Formål
Medicinkassen sikrer, at det indlagte og ambulante barn i kræftafdeling for børn og unge på Rigshospitalet, får en sikker og enkel medicinopbevaring samt en overensstemmelse mellem barnets faktiske medicinindtagelse og den ordinerede behandling.
Derudover giver medicinkassen familien mulighed for medinddragelse i barnets behandlingsforløb og et overblik over eventuel manglende medicin for både familie og sygeplejerske.
Tilbage til top
Målgrupper og anvendelsesområde
- Børn og unge 0-18 år med en hæm/onk diagnose som kræver behandling med meget og forskellige typer medicin.
- Læger og sygeplejersker med tilknytning til kræftafdelingen for børn og unge.
Tilbage til top
Definitioner
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Medicinkassen udleveres til familier med tilknytning til kræftafdeling fir børn og unge, hvor barnet har en diagnose som kræver mange og forskellige typer medicin. Medicinkassen udleveres til familien i forbindelse med første udskrivelse til hjemmet. Det er sygeplejerskerne i afdelingen der vurderer, om familien har behov for en medicinkasse.
Udstyr
Der udleveres en orange plastkasse med låg, passende hængelås med nøgle samt en forældrevejledning. Kassens låg påhæftes en label med barnets navn inden udskrivelse.Transportkasse dok til forældre PDF 2014.pdf
Medicinkasser til udlevering opbevares i rent depot på 5054
Medicinkassen samt hængelås med nøgle tilhører afdelingen, og skal returneres, når barnet/den unge ikke længere har behov for den eller ved afsluttet behandling. Ved bortkomst af hængelås er det familiens ansvar at anskaffe en ny.
Ved aflevering efter endt behandling kontroleres det, om medicinkassen stadig er brugbar. Såfremt kassen er intakt vaskes den i opvaskemaskine på standardprogram, tørres tør og sprittes af. Kassen kan derefter genbruges til en ny familie.
Forholdsregler ved udlevering af medicinkasse
1. udskrivelse til hjemmet:
- I forbindelse med 1. udskrivelse til hjemmet er det sygeplejerskernes ansvar, at familien, i dagene op til udskrivelsen, er blevet grundigt oplært i medicindispensering samt administration. Ligeledes skal familien være introduceret til brugen af den transportable medicinkasse og forældrevejledningen skal være udleveret og gennemgået med familien. Se Udskrivelse, Afdelingen for børn og unge med kræft og blodsygdomme 5054,5051, 5002 samt Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft 5002,5054,5051
- Der udleveres en orange plastkasse med låg, hængelås med nøgle, samlevejledning samt forældrevejledningTransportkasse dok til forældre PDF 2014.pdf.
- Kassens låg påhæftes en navnelabel med barnets navn og cpr-nr. inden udskrivelse.
- Har patienten sonde, og anvendes denne til medicin sikres at pjecen "medicin i sonde" er udleveret og gennemgået. Findes i Kopi depot.
- Sygeplejersken sikrer at der er lavet recepter på den receptpligtige medicin. Der kan medgives medicin til de første dage efter udskrivelse jvfDispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler. Familien kan med fordel gå på nærmeste apotek ved RH inden udskrivelse og hente medicin.
- Familien kan hjemme anvende et rent glas som medicinbæger. Der udleveres ikke medicinadapterer, eller medicinbægere til eget hjem.
- Principperne for rengøring af sprøjter gennemgås. Forældre informeres om at i eget hjem genbruges per os sprøjter. Vejledning for rengøring udleveres og lægges i medicinkasse. Findes i skufferne på kontor 1, eller rent kopi depot. Sprøjter til kemoterapi er engangs
- Sygeplejersken dokumenterer i vurderingsskemaet ”tjekliste”
Brug af medicinkassse
Medicinkassen skal indeholde den medicin, der er ordineret i forbindelse med barnets behandling, samt den senest opdaterede FMK medicinliste (under indlæggele MDA-liste).
Medicin som skal stå på køl, medbringes ikke på hospitalet. I stedet noteres det, hvilken medicin på køl barnet har hjemme samt eventuelle mangler. Ved indlæggelse viderebringes denne information til sygeplejersken.
Familien skal informeres om, at medicinkassen altid skal følge barnet og medbringes ved alle indlæggelser og ambulante besøg.
Medicinkassen skal altid være aflåst og stå utilgængeligt opbevaret, når den ikke er i brug. Ved brug af kassen opfordres der til, at man ikke lader den stå uden opsyn, hvis der er børn tilstede.
Medicin i medicinkasse skal opbevares ved stuetemperatur - Maks 25 °C.
Sikkerhed og ansvar
Indlæggelse:
- Ved indlæggelse i afd. medbringer familien altid barnets medicinkasse.
- Ved særlige tilfælde kan afdelingen midlertidigt overtage dispensering og administrering af barnets medicin under indlæggelse, som udgangspunkt er det dog familien der står for dispensering/administrering af medicin ved indlæggelser.
- Sygeplejersken er herefter ansvarlig for at rettei administrationsniveau på samtlige ordinerede præperater i SP, så det fremgår tydeligt hvem der har ansvar for barnets medicin.
- IV-medicin samt medicin opbevaret på køl dispenseres og administres af en sygeplejerske.
- Inden barnet udskrives sammenholdes medicinkassens indhold med nyeste opdaterede FMK medicinliste. Manglende medicin medgives enten i form af særydelsespræparater eller via recept. Se Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft 5002,5054,5051
Ambulante/ daghospital:
- Familien skal altid medbringe barnet/den unges medicinkasse.
- Det er familiens eget ansvar at dispensere og administrere under det ambulante besøg.
- IV-medicin samt medicin opbevaret på køl kan dispenseres og administreres af en sygeplejerske.
- Inden barnet går hjem, sammenholdes medicinkassens indhold med nyeste opdaterede medicinliste. Manglende medicin medgives enten i form af særydelsespræperater eller via recept. Se Medicinafstemning og medicinudlevering i afdelingen for børn og unge med kræft 5002,5054,5051
Rengøring
- Kassen skal vaskes én gang ugentligt, før hvert besøg på hospitalet samt ved synlig snavs.
- Medicinkassen rengøres enten i opvaskemaskine eller med vand og sæbe.
- Det er familiens eget ansvar at rengøre kassen både i hjemmet og under indlæggelse i forhold til gældende instruks.
Bortskaffelse af medicin
Medicin, der har været hos patienten, som af den ene eller anden grund ikke er taget, må af hygiejniske grunde ikke komme retur til medicinrummet, og skal sorteres og bortskaffes i skyllerum som klinisk risikoaffal (tekst fra Regionens vejledning for medicinaffald)
Familierne skal desuden returerer alt der har indeholdt medicinrester til afdelingen. Herfra bortskaffer vi affaldet i klinisk risikoaffald for at ikke stille de lokale renovationsmedarbejdere ringere.
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Afdelingens ledelse og Afdeling for Børn og Unges kvalitetsudvalg har ansvar for implementering af denne instruks
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Tilbage til top
Akkrediteringsstandarder
Tilbage til top
Bilag
Tilbage til top