JACIE børn: Visitation/vurdering af den akut syge pædiatriske patient samt ambulatoriefunktion og overflytning (Kap.20)


Ved ændringsforslag og eller spørgsmål kontakt Klinisk Sygeplejespecialist og JACIE-kvalitetskoordinator her!


Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

1. Formål

At beskrive generelle retningslinjer for visitation og vurdering af børn og unge (op til 18 år) med symptomer på akut sygdom, der er udskrevet efter en stamcelletransplantation indenfor de seneste 6-12 mdr. eller som er i aktiv GvHD behandling.

Ved akut sygdom menes sygdom, som kræver behandling indenfor få timer, og derfor bør tilses på nærmeste børneafdeling med højt specialiseret funktion indenfor hæmatologi-onkologi. Desuden beskrives ambulatorium for nytransplanterede børn og procedure for genindlæggelse på HSCT sengeafsnit, ###TELEFON###.

Tilbage til top

2. Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker der er i kontakt med patienter, som følges i TXID (HSCT)-regi i Afdeling for Børn og Unge på Rigshospitalet. Vejledningen kan bruges ved rådgivning af samarbejdspartnere på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital vedrørende patienter, der enten kontakter det enkelte hospital/afdeling eller efter aftale initialt vurderes der.

Tilbage til top

3. Definitioner

HSCT: Hæmatopoietisk stam Celle Transplantation

GvHD: Graft versus Host Disease

ECP: Extra-corporal photopherese (på dansk: fotoferese)

IVIG: intravenøs immunglobulin

 

3.1 Definition på akut sygdom

  • Feber > 38,0 gr.
  • Vurderingen af barnets bevidsthedsplan.

  • KR(kapillær response).

  • Tackardi, vigende blodtryk.

  • Almen utilpashed, bleghed, træthed, kvalme, svimmelhed.
  • Smerter
  • Neurologiske symptomer som hovedpine, synsforstyrrelser, kramper, konfusion eller regelrette neurologiske udfald.
  • Respiratoriske symptomer herunder dyspnø, tackypnø, indtrækninger, stridor.
  • Nedsat væskeindtag, vigende diureser/anuri. 
  • Nyopstået hæmaturi.
  • Klinisk betydende opkastninger, diarré og akut opståede mavesmerter.
  • Ikterus.
  • Våde blødninger.
  • Hastigt progrediernede hududslæt.

Vigtige supplerende oplysninger til ovenstående, som skal medtages i vurderingen

  • Tid fra HSCT ?
  • Er patienten beskyttelsesisoleret eller afisoleret?
  • Aktiv eller tidligere akut eller kronisk GvHD?
  • Immunosuppressiv behandling med calcineurinhæmmere, MMF og/eller steroid?
  • Støttebehandling (svampebehandling, antiviralbehandling, pneumocysteprofylakse)?
  • Centralt venekateter?
  • Er patienten startet op i Penicillin hjemme (skal altid opstartes ved temperatur over 38,0)?

Tilbage til top

4. Fremgangsmåde

4.1 TXID Ambulatorium

I umiddelbar forlængelse af sengeafsnittet ###TELEFON###, adskilt af en glasdør, ligger faciliteterne til nytransplanterede ambulante patienter samt til patienter med behov for behandling i ”dagshospital-funktion”.

Nytransplanterede patienter ses hver tirsdag, således at der kun er adgang for patienter der så vidt vides er uden smitterisiko og som er moderat immundefekte. Der er fælles venteværelse, hvor der ligeledes kun ses patienter som antages at være uden risiko for at kunne smitte. Vurderes en patient at kunne smitte, f.eks. med luftvejsvirus, ses denne patient i særligt isolationsrum adskilt fra de øvrige patienter på særlig patientstue i ambulatorieområdet.

I ambulatorierummet er der også større sengestue, hvor patienter kan opvågne efter anæstesi, og hvor der kan foretages f.eks fotoferese (ECP) og transfusioner af blodprodukter og IVIG.

Patienter der er sengeliggende, men skal ses ambulant, kan ligeledes opholde sig der.

Patienter som er langt fra deres transplantation, dvs. typisk mere end ½ år, ses på andre dage end tirsdag (nytransplanterede), typisk sammen med andre ”rene” patienter med immundefekt. Også på disse dage gælder, at patienter der er kendt smitsomme, ses på særlig isolationsstue i stueetagen.

