Ved ændringsforslag og eller spørgsmål kontakt gerne Klinisk Sygeplejspecialst og JACIE-kvalitetskoordinator her!
Beskrive mulighed og fremgangsmåde ved udtagning og nedfrysning af ovarievæv før allogen HSCT.
Læger, der henviser til allogen stamcelletransplantation. Læger og sygeplejersker på 4063, der varetager behandling og pleje af patienter, der knoglemarvstransplanteres.
HSCT
Hematopoietisk Stamcelletransplantation.
Oopherectomi/ovarieektomi
Kirurgisk indgreb i generel anæstesi, hvor der udtages ovarievæv (total ovarium eller dele af et ovarium). Vævet fryses (cryopræserveres) og gemmes til senere brug. Vævet kan retransplanteres til patienten mhp. reetablering af hormonproduktion samt til fertilitetsbehandling.
DHS
Dansk Hæmatologisk Selskab.
4.1 Generelt
Piger og kvinder i den fertile alder skal have mulighed for ovariehøst som fertilitetsbevarende procedure.
Med henblik på detaljer vedrørende dette, henvises til DHS instruks (Se under Bilag).
I princippet skelnes mellem 2 typer lidelser:
Ovariehøst kan foretages i alle aldre, også hos småbørn, men den kliniske værdi af ovariehøst skal selvfølgelig i hvert tilfælde vurderes i forhold til patientens psykiske tilstand og fysiske tilstand og muligheden for senere at kunne gennemføre en graviditet.
4.2 Procedure for henvisning
Patienter, der henvises til allogen stamcelletransplantation, bør af henvisende afdeling have fået tilbudt mulighed for ovarieektomi, det vil sige, i de fleste tilfælde børn fra børneafdelingenerne på Rigshospitalet (RH), Odense Universitets Hospital (OUH), Aarhus Universitets Hospital (AUH) og Ålborg Universitets Hospital.
I de fleste tilfælde vil det være praktisk, at proceduren planlægges og udføres lokal på lokalsygehus - dvs. RH, AUH eller OUH.
Hvis transplantationsfunktionen skal planlægge oophorectomi og nedfrysning, skal dette gøres i nogle uger før forundersøgelsesperioden. For at undgå blødning i forbindelse med transplantation skal indgrebet helst gøres 6-8 uger før Dag 0.
Er der tale om et somatisk nogenlunde sundt barn, f.eks. med genetisk sygdom (f.eks. Thalassæmi, Seglcelleanæmi, Fanconi anæmi osv) skal der før ovarieektomien tages følgende blodprøver: Hæmatologi, nyretal, levertal inkl. koagulationstal.
I forbindelse med indgreb på maligne lidelse, kan der være behov for en bredere vurdering med hensyn til sikkerheden ved operationen, og i så tilfælde bør der foreligge tilsyn ved børnekirurgisk afdeling inden indgrebet, ligesom der bør tages stilling til præmedicinering ved anæstesilæge. Der skal ligge plan for trombocyttransfusionsniveau, smertestillende og observationsniveau.
► TXID-læger henviser til Fertilitetsbevarende behandling hos piger og unge kvinder for detaljeret beskrivelse af arbejdsgang og procedure.
4.3 Brev til henvisende afdeling vedrørende præservation af æggestok:
DHS instruks vedrørende fertilitet (se Kryopræservering af ovarie):