At sikre en fyldestgørende og tryg udskrivelse fra ###TELEFON###, ###TELEFON### eller ###TELEFON###. Det kan være overvældende for familien at skulle udskrives efter indlæggelse, eller komme hjem med en konstateret livstruende sygdom på deres barn/ung. Både efter konstateret diagnose, men også efter lange indlæggelser.
Vejledningen skal sikre at sygeplejersken kommer omkring hele sygeplejen ved en udskrivelse til barnet/de unge, og at familien føler sig trygge ved udskrivelsen og kender til bivirkninger, forholdsregler, medicinhåndtering og henvendelses til afdelingen.
Personale der plejer og behandler børn i afdelingen for børn og unge med kræft og blodsygdomme
Første udskrivelse fra afdelingen defineres som første gang patienten skal udskrives fra sengeafdeling eller dagsafsnittet.
Udskrivelse generelt defineres som de derpå efterfølgende udskrivelser.
Dokumentation: Benyt Tjekliste, udskrivelse som vurderingsskema i SP når patienten skal udskrives både første samt derpå efterfølgende udskrivelser.
Planlægning af første udskrivelse og udskrivelse generelt skal medtænkes fra første indlæggelsesdag, og planlægning og oplærring skal ske dage før udskrivelsen finder sted. Forældre og barnet/den unge skal føle sig helt trygge ved udskrivelsen.
Sygeplejersken sikrer at familien ved hvor de skal møde ved næste besøg og har fået rundvisning i ###TELEFON### og ###TELEFON###.
”Fra hospital til hjemmet” sygeplejerskerne adviseres forud for første udskrivelse mhp. opfølgende hjemmebesøg i eget hjem og om der skal foregå indledende samtale inden udskrivelsen.
Sygeplejersken bør gennemgå afdelingens bog ”Når børn og unge får kræft, 2016”Når Børn og unge får Kræft, 2016 RH boh.pdf særligt kap 12 forud for udskrivelse.
Dokumentation:
Benyt Tjekliste, udskrivelse som vurderingsskema i SP når patienten skal udskrives både første samt derpå efterfølgende udskrivelser, og brug de links til relevante oplærrings skemaere der er relevante for patienten
Særligt for patienter fra Bornholm, Region Syddanmark og Grønland:
Bornholm: Afdelingen skal kontaktes ved hver udskrivelse. TLF: ###TELEFON###. I FYI skal der som standard ved bornholmske patienter stå: ” Når X udskrives fra Rigshospitalet, skal afdelingen på Bornholm have besked på TLF: ###TELEFON### således de er informeret om, at patienten er hjemme og evt. har behov for at komme ved akutte tilstande” Dette skal ske ved hver udskrivelse
Reg. Syddanmark: afdeling H2 skal kontaktes tlf. ###TELEFON###. Se VIP ”udskrivelse/overflytning af patient fra region Syddanmark” for arbejdsgang.Udskrivelse/overflytning af patient fra Region syddanmark fra afdeling ###TELEFON### og amb ###TELEFON###
Grønland:Grønland - Børn og unge med kræft fra Grønland der behandles på Rigshospitalet
Akut og henvendelse til afdelingen: Sygeplejersken sikrer ved hver udskrivelse at familien ved hvornår og hvordan de skal kontakte afdelingen når de er i eget hjem. Sygeplejersken udleverer, gennemgår og taler med familien ud fra dokumentet ”Forældre henvendelse til afdelingen” .Forældre NY 220221 da- engelsk master.docx, og sikrer familien forstår hvornår de skal henvende sig. Arket skal ligge i medicinkassen. Der dokumenteres i vurderingsskemaet at denne er gennemgået.
Hvis familien ikke har fået diagnose, udleveres oplysninger om afdelingen og telefonnumre til afdelingen fra skuffen på kontor 1 på ###TELEFON###, ved skranken på ###TELEFON### eller fra ###TELEFON### til forældre.docx
Forældrene skal informeres om og kende til at afdelingen kontaktes ved:
Plan og hvor skal barnet komme næste gang: Det er et samarbejde mellem sygeplejersken og lægen (og familien) at vurdere hvornår barnet skal komme igen ud fra behandlingsplanen, aftaler og eller almen tilstand.
Familien skal informeres om:
Forældrene informeres om at medbringe medicinkasse ved hvert besøg, og at de ved at ved ambulante besøg selv står for medicinadministration. Det er en god ide at fortælle familien de med fordel kan medbringe madpakke og læsestof til ambulante besøg.
Booking: Vær opmærksom på om der skal bookes via behandlingsplan, om lægen skal bestille kemoterapi, lave en case bestilling eller best ord til næste besøg?
Dagsbehandling i ###TELEFON###: Anvendes til patienter der skal have længere kemo behandlinger behandlinger over 1 time, IV behandling der er længere end 1 time Eks. ambisome, samt børn, der skal i GA i forbindelse med scanninger, LBP, MR scanning eller anden OP.
Ved et besøg der involverer kemoterapi, bookes Onkologisk/hæmatologisk behandling frigivet fra behandlingsplanen. Ved andre bookinger vælges relevant besøgstype og ressource. Tiden ændres altid manuelt til 480 min. Sygeplejersken afstemmer med 5051 og familien hvad tid barnet skal møde i ###TELEFON###. Lægen starter kl.09 i ###TELEFON###. Familien skal selv medbringe madpakke. Der er ikke mulighed for mad fra Køkkenet i ###TELEFON###. Familien skal medbringe og administrere patientens eget medicin. Der medicinafstemmes minimum hver 2. uge. Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft ###TELEFON###
Ambulatoriet ###TELEFON###: der bookes 1 aftale uagtet problemstillinger/besøgsindhold. Se flapmappe for besøgstyper og flowchart for bookning. Er der ikke flere tider skal der med lægen aftales hvornår barnet så skal komme (dagen før/efter). Når der bookes første besøg i ambulatoriet noteres dette i aftalenoter. Sygeplejersken udleverer pjecen om ambulatoriet (kopi depot). Familien vejledes i at det kan være en god ide medbringe en madpakke hvis besøget trækker ud. Familien skal medbringe og administrere patientens eget medicin til besøg i ###TELEFON###. Der medicinafstemmes minimum hver 2. uge. Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft ###TELEFON###Se afsnit om blodprøver.
Bivirkning og behandling; Se afsnit om forholdsregler, bivirkning og foranstaltninger i eget hjem. Cytostatika i praksis i afdeling ###TELEFON###.
Sygeplejersken gennemgår behandlingsplan sammen med familiens og sikrer at familien kender til deres barn/ungs plan og behandlingsplan. Sygeplejersken sikrer at familien har fået udæeveret en kopi af X &O skema der gennemgåes sammen.
Bortskaffelse af remedier og kemoterapi givet i eget hjem:
Forældre vejledes til at kassere remedier/sprøjten og handsker i en beholder til klinisk risikoaffald (medgives fra hospitalet) som tages med tilbage til hospitalet hvor det kasseres som klinisk risikoaffald. se også afsnit om pr. os kemoterapi og sprøjter
Blodprøver:
Rigshospitalet: Familien informeres om at blodprøvetagning i CVK foregår ved laboranterne i ###TELEFON###. Har patienten en Vaskulær Port tages blodprøver perifert. Der anlægges kun nål i IV porte hvis der skal gives medicin/blodprodukter. Blodprøver bestilles af sygeplejersken, obs om der skal tages BAC test. Der bookes tid på sygeplejelisten i ###TELEFON###. Patienter > 15 år kan gå i "voksen blodprøvetagningen", ###TELEFON###
Lokal sygehus: Der anlægges ikke nål i IV porte til blodprøvetagning.
Patienter fra Region Syd: Udskrivelse/overflytning af patient fra Region syddanmark fra afdeling ###TELEFON### og amb ###TELEFON###
Perifere blodprøver: lægges på webhotel, og der bookes en tid på telefonlisten i ###TELEFON###. Familien kan gå på et hvilket som helst sygehus.
Prøver fra CVK, lokal sygehus: Det er ikke alle lokal sygehus der kan varetage blodprøvetagning i CVK. Inden der bookes tid til dette, sikres at sygehuset er certificeret - se liste i flapmapper.
Første gang patienten skal have taget prøver fra CVK på lokal sygehus etablerer sygeplejersken kontakten. Efter første etablerede kontakt kan forældrene oftest selv aftale blodprøvetagning. Prøver der skal tages på CVK i regionH og regionSj lægges altid på webhotel. Se særligt for regionSyd i ovenstående link. Der bookes en tid på telefonlisten i ###TELEFON###.
Nogle hospitaler i RegionH kan tage BAC test, og nogle lokal sygehus kan sende Bac-test til RH. Afstemmes af sygeplejersken med lokal sygehus inden der bookes tid til dette.
BT-manchet fra patientstuen afsprittes og gives med hjem hvis denne er patientbåren(hvid). Skal ligge i barnets medicinkasse med navnelabel på, og kan anvendes ved næste besøg.
Diagnose/diagnosemappe: Har barnet fået en diagnose, sikres at diagnosemappe er udleveret og gennemgået med relevante pjecer og information til deres barn/ung. Forældre vejledes også i at hente Børnecancerfondens App " Børnekræft" hvori der også findes relevante råd og vejledningsguides samt informationsmateriale. Appén kan også være relevant og brugbar for pårørende at hente, eks ogle bedsteforældre. Særligt gennemgåes Forældre henvendelse til afdelingen.