 

4.2 Indlæggelse via TXID amb

Børn, der kommer til kontrol i TXID-ambulatoriet kan have brug for at blive indlagt.

Skønner TXID lægen, at barnet har brug for at blive indlagt på 4063, kontakter lægen eller sygeplejersken i ambulatoriet den ansvarshavende sygeplejerske på ###TELEFON### på dect ###TELEFON###. I fællesskab finder sygeplejersken og lægen en seng til barnet. Hvis der ikke er plads på ###TELEFON###, vurderes, om der ligger andre børn, som ikke tilhører specialet, som kan flyttes tilbage til deres stamafdeling.

Hvis alle stuer på ###TELEFON### er optaget med børn som tilhører ###TELEFON###, vurderes, hvilket barn det er lettest til at flytte til en anden afdeling.

Barnet flyttes til ###TELEFON### med maske på og indlægges på enestue, hvor barnet som minimum er beskyttelsesisoleret som A.

Kommer børnene med feber vil de typisk opholde sig i isolationsrummet.

Barnet skal gå direkte ind på en enestue.

I begge tilfælde benytter personalet som minimum kittel og handsker. For værnemidler i forhold til smitte skal retningslinjer fra Infektionshygiejnisk enhed følges.

 

4.3 Nyligt transplanterede patienter

Denne patientgruppe bør vurderes akut på nærmeste børneafdeling med højt specialiseret funktion indenfor hæmatologi-onkologi (Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital eller Rigshospitalet) af en speciallæge/kursist i pædiatri. Patienten skal henvises direkte til isolationsafsnit – må aldrig møde i børnemodtagelse.  Alle bør som grundregel opstartes i Meropenem i.v. (eller anden relevant bredspektret antibiotisk behandling). Ved mistanke om kateterinfektion skal der suppleres med Vancomycin i.v.  Alle patienter skal konfereres akut med bagvagt på RH (tlf: ###TELEFON###) mhp. behandling og planlægning af evt. overflytning til RH. Alle patienter bør som hovedregel overflyttes til RH så snart tilstanden tillader dette.

Dette gælder især:

  1. Alle < 9 mdr fra HSCT

  2. Alle beskyttelsesisolerede uafhængigt af tid fra HSCT

  3. Alle under pågående immunsuppressiv behandling uafhængigt af tid fra HSCT

  4. Alle med centralt venøst kateter (CVK) uafhængigt af tid fra HSCT

 

4.4 Nyligt afisolerede HSCT patienter

Denne gruppe omfatter patienter som er af-isolerede, men fortsat ikke fuldt immunrekonstitueret eller vaccinerede. Patienten bør vurderes semi-akut på nærmeste børneafdeling med højt specialiseret funktion indenfor hæmatologi-onkologi (Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital eller Rigshospitalet) af speciallæge/kursist i pædiatri. Patienten bør tilses på (beskyttelses-)isolationsafsnit eller skærmet fra de øvrige børn i børnemodtagelse. Initial handling afhængig af anamnese, objektiv undersøgelse og parakliniske fund. Alle patienter bør konfereres med HSCT-læge på RH næstkommende hverdag.  Der vil oftest ikke være behov for overflytning til RH.  

 

4.5 HSCT-patienter, som er fuldt immunrekonstitueret

Denne patientgruppe kan ses af egen læge eller vagt læge og henvises til vurdering efter almindelige retningslinjer. Behandling initieres på baggrund af anamnese, objektiv undersøgelse og parakliniske fund.

 

4.6 For alle HSCT-patienter gælder

Det gælder for alle tidligere HCT-patienter, at de hjemmefra skal opstarte Penicillin p.o. ved temperatur på 38,0 grader eller derover uanset øvrige symptomer. Behandling bør fortsætte i minimum 7 dage medmindre alternativ antibiotisk behandling opstartes.

Tilbage til top

5. Ansvar og organisering

TXID lægegruppe og kvalitetkoordinator er ansvarlig for implementering og opdatering

Tilbage til top

6. Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

JACIE (v/7): B2.2, B7.7, B7.7.2, B7.7.3, B7.7.4, B7.7.5 og B7.8

JACIE (v/8): B2.2, B7.7, B7.7.2, B7.7.3, B7.7.4, B7.7.5  og B7.11