Gastroentologi: SOFUS - sonde afvænning, spiserehabilitering, trivsel og ernæring

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 At beskrive SOFUS for henvisende læger og kollegaer.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

  • Patientmålgruppen er børn i alderen fra 0 - 18 år, der har sonde eller svære spiseproblemer.
  • SOFUS har en højtspecialiseret funktion, hvorfor børn bør henvises af en børneafdeling, hvor barnets spiseproblem har været forsøgt behandlet.
  • Et kriterie for henvisning er at forældrene finder et forløb meningsfuldt.
  • SOFUS kan kontaktes på tlf. ###TELEFON###, tirsdag-fredag fra kl.9:00 – 14:00.

 

Tilbage til top

Definitioner

SOFUS står for ”Sikker Overgang til Familieliv Uden Sonde/Svære spiseproblemer”.

SOFUS er en spiserehabiliteringsklinik som tilbyder ambulant tværfaglig udredning, behandling og opfølgning af børn med sonde eller svære spiseproblemer mhp. at fremme almindeligt spisemønster og opnå selvstændig spisefunktion. SOFUS teamet består af børnelæge, sygeplejerske, diætist og ergoterapeut samt ved behov socialrådgiver og psykolog. Forældresamarbejde er centralt, og der lægges stor vægt på gensidig information og samarbejde teamet og forældrene i mellem.

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Forløb

Efter modtaget henvisning indkalder vi familien til en visitationssamtale med SOFUS-teamet. På baggrund af samtalen, kostregistrering og trivsel udarbejdes en individuel plan som løbende evalueres og justeres under forløbet. De opfølgende konsultationer afholdes enten ved fremmøde eller video via SP.

Under udredningen afdækkes bl.a. ernæringsbehovet, udvikling, sansebearbejdning, mundmotorik og synkefunktion samt traumatiske oplevelser, tidligere og aktuel sygdom og psyko-sociale belastninger.

Behandlingen består dels i at flytte fokus fra bekymring om barnets vækst og ernæring til lystbetonede måltider, dels at understøtte en positiv forældre-barn dynamik. For nogle børn vil sult være en motiverende faktor for re-etablering af selvstændig spisefunktionen. Mad leg og videooptagelser af hjemlig spisesituation vil i nogle forløb anvendes. Et evt. ergoterapeutisk forløb varetages i kommunalt regi fx mundmotorisk træning. Varigheden af et behandlingsforløb er individuelt og kan være langvarigt.

Beslutning om afslutning af forløb træffes i samarbejde med forældrene.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 Afdelingsledelsen

Tilbage til top

Bilag