At sikre en ensartet og systematisk forebyggelse, pleje og behandling til børn/unge med kræft, som er i risiko for bledermatitis.
Bledermatitis:
Dette er en samlet betegnelse for toksisk, inflammatorisk og evt. inficeret udslæt i bleregionen. Det forekommer først og fremmest hos blebørn, men også hos voksne personer med inkontinens, som bruger bleer.
Derma specialsæbe® (sårsæbe): Hudvenlig pH balanceret sæbe, ph = 4,5.
Cavilon Durable barriere crème®: En langtidsvirkende barriere creme der tilfører fugt, mens den beskytter huden. Den skaber en åndbar barriere, der fremmer sund hud. Absorberes nemt, så det er muligt at inspicere huden og modstår afvaskning, hvilket eliminerer behovet for hyppige påføringer. Påvirker ikke tape og forbindingers klæbeevne.
Proshield® foam spray: En mild pH balanceret rense skum, som kan anvendes i stedet for vand og sæbe. Proshield® foam skal ikke skylles af med vand.
Medicinsk honning: Et effektivt middel til behandling af sår, som er inficerede eller i risiko for at blive det. Medicinsk honning anvendes ved bl.a. overfladiske sår, hudafskrabninger, hudkløe og irritation, akutte sår, inficerede sår, kroniske sår, dybe sår, onkologiske sår og forbrændinger. Honningen har en dokumenteret anti-inflamatorisk virkning, som reducerer rødme, hævelse og giver såret ro.
Honnings antibakterielle virkning skyldes først og fremmest honningens høje enzymindhold. I et fugtigt sårmiljø sikrer enzymet glukose oxidase en langsom og langvarig frigivelse af små mængder hydrogenperoxid. Herved dræbes bakterierne effektivt, uden at granulationsvævet angribes.
Mepilex transfer®: Tynd skumbandage med let silikoneklæb, som gør den nem at tage af uden at skade huden, hvilket betyder færre smerter. Evt. sårsekret transporteres gennem bandagen.
Risikofaktorer:
Baggrund:
Bledermatitis er en hyppigt forekommende hudproblematik hos børn generelt. Halvdelen af alle spædbørn får i perioder problemer med huden i bleregionen og hos 5 % ses udtalt eksem.
Øget vandladning/afføring og utilstrækkelig hygiejne i bleregionen øger pH værdien, hvilket nedsætter hudens naturlige barrierefunktion og medfører irritation af huden. Konstant fugtighed øger risikoen for at huden bliver macereret med øget risiko for infektion med svampe og/eller bakterier.
Ved behandling med antibiotika ændres tarmbakteriefloraen, hvilket kan medføre diarre.
Børn i behandling for kræft får ofte steroidbehandling, som medfører hud forandringer og gør huden mere sårbar.
Ved behandling med cytostatika udskilles dette især gennem urin og afføring. Hos børn/unge, der bruger ble, kan dette medføre toksiske skader på huden med risiko for rødme, læsioner og efterfølgende infektioner med bakterier og/eller svamp – særligt under neutropeni.
Cytostatika udskilles i op til 5 døgn efter indgift.
Risikoen for cytostatika-relateret bledermatitis er størst ved højdosis kemoterapi med længerevarende infusioner > 15 min. Cytostatika relateret bledermatitis er estimeret til op mod 50%.
Forebyggelse:
Alle børn der bruger ble skal have udført bleskift og god hudpleje efter behov. Hvis der ikke gives cytostatika eller er diarre, kan forældrene anvende de hudplejemidler de er vant til at bruge, herunder olieemulsioner fx Olivy®.
Ved diarre skal der hyppigt skiftes ble og anvendes Cavilon Durable ® barriere creme ved hvert 2.-3. bleskift.
For at nedsætte risikoen for cytostatikaudløste hudproblemer hos børn/unge der bruger ble, skal der forebyggende skiftes ble og udføres hudpleje hver 2. time fra start på cytostatika-infusionen:
OBS ved tidligere svær cytostatika -induceret bledermatit med sår, kan der anlægges Kateter a Demeure (KAD) til de første dages udskillelse. Dette besluttes i samråd med læge.
Forebyggende hudpleje ved bleskift under behandling med cytostatika:
Hudpleje ved rødme:
Ved begyndende rødme eller ved tidligere problemer kan anvendes PROSHIELD® foam/skum (spray flaske) i stedet for vand og sæbe. Hos børn der får cytostatika skal der dog skylles med vand inden brug af PROSHIELