Fælles Morsmappe står et af skabene i Team 2's arbejdsstation
2.1 Den sidste tid
- Når et barn nærmer sig livsafslutning vil det ofte være et meget intenst forløb i de sidste dage/uger. Vi skal som personale turde være til stede på stuen og støtte familien og barnet.
- Det kan være belastende, at passe et barn der skal dø og derfor er det vigtigt, at hente støtte og sparring fra ledelsen og kollegaer.
- Det er vigtigt, at støtte og hjælpe den familie der skal miste og forsøge at skærme dem så godt som mulig.
- Det kan også være belastende for de øvrige familier i afdelingen, de bemærker ofte, at en anden familie er i sorg og derfor skal vi også være opmærksomme på dem, samt afklare med den familie der skal/har mistet hvad der må siges til de andre familier.
- Der skal tales med forældrene omkring de praktiske ting der kan være i forbindelse med dødsfaldet. Vi kan opfordre dem til at kontakte en bedemand samt tage stilling til om barnet skal have noget bestemt tøj på og sikre at det bringes ind til afdelingen.
- Det er også vigtigt, at få talt om hvad der kan ske i timerne op til dødsfaldet og når barnet dør. Fx forberede dem på hvordan vejrtrækning kan ændre sig, apnøperioder, at deres barn kan blive perifert kold osv.
- Måske kan der være behov for at kontakte en præst eller imam. Rigshospitalets kontaktdetaljer på præster kan findes på intranettet under "Præster og Kirker" og hvis der er brug for imam kan man kontakte etnisk ressourceteam (###TELEFON###). Familierne kan opfordres til at bruge Rigshospitalets kirke og bederum der ligger i stuen mellem opgang 4 og 5.
- Hvis forældrene har et ønske om, at barnet skal være hjemme i den sidste tid vil det være Palliativt Team for Børn og Unge (PABU) der tager sig af hjemmebehandlingen og de praktiske foranstaltninger i forbindelse med livsafslutning.
- For at give familien og barnet den beste afsked skal både læger og sygeplejerskerne sørge for at aftaler og planer er beskrevet i SP under samarbejdsaftaler. På den måde passer vi alle på hinanden på bedste vis.
2.2 Pjecer
Alle pjecer findes i Morsmappen. Det er en god idé at udlevere og efter behov gennemgå pjecerne i den sidste tid barnet lever, ofte kan det være svært for forældrene at forholde sig til læsestof når de lige har mistet.
- ”Når nogen dør” – i denne står blandt andet relevant information om begravelseshjælp og hvordan denne søges.
- ”Har I mistet et barn” – Denne er fra Foreningen Cancerramte Børn og tilbyder akut besøg af psykolog i hjemmet.
- ”Når et barn dør” – endnu ikke udarbejdet.
- ”Er din bror eller søster død” – Børn, Unge & Sorg, henvender sig til 13-28 årige.
- ”Når hjertets frugt bliver plukket” Islamisk litteratur om barnedød (rekvireres fra etnisk ressourceteam ###EMAIL### ).
2.3 Når barnet dør
- Når barnet dør er det hensigtsmæssigt at to sygeplejersker har tid og ro til dels at tage sig af familien og dels tage sig af de praktiske opgaver der er i forbindelse med et dødsfald.
- Det øvrige personale der er på arbejde orienteres hurtigt både ved akutte og forventede dødsfald.
- Barnet skal gøres i stand og iklædes det tøj som forældrene ønsker.
- Hvis dødsfaldet ikke er forventet, skal forældrene have mulighed for at køre hjem og hente det tøj de ønsker deres barn skal have på eller få nogle pårørende til at hente det for dem.
- Nogle forældre ønsker selv at gøre barnet i stand eller vil gerne være med til det, dette skal vi støtte dem i. Søskende kan også inddrages og evt. sørge for at barnets yndlingsbamse, tegninger, fotografier, hilsner osv. kommer med på den sidste rejse.
2.4 Praktisk omkring barnet og dødsfaldet:
- Barnet vaskes efter behov og der gives evt. en ble på, dette gælder også for større børn.
- Hvis øjenlågene er svære at lukke kan man lægge fugtige gazestykker på.
- Barnet SKAL have identifikationsarmbånd og tå seddel på højre storetå med både navn og cpr.nr. inden han/hun køres ud af afdelingen. Desuden skal der sendes en anmeldelse om dødsfald til kapellet på email eller fax, den printes også og følger med barnet. Tå sedler ligger i morsmappen.
