JACIE børn: Konditioneringsregimer, protokol (SAA, ALL, AML, MDS, haplo, immundefekt) og hydreringsskemaer (Kap.11)


Ved ændringsforslag og eller spørgsmål kontakt Klinisk Sygeplejespecialist og JACIE-kvalitetskoordinator her!


 

1. Formål

At give et overblik over ordination, indhold og administration i konditioneringsregimerne forud for allogen stamcelletransplantation.

At gøre konditioneringsregimerne tilgængelige for læger, farmaceuter samt farmakonomer, der fremstiller cytostatika i apotekets blandecentral.

Tilbage til top

2. Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, farmaceuter og farmakonomer i apotekets blandecentral. Sygeplejersker der passer børn/unge indlagt til allogen HSCT.

Alle ordinationer i transplantationsplanerne skal kontrolleres af to HSCT-læger og underskrives på den printede version i patientens sagsmappe.

Tilbage til top

3. Definitioner

Konditionering: Behandling forud for HSCT (anti-leukæmisk og/eller immunmodulerende/myeloablativ)

HSCT: Hæmatopoietisk Stamcelletransplantation (knoglemarvstransplantation)

TBI: Total Body Irradiation = helkropsbestråling

Tilbage til top

4. Fremgangsmåde

4.1 Ordination af konditionering

En given patients præparative regime (konditionering) besluttes af specialist i hæmatopoietisk stamcelletransplantation af børn. I langt de fleste tilfælde følges en given protokol for den pågældende sygdom, men i enkelte tilfælde tilrettelægges konditioneringen i henhold til konference og international rådgivning. Hovedsygdomme såsom ALL, AML, MDS og immundefekt planlægges i henhold til faste internationale protokoller. Se punkt: 4.6.  

I forbindelse med forsamtalen udarbejdes henvisningssedlen ”næste transplantationspatient”. Se punkt: 4.7, og her anføres den planlagte konditioneringstype i korte træk. I forbindelse med afslutningen af den ca. 1 uge lange forundersøgelse, udarbejdes endelig transplantationsplan, hvor det fremgår hvilke typer af kemoterapi, seroterapi og evt. stråleterapi der planlægges. Af transplantationsplanen fremgår endvidere dosering i henhold til den protokol som følges. Når transplantationsplanen er udarbejdet, præsenteres patienten/forældrene for planen, som dog primært er udarbejdet med henblik på transplantationspersonalet. Af transplantationsplanen bør fremgå hvilken protokol som udgør baggrund for den konkrete transplantationsplan.

Transplantationsplanen og dermed patientens konditioneringsregime dateres og underskrives af den behandlingsansvarlige læge og verificeres på det ugentlige lægemøde med endnu en  lægesignatur. Planen er således kun gyldig med to underskrifter. Original skal opbevares i patientens sagsmappe under indlæggelsesforløbet. Konditioneringen ordineres på Tjeklistedagen som en behandlingsplan i Sundhedsplatformen (SP). Den elektroniske behandlingsplan skal være fuldstændig i overensstemmelse med papirversionen. Seroterapi og højdosis cytostatika med hydrering ordineres desuden også på specialark inklusiv støttemedicin med henblik på at forebygge bivirkninger i relation til de specifikke stoffer. Disse skal også påføres signatur af ordinerende læge.

Kemoterapi, der kræver særlig hydrering og støttemedicin ordineres som nævnt både i behandlingsplanen i SP og i nogle tilfælde også på særskilte skemaer. Dette afhænger af kompleksiteten. Disse udfyldes i henhold til protokol og transplantationsplan og dateres og signeres af ordinerende HCT-læge. Skemaerne omfatter f.eks. indgift af Cyclofosfamid, Melfalan, Etoposid (VP-16) og Thiotepa.

Skema til seroterapi og hydrering i forbindelse med cytostatika udarbejdes af den patientansvarlige læge, senest i forbindelse med gennemgang og signatur af tjeklisten.

