal.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale i BUKIR 8.sal, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet

Tilbage til top

Definitioner

Thyroidektomi = Operation på skjoldbruskkirtlen

Afhængig af størrelse og histologi foretages en af følgende operationer; 

Total thyroidektomi: Fjernelse af hele skjoldbruskkirtlen

Hemi thyroidektomi: Fjernelse af halvdelen af skjoldbruskkirtlen.

Para thyroidektomi: Fjernelse af bi-skjoldbrhuskkirtlen.

​​​​​​

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Visitation

Henvisninger til Rigshospitalet visiteres af overlæge ###NAVN### og ###NAVN###, og henvisninger til Gentofte visiteres af overlæge ###NAVN###. Ved fravær visiteres af anden thyreoidea kirurg.

 

Ambulant forundersøgelse

Diverse præoperative blodprøver og undersøgelser foretages iht. Præoperativ klargøring af patient i BUKIRSpecifikt ved thyreoideakirurgi gælder følgende:

  1. Forud for ukompliceret hemithyroidektomi: Ingen blodprøver.
  2. Hemithyroidektomi på mistanke om papillært thyroideakarcinom og alle total thyroidektomier: Hæmoglobin, ioniseret kalcium, PTH og type.
  3. Ved stofskiftesygdomme suppleres med TSH, T3 og T4.
  4. Ved intrathorakale strumaer eller ved anden risiko for større blodtab, skal der suppleres med BAS-test.
  5. Ved mistanke om medullært thyroidea carcinom, skal der suppleres med fastende calcitonin og Methoxy- catecholaminer (P) i blodet. Pt. skal efter operationen henvises til RH endokrinologisk afdeling, mhp. yderligere MEN udredning og genetisk testning.
  6. Alle patienter skal have foretaget præoperativ undersøgelse af stemmelæbernes bevægelighed.

 

Præoperativ klargøring

Barnet/den unge klargøres i ambulatoriet. Det er vigtigt at der informeres om dagens forløb, bl.a. at de skal henvende sig ved sekretæren hvor efter de vil blive modtaget af en sygeplejerske og vist til en stue. Sygeplejersken vil hjælpe med udlevering af operationstøj samt evt. præmedicin. Dette afhænger af hvad der er ordineret af anæstesien. Derudover skal der informeres ud fra gældende VIP om præoperativ klargøring, se vedhæftede:

Se vedhæftet VIP:

 

Postoperativ forløb/observation

Patienterne observeres i mindst 2 timer på opvågningen for efterblødning. Ved hemithyroidektomi kun i 1 time, med mindre andet er anvist af kirurgen. For alle patienter, som har fået foretaget total thyroidektomi, tages der som minimum én blodprøve for ioniseret calcium og PTH på operationsdagen samt én blodprøve for ioniseret calcium næste morgen.

Det er normalt ikke nødvendigt at tage postoperative blodprøver på patienter, som kun har fået foretaget hemithyroidektomi.

 

Modtagelse fra BOMO

  • Fuld PEWS, obs respiratorisk. Herefter PEWS efter algoritme.
  • Smerter, smertepakken i MDA opdateres og tiderne tilrettes BUKIR’s medicintider. Dette skal forsøges tilrettet i første postoperative vagt.
  • Ernæring og væske: sikre at barnet opfylder sit daglige behov for ernæring og væske ift. heling af sår. Obs kvalme og opkast, og om der skal opsættes IV-væske.
  • Væskebehov udregnes og der opstartes væskeskema. Væskedøgn er fra kl. 06.00 til kl. 06.00. Motiver barnet til at indtage per os væske og ved behov suppler med ordineret iv-væske.
  • Tjek af barnets LDA’er.
  • Vandladning, hvis nej, er barnet blærescannet for nylig, og for hvor meget.
  • Almen tilstand.
  • Operationsfelt.
  • Tjek af plaster over cikatricen.
  • observerer for hævelse, sivning og el. blødning, infektionstegn.
  • Har kirurg tilset barnet efter operation.
  • Smerter: Smerter og sanseindtryk: smertescore, smertelokalisation, smertetype, smertemønster.
  • Der tjekkes i vurderingsskemaet, om der er lagt et kirurgisk sår ind.