- Sonde, PVK, iltbrille, KAD mm. fjernes fra barnet, men CVK eller longline skal lades uberørt da en blødning kan være vanskelig at stoppe. Gripper fra PAC må gerne fjernes. PEG sonde/ Mickey knap skal ikke fjernes da det kan sive meget. Disse kan dækkes med et stort plaster f.eks. det lyserøde Allevyn eller gaze og et gennemsigtigt plaster.
- Der skiftes sengetøj og lægges et ekstra lagen under barnet. Endnu et lagen lægges over barnet op til brystet og når barnet køres fra stuen trækker vi eller portørerne lagnet helt op over barnet.
- Der kan lægges bamser, blomster og hvad de pårørende ellers ønsker at barnet skal have med sig, på brystet af barnet eller rundt omkring i sengen.
- Hvis forældrene ønsker det, må barnet gerne få sin egen dyne og hovedpude med, men der skal stadig lægges lagen over når barnet køres ud af afdelingen.
- Der foretages ligsyn af læge. Hvis dødsfaldet sker i en vagt er det bagvagt eller mellemvagt der kontaktes. Ligsyn skal ske umiddelbart efter dødens indtræden og igen 6 timer efter eller til når der er sikre dødstegn.
- Lægen udsteder elektronisk dødsattest se Ligsyn og elektronisk dødsattest.
- Portørerne skal køre barnet i Kapellet og de skal kontaktes i god tid og informeres om, at det drejer sig om et dødsfald så de er forberedte. Om muligt ftales med portørerne at de er 2 peroner så en kan reservere elevator. Hvis der kun kommer en portør skal en personale fra afdelingen sikre at der er en elevator klar.
- Forældrene skal informers om at sidste farvel sker på stuen og ikke ude ved elevatoren. Hvis familien ønsker det kan vi tilbyde at en sygeplejerske følger med barnet til kapellet.
2.5 Praktisk omkring forældre, søskende og pårørende
-
Stuen skal ordnes og ryddes op, div. udstyr må gerne fjernes; slanger, sug, affald, sygeplejeremedier mm.
-
Det er vigtigt, at skabe plads til de pårørende, forældresengen kan evt. fjernes og ekstra stole sættes ind. Det kan også være nødvendigt at lufte ud og nogle af de elektriske stearinlys kan sættes ind på stuen.
-
Der laves en bakke med drikkevarer til forældre og pårørende som sættes ind på stuen.
-
Det er vigtigt at vi viser, at vi tør være til stede på stuen og være der for forældre og søskende. Spørg forældrene hvad de har brug og om hvor vidt de ønsker, at vi er med på stuen.
-
Vi må nogle gange hjælpe med at tage os af søskende hvis forældrene ikke magter det, spørg evt. pædagogen.
Der sendes en mail hurtigst muligt til både Afd. Spl. og Ass. Afd. Apl. om dødsfaldet mhp at få sendt morsmeddelelse ud.
Morsbrev - Til relevante.docx
2.6 Vigtig information til forældrene
- Det aftales med forældrene hvornår barnet bliver kørt til Rigshospitalets Kapel. Det er selvfølgelig vigtigt, at familien føler, at de får den tid de har brug for til at tage afsked, men det er også vigtigt at vi informerer om, at barnet i nogle tilfælde meget hurtigt kan komme til at ændre udseende.
- Det er vigtigt, at familien har et fint ”sidste billede” af deres barn og i den forbindelse kan man opfordre dem til at tage nogle billeder af barnet.
- Forældrene skal informeres om muligheden for at få deres barn med hjem. Ofte er det nemmest hvis der er tale om et lille barn som familien selv kan transportere hjem. Hvis ikke forældrene allerede har taget kontakt til en bedemand, skal de gøre det og denne vil sørge for det videre forløb.
- Forældrene skal spørges, om vi må informere de øvrige familier i afdelingen om dødsfaldet. Det aftales med familien hvad vi fortæller.
- Inden familien forlader afdelingen skal de have at vide at der er mulighed for en samtale med den plejeansvarligelæge. De vil i løbet af de næste par uger modtage en forespørgsel fra os om det var noget de kunne have lyst til.
Indsæt link til morssamtale
2.7 Procedurer omkring kapellet
- Information vedr. kapellet: Vagtmesteren ved kapellet kan træffes mandag-fredag kl. 10-14 og kan kontaktes på ###TELEFON###. Nummer der udleveres til familien er ###TELEFON###.
- Forældrene skal have udleveret telefonnummeret til Kapellet. De har altid mulighed for at se deres barn i Kapellet alle hverdage, de skal blot ringe og aftale en tid.
- I kapellet findes både et fremvisningsrum og selve kapellet. Fremvisningsrummet er et fint rum og de ansatte i kapellet sørger for at barnet ligger fint på lejet med de ting familien ønsker at det skal have omkring sig.