Ordination af kemoterapi i SP kræver kontrasignatur af en anden læge (hard stop). Bestillingen går derefter automatisk via SP til Apotektes Cytostatikaproduktion, som dispenserer og leverer cytostatikaen til 4063.

 

4.2 Oversigt over konditioneringsregimer

De enkelte konditioneringsregimer findes som mastertransplantationsplaner i en lukket mappe på v-drevet. Tilsvarende findes de i Sundhedsplatformens Beacon-modul, som protokoller/behandlingsplaner. Alle patienter skal have en individuelt tilpasset transplantationsplan. Alle ordinationer i behandlingsplanen skal kontrolleres om de stemmer overens med transplantationsplanen før de signeres. Transplantationensplanen skal foreligge i papirversion med to (2) lægesignaturer i patientens sagsmappe under indlæggelsen og scannes ind i SP-Medie ved udskrivelsen. Ved preperation på Apotektet sikrer de sig at dosis og præperat stemmer overens med ordination i SP.  

Konditioneringsregimer oversigt pæd HCT. Version 8.pdf

4.3 Cytostatika til børn på 10 kg og derunder, leveret i sprøjte

Baggrunden for ønske om levering af cytostatika i sprøjte til børn på 10 kg og derunder er, at det ikke anbefales at give væske hurtigere end 50 ml/time til denne patientgruppe. Derudover er der ifbm. HCT en øget risiko for overhydrering. Når der administreres cytostatika i poser på 4063 er det med 50 ml skyl inkluderet i infusionstiden. Når der gives cytostatika via sprøjte, er der kun 4 ml skyl inkluderet i infusionstiden. 

Der skiftes pr juni 2021 til sprøjte på de præparater afsnit 4063/TXID bruger til børn på 10 kg og derunder. Det gælder specielt de præparater, der bliver givet over korttid eller flere gange.

Der må kun leveres cytostatika i én sprøjte pr cytostatika dosis af sikkerhedsmæssig årsager. Hvis dette ikke er muligt, må cytostatika leveres i pose.

Maks. volumen i en sprøjte er 60 ml.

 

Følgende præparater kan leveres i sprøjter:

  • Fludarabin
  • MTX
  • Busulfan (kun ved dosering x 4)
  • Thiotepa
  • Cyclophosphamid
  • Clofarabin

JACIE børn: HSCT børn på 10 kg og derunder. Generelt incl. blodvolumen, væskebehov og kemo (Kap.14)

 

4.4 Seroterapi

Se nedenstående link for mere information om seroterapi samt tilhørende skemaer:

JACIE børn: Seroterapi ved allo HCT (ATG; Thymoglobulin, ATG Grafalon, ATGAM og Campath) (Kap.19)

 

4.5 Helkropsbestråling (TBI)

Der findes en vedtaget policy for planlægning og administration af radioterapi såsom total body irradiation (TBI). Initialt planlægger den behandlingsansvarlige læge om patienten skal indgå i en protokol med konditionering med radioterapi, f.eks. i form af TBI. Når TBI er planlagt i henhold til protokol, udsendes rekvisitionen ”næste transplantationspatient” (se link), hvorved radioterapeutisk afdeling får besked om den planlagte radioterapi.

Bemærk at helkropsbestråling (TBI) sædvanligvis ikke er indiceret hos børn under 4 år medmindre dette foregår i protokol p.g.a. risiko for især encephalopati (nedsat kognition, intrakranielle tumorer, demyeliniserende encephalopati etc.). 