Ernæring/sondemad og diætist: Får barnet sondemad/har sonde sikres at:
Forholdsregler, bivirkninger og foranstaltninger i eget hjem: Sygeplejersken sikrer at familien er informeret om og kan varetage observationer i eget hjem og gennemgår:
Familienavigator/unge Koordinator: Obs om Familenavigatorere/Unge kordinatorer skal informeres ved udskrivelse
Grønlandske patienter: Grønland - Børn og unge med kræft fra Grønland der behandles på Rigshospitalet
Højde og vægt: ved hver Ind/udskrivelse skal sygeplejersken veje og måle patienten.
Isolationsstatus og isolationsregler; der sikres at familien kender til barnets smittebeskyttelses status og at denne er opdateret i FYISMITTEog beskyttelse på 5054 quickguide jan 2020.docx Herunder Institution og skolegang. Obs skolebørn om der er etableret kontakt til projekt RESPECT.
IV pleje/ IV adgang: Patienter bør som udgangspunkt ikke udskrives med PVK eller en anlagt nål i IV port, med mindre der foreligger en særaftale fx ved hjemmebehandling. Ved udskrivelse med anlagt nål i IV port skal familien informeres om at nålen kan glide ud eller knække fx. i forbindelse med livlig leg.
Medicin, medicinafstemning og medicinkasse: Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft ###TELEFON###
Mundpleje: Se forholdsregler, bivirkning og foranstaltninger. Familien vejledes i mundpleje efter kemoterapi, og sygeplejersken sikrer at familien kender og kan udføre korrekt mundpleje efter endt udskrivelse, og reagerer på tegn på mucositisMundpleje hos børn og unge med kræft i risiko for mucositis
Obstipation: Se forholdsregler, bivirkning og foranstaltninger. Patienter i kemoterapeutisk behandling er i øget risikop for diarre/ obstipation. Sygeplejersken spørger ind til afførring forud for udskrivelse. Obstipation hos børn og unge i behandling for kræftsygdom: Forebyggelse og behandling
Per os kemoterapi: Forældrene skal anvende handsker ved håndtering af per os kemoterapi. Per os sprøjter til kemoterapi er engangsbrug og bestilles til dette via Mediq Danmark rekvisitionen. Hvis patienten udskrives med per os kemoterapi, sikres at familien kender til gældende retningslinjer i eget hjemCytostatika i praksis i afdeling ###TELEFON###, ###TELEFON###, ###TELEFON###, ###TELEFON### Cytostatika - forholdsregler og håndtering af CYTO - Temozolomid kapsler i sonde - administration afIV kemoterapi per os eller per sonde i kræftafdelingen for børn og unge
Paryk/hue/kasket: Paryk, tørklæde, kasket og anden hovedbeklædning i kræftafdeling for børn og unge med kræft ###TELEFON###
Psykolog: Sygeplejersken sikrer at familien er informeret om psykolog muligheder og at der er etableret kontakt hvis behov.
Sprøjter: Principperne for rengøring af sprøjter gennemgås. Forældre informeres om at i eget hjem genbruges per os sprøjter. Vejledning for rengøring udleveres og lægges i medicinkasse.Findes i skufferne på kontor 1, eller rent kopi depot. Sprøjter til kemoterapi er engangs.
Socialrådgiver: Sygeplejersken sikrer at der er taget kontakt til socialrådgiver og eller der er en plan for dette Modtagelse af nyt barn og ung på ###TELEFON###
Transport og parkering:
Ved lægesekretærerne på ###TELEFON### hænger information til familierne om transportregler. Forældre opfordres til selv at bestille transport. Børn og unge i skærpet smittebeskyttelse og med mere end 50 km fra RH og børn og unge der ikke har haft skoldkopper er berettiget til solo transport.SMITTEog beskyttelse på ###TELEFON### quickguide jan 2020.docxFYI standard tekster til kørselsvisitation250419.pptxTransportbestilling.docxTransport plakat.pptx
Ved patienter fra RegionSyd skal der sendes et meddelelsesbrev for kaution (sekretær) før der kan bestilles transportUdskrivelse/overflytning af patient fra Region syddanmark fra afdeling ###TELEFON### og amb ###TELEFON###
Ved patienter fra Bornholm skal der visiteres til transport i SP (læge + sekretær). Familier fra Bornholm kan med fordel selv tage kontakt til patientrejser, Bornholm for at booke transport. Se evt intranettet.
Parkeringsbilletter kan udleveres indtil barnet har fået en diagnose. Derefter kan der ikke udleveres parkeringsbilletter til indlagte børn men kun ved ambulante besøg, der varer mere end to timer. Det er sekretæren, der udleverer parkeringsbillet og eventuel dokumentation for indlæggelser til hjemlige kørselskontorer. Der gives ikke transport under orlov.
Udskillelse og Bleskift: Se afsnit om Forholdsregler, bivirkninger
Udskrivelse 5054, personale: Se Tjekliste til stuerne 09092020.docx
Sygeplejersken bestiller rengøring af stuen, obs ved isolations patient skal rengørings personalet vide at det drejer sig om en slutrengøring, hvorledes der skal rengørres med klor.