- Ved ønske om fremvisning i weekend og på helligdage kontaktes RH omstillingen på tlf ###TELEFON###.
- I uopsætlige tilfælde kan portørerne kontaktes vedrørende fremvisning udenfor kapellets åbningstider i det tilfælde skal personale fra afdelingen stå for fremvisningen. se Mors / indbragte mors på Rigshospitalet, voksne og børn
- Det er også muligt at arrangere en ceremoni i selve kapellet, som er et rigtig fint rum med fin belysning samt orgel. Det er muligt at bedemanden kan hente barnet direkte fra kapellet og dette kan i høj grad anbefales da det er et rigtig flot rum.
- Det er ikke muligt for forældrene at følge deres barn til kapellet. Kapellet ligger under Teilumbygningen, så vejen gennem kælderen er meget lang og det er kun portørerne der har adgang til kølerummet hvor barnet skal ligge. Desuden ligger retsmedicinsk afdeling lige ved siden af og her kan være temmelig meget aktivitet hele døgnet.
- Hvis forældrene ønsker, at tage afsked et andet sted end afdelingen er det muligt at gøre det i Traumecenterets fremvisningsrum. Dette er også et rigtig fint rum beliggende i kælderen under opgang 3 ved siden af traumecenteret og forældrene må gerne følge deres barn herover. Det er dog ikke muligt at have en lang afskedsceremoni i fremvisningsrummet.
- Hvis der ønskes fremvisning i Traumecenterets fremvisningsrum skal plejepersonale kontakte traumecentret på 5-3193 og lave en aftale om låne rummet. Der kan ikke aftales en bestemt tid, da rummet bruges af hele Rigshospitalet. Der SKAL gå en sygeplejerske med over til fremvisning og hente nøglen til rummet inde på traumecenteret samt sørge for, at rummet er fint når familien forlader det igen. Plejepersonale skal endvidere sørge for at portørerne er informeret om, at barnet skal videre til kapellet efter fremvisning.
- Det er altid muligt for personale at komme over at se kapellet, dette skal blot aftales med kapellets vagtmester. Det er også muligt at se traumecenterets fremvisningsrum, man skal bare henvende sig i traumecenteret og bede om at låne nøglen.
2.8 Ritualer ved et dødsfald
- Vi skal afklare med familien hvad de har af ønsker når barnet skal køres ud af afdelingen. Ofte sætter vi de elektriske stearinlys op langs gangen og dæmper belysningen og så vidt det er muligt samles alt personale på gangen og deltager i afskeden med barnet. Det er dog vigtigt, at det er familien der bestemmer hvordan det skal foregå.
- Det er vigtigt, at læger og tværfaglige samarbejdspartnere osv. informeres om hvornår barnet køres ud af afdelingen så de også har mulighed for at tage afsked og øvrige aktiviteter i afdelingen tilpasses situationen.
- Inden den pågældende vagt afsluttes skal vi stræbe mod at vi alle samles i personalerummet og ”drikker en lille skål” for det barn vi har taget afsked med. Det er vigtigt, at vi får set hinanden i øjnene, måske er der behov for at sige noget eller blot holde et minuts stilhed inden vi går hjem. (Der er lavet en aftale med køkkenet, om at vi henter nogle sodavand til dette).
- Hvis der er tale om et akut eller uventet dødsfald skal der arrangeres en debriefing med de involverede parter, dette vil Afd. Spl. stå for.
- Den enkelte sygeplejerske, læge eller tværfaglige samarbejdspartner meddeler til afdelingssygeplejerske hvis man har behov for opfølgning.
- Ifølge afdelingens politik, anbefales det at vi ikke går med til barnets begravelse/ bisættelse. Ofte spørger forældrene om vi vil deltage, men dette er ikke aktuelt og gælder for alle fagpersoner med relation til barnet.
2.9 Kommunikation til personalet
Plejepersonale må ikke kontaktes privat og orienteres om dødsfald hvis de ikke er på arbejde. I dagene efter dødsfaldet vil der blive fulgt op på det og afdelingssygeplejerksern vil sende en morsmeddelelse ud til alle med relation til afdelingen.
2.10 Dokumentation og praktisk gøren
-
Registrer patient som død (lægens ansvar)
- Opret D-kontakt (sekretær/sygeplejerske)
- Udskriv patient (sekretær/sygeplejerske)
- Manualen findes på Intra under - Manualer til sundhedsplatformen – udskriv som død
- Hvis barnet ikke gennemfører forundersøgelsen og bliver sendt tilbage til stamafdelingen vil TXID-ledelsen være opmærksom på at få status fra dem så vi kan blive informeret hvis barnet ikke klarer det.
Tilbage til top