Ved ændringsforslag og eller spørgsmål kontakt Klinisk Sygeplejespecialist og JACIE-kvalitetskoordinator her
Sygeplejersker og læger på TXID, der infuderer autolog og allogene stamceller, der er cryopreserveret i DMSO.
DMSO: Dimethyl sulfoxide, et organisk opløsningsmiddel, der anvendes i forbindelse med nedfrysning af perifere stamceller, stamceller fra navlesnor, fra knoglemarv, CAR-T og donorlymfocytter. DMSO forhindrer dannelse af iskrystaller inden i cellerne, så de kan optøes uden at cellevæggen sprænges. Navlesnorsceller, CAR-T og optøede donorleucocytter kan indeholde rester af stoffet.
For stamcelleprodukter, der har været frosset ned med DMSO gælder særlige forhold, der retter sig mod recipienten og i mindre grad mod personalet. Det er muligt at vaske et stamcelleprodukt, men det vil ikke fjerne stoffet fuldstændigt. Udvaskning af DMSO vil påvirke antallet af stamceller, og det er derfor ikke altid muligt.
DMSO kan hos barnet give akut allergiske reaktioner, om end sjældne, da der dels gives profylakse forud for infusionen og dels sikrer Stamcellelab, at max DMSO-mængde (1 ml/kg) ikke overskrides. Såfremt dette ikke er muligt gives cellerne over flere dage.
DMSO udskilles via urinen (80%), som mørkfarves i op til 3 dage, via afføringen (1%) og via lungerne (<1 %).
Da DMSO er hudirriterende anvender personalet Nitril handsker samt væsketæt engangskittel (gul kemo) ved både infusion af celler, ved håndtering af urin, afføring, forurenet affald og beskidt sengetøj. HUSK at ved infusion af optøede celler anvendes sterile handsker udover Nitril-handskerne.
Patienter, der får perifere stamceller med DMSO udskiller DMSO i op til 3 døgn efter infusionen. Der anvendes smelteposer ved tøjsæk samt gule affaldsposer til risikoaffald.
Et mindre DMSO skilt opsættes ved indgang til patientens stue fra Stamcelleindgift og de efterfølgende 3 døgn.
Obs: Information til børn tilpasses alder.
Grunden til dette er fordi at DMSO er et organiske opløsningsmiddel, og at gravide af denne grund skal beskyttes mod udsættelse ved indånding og hudkontakt. Beskyttelse mod hudkontakt er særlig vigtig da DMSO, har let ved at transportere opløste stoffer og materialer ind igennem organismen ved at gemmentrænge huden.
Der skal altid benyttes Cam Cleaner hos børn og unge, hvor DMSO har været involveret.
Cam Cleaner skal stå tændt på stuen i 3 døgn efter infusion, også selvom det ikke lugter.
###TELEFON### har sin egen Cam Cleaner, der opbevares i rent depot RUM ###TELEFON### bag døren (kopirummet) . Den skal altid være overdækket med plastik, når den ikke er i brug.
En Cam Cleaner er en mobil luftrenser med kulfiltre, der renser og filtrerer luften. Den reducerer en væsentlig del af lugtgenerne fra DMSO, men ikke 100%. Cam Cleaner er en sort plastik/metalkasse på hjul, som indeholder 3 kulpatroner, 2 HEPA-filtre og 2 sorte grundfiltre i skum.
Kulpatronerne findes under låget på den sorte del af Cam Cleaner. De sorte grundfiltre sidder udvendigt på sidderne, og HEPA-filtrene sidder under grundfiltrene.
Under det sorte låg findes en diode, som indikerer om, Cam Cleaner er klar til brug. Dioderne lyser blåt, når Cam Cleaner er i gang. Hvis en diode på panelet inde i Cam Cleaner lyser rødt, skal kulfiltrene skiftes. Dette kontrolleres altid både før og efter brug. Ved siden af dioden sidder en regulering, hvor man kan skrue op og ned for udsugningen.
Når Cam Cleaner er tændt, vil der være en lyd eller brummen, som ikke kan slås fra. Denne lyd kan være til gene for patienten.
Under det sorte låg, nederst til højre for dioderne, ses tillige et lille icon for Hepafiltrene samt en tilhørende lille rund lampe. Når denne lyser skal Hepafiltrene udskiftes.
De sorte udvendige grundfiltre skal være rene – lidt støv kan dog ikke undgås, da hele formålet er at suge luft fra stuen ind gennem disse og opgaven er at opfange alle grove partikler, så de ikke sætter sig i Hepafilteret.
Maskinen rengøres og aftørres med klor-præfugtede klude og sættes ind på isolationsstuen på Dag 0. Den tilsluttes strøm en halv time før cellerne skal gives. Der kontrolleres at udsugningen står på max. Undgå at dække luftindtaget og luftudtaget.
Cam Cleaneren skal stå ca. 25 -50 cm væk fra væggen og være tændt kontinuerligt i 3 døgn efter infusion.
► Afdelingen fører Log af rengøring og tjek af Cam Cleaners funktion før og efter brug. Rengøringslog er placeret hos Patientforløbskoordinator.
Efter brug slukkes Cam Cleaner og sprittes udvendig med WetWipe Ethanol 70%. Maskinen må aldrig gøres våd med vand. Grundfiltrene tjekkes ALTID for støv igen og der sikres at indikator for Hepa filtrene ikke lyser.
Hvis Cam Cleaner har været på en stue der er isoleret pga. smittefare ex clostridier, skal de sorte grundfiltre skiftes. Dette bestilles via Maskinafdelingen - se afsnit 5.
Service og Vedligehold varetages af Maskinafdelingen og bestilles over Intranettet se. 4.4.
De sorte grundfiltre kan evt. støvsuges af maskinafdelingen efter behov. De må dog aldrig vendes. Grundfiltrene skiftes minimum samtidig med Hepa-filtrene.
Fabrikanten, Camfil, anbefaler et årligt servise. Drift og Teknik står for denne service.
Intranettet- Service - Bestil håndværker - vælg: "VVS, el, maskiner og inventar". Skriv hvad der skal foretages.
Ved tvivlstilfælde og ved bestilling ring til Camfil på tlf: ###TELEFON###
2 stk. 94000032 (077025) Forfiltermåtte filter PPI 610x252x20 – de sorte grove filtre
2 stk. 94020003 MGE13-S-250x610x150-0 - Hepafiltrene
3 stk. 500019 CamCarB 2600 GZ D=145 L=450 CAMPURE 8 – Kulfiltrene
Har vi ekstra forfiltermåtter opbevares de i KMT-depotet.
Ekstra Hepafiltre og kulfiltre opbevares i Maskinafdelingen.
Rengøringslog: Camclaner Rengøing og Filterskift Version 3.pdf
Dansk kort manual: CamCleaner Dansk kort manual fra Camfil.pdf
Engelsk manual: CamCleaner Engelsk manual - Camfil.pdf
Teknisk manual: L:\LovbeskyttetMapper\TXID 4063 JACIE\JACIE\Log-bøger\Cam Cleaner
Service tjek ved Kemikonsulent, august 2023.
Stamcellesektionens instrukser – Stamcellesektionens instrukser D4 (D4 infonet - ej tilgængeligt uden login) ►”Stamcellekonference. Lægerne”.
►I den instruks står beskrevet lægerne arbejdsgang i forbindelse DMSO-mængden ved transplantationer