Transplantationskoordinatorerne planlægger herefter med radioterapeutisk afdeling, hvilke dage terapien kan foregå, f.eks. som TBI i 2 fraktioner dagligt over 3 dage (6 fraktioner ialt), under hensyntagen til med hvilken hast behovet for radioterapi har. Når radioterapi er planlagt, får patienten kontroltid i radioterapeutisk funktion med vurdering ved radioterapeutisk onkolog. På mindre børn tages der i denne forbindelse stilling til, om der er behov for radioterapi i generel anæstesi med assistance ved anæstesiafdelingen. Disse vurderinger finder typisk sted i forbindelse med forundersøgelsen et par uger inden selve transplantationen foregår. Radioterapeuten har fuld adgang til alle relevante oplysninger om patienten via notater i SP, herunder visitationsresumeet.

I forbindelse med radioterapi f.eks. TBI vil der blive fremstillet en samlet rapport over radioterapiens forløb og de anvendte doser. Disse oplysninger fremgår af notat i SP.

Højdosis TBI (12 Gy) indebærer risiko for kvalme, opkastning, hovedpine og temperaturstigning. Alle patienter skal derfor have forebyggende behandling inden TBI i form af ondansetron ( eller anden 5-HT3 antagogist) og paracetamol. Dette skal gives uagtet, om patienten skal i universel anæstesi eller anden form for sedation i forbindelse med strålebehandlingen. Større børn og unge, som ikke behøver at være i anæstesi under behandlingen, kan have gavn af lorazepam (afslappende  samt anti-emetisk effekt) i kombination med fornævnte

JACIE børn: Forberedelse til helkropsbestråling - TBI (Kap.11)

 

4.6 Hydreringsskemaer

4.6.1 Cyclofosfamid

Cyclophosphamid x 1.pdf

Cyclophosphamid x 2.pdf

Cyclophosphamid x 4.doc

 

4.6.2 Cyklofosfamid + Melphalan

Cyclophosphamid x 2 PLUS Melfalan.pdf

 

4.6.3 Melphalan

MELPHALAN x1.pdf

MELPHALAN x2.pdf

 

4.6.4 Thiotepa

Thiotepa hydreringsskema x 1 dgl.pdf

Thiotepa hydreringsskema x 2 dgl.pdf​​​​​

 

4.6.5 Etophosid

Etopofos hydreringskema .pdf

 

4.7 Tranplanstationsprotokoller

JMML, MDS2017_08_16_ConsensusGuidelinesHSCTinMDSandJMML_v1.34.pdf

ALL ALL SCT ped FORUM Protocol Version 7.0_29Oct22_clean.pdf

ImmundefektESID EBMT HSCT Guidelines 2017.pdf  ESID EBMT guidelines 2021.pdf

Haplo-transplantation ► Haploinstruks_BUA.pdf

SAABILAG 1 Final protokol EWOG-SAA 2010.pdf

AML ► AML_Mainprotocol_Script.pdf

 

4.8 Henvisningsseddel "Næste transplantationspatient", inklusiv henvisning til stråleterapi (TBI, etc.) og vurdering ved onkolog med erfaring i stråleterapi:

Næste HCT patient.pdf

 

4.9 Administration af cytostatika

JACIE børn: Cytostatika - kemo - ordination og verifikation (Kap.11)

Ved administration skal to sygeplejersker signere elektronisk for administration af behandlingen (ligeledes hardstop). Sygeplejerskerne skal verificere ordinationen i SP i forhold til patientens transplantationsplan. Cytostatika skal altid administreres i den rækkefølge, der angives på transplantationsplanen. Kemoterapi administreres kun af sygeplejersker med kemokursus samt bestået praktisk prøve.

5. Bilag

Information om de fleste lægemidler inklusiv kemoterapi kan fås på http://pro.medicin.dk/
 

Se blandingsvejledninger for cytostatika i JACIE børn Dokumentsamling ved at søge efter præparatet.  

 

Tilbage til top

6. Ansvar og organisering

JACIE (v/6): B7.4.1-3, B7.2, B7.4 og B7.5

JACIE (v/7): B7.4.1, B7.4.2, B7.4.3, B7.2, B7.4 og B7.5

JACIE (v/8): B7.4.1, B7.4.2, B7.4.3, B7.2, B7.4 og B7.5