 

Hypocalcæmi:

Ved total thyroidektomi er der risiko for udvikling af hypocalcæmi, som er en tilstand med nedsat P-calcium (ioniseret calcium) i blodet. Patienten skal derfor informeres om præstesier, hvilket kan opleves som en snurrende, prikkende fornemmelse i ekstremiteterne, hyppigst i fingerspidserne, tæerne eller læberne. Oplever patienten præstesier skal ansvarshavende ØNH-læge kontaktes. Herefter vil der blive taget stilling til, om patienten skal opstarte medicinsk behandling. Startes medicinsk behandling mod hypocalcæmi, tages der blodprøver for ioniseret calcium x 3 dagligt.

Akut hævelse:

I sjældne tilfælde kan der forekomme hævelse postoperativt ved operationsfeltet. Hvis der observeres tiltagende hævelse, skal ansvarshavende ØNH-læge kontaktes med det samme. For at afhjælpe hævelse kan der med fordel placeres en ispose eller Sunlolly is med et omslag omkring, på operationsområdet. Ved akut hævelse på operationsfeltet/under cikatricen måles halsomfang med 15 minutters mellemrum, således hævelsen kan observeres og dokumenteres. Der skal ved tiltagende akut hævelse være en sygeplejerske til stede hos patienten indtil ansvarshavende læge har tilset patienten. 

Lejring:

Patienten skal ligge med let eleveret hovedgærde (ca. 30 grader), for at undgå hævelse ved operationsfeltet. Desuden er det vigtigt at informere patienten om vigtigheden ved mobilisering. Der er ingen restriktioner heraf, og patienten må derfor bevæge sig frit. Særligt kan patienten have en følelse af ikke kunne bevæge hovedet grundet cikatricen og drænet. Patienten kan med fordel lave nakkeøvelser for at forebygge og afhjælpe smerter og ømhed i nakken. 

Dræn:

Som udgangspunkt har alle total thyroidektomerede patienter et dræn, der er placeret ved operationsfeltet mhp. at drænere operationsfeltet for blod. Hemithyroidektomerede patienter har det i mindre tilfælde.

Pleje af drænet udføres efter gældende VIP Dræn - Generel infektionshygiejne ved brug af dræn

Drænet observeres min. én gang i hver vagt. Der observeres for konstant undertryk i drænflasken, mængden og udseende af drænvæsken. Normalt udseende drænvæske vil være serøst/frisk blod/gammelt blod. Ved usædvanlig store mængde produktion i drænet kontaktes ansvarshavende ØNH-læge. Ydermere skal man observere drænets indstikssted. Her observeres infektionstegn og sivning. Er dette tilfældet kan man placere et is-omslag over indstiksstedet, og forsøge at ”malke” på drænet. Stopper sivningen ikke, skal ØNH kontaktes.

Drænet tømmes 1 x i døgnet kl. 06, eller hvis drænflasken er fyldt. Der dokumenteres efterfølgende i SP.

Drænet er sutureret fast i huden ved indstiksstedet og fikseres til barnet trøje således det ikke hænger frit og hiver i indstiksstedet.  

Indlæggelsestid:

Den forventede indlæggelsestid for total thyroidektomi er varierende ift. drænproduktion, præstesier, samt hvad blodprøverne viser. Den planmæssige indlæggelsestid er ca. 1-2 døgn. Ved hemithyroidektomier er forventet indlæggelsestid ca. 1 døgn, med henblik for observation for hævelse.

Udskrivelse og efterkontrol:

Alle patienter skal have foretaget laryngoskopi inden udskrivelsen af ØNH-lægen. Pt. skal sygemeldes i ca. 2 uger, særligt skal der informeres om ingen kraftig fysisk aktivitet pga. blødningsrisiko. Der kan være behov for substitutionsbehandling, som ordineres af udskrivende ØNH-læge. Der planlægges ambulant kontrol til histologisvar efter ordination fra operatøren.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen, afsnitsledelsen og klinisk spl.specialist er ansvarlig for at distribuere vejledningen til klinisk personale i BUKIR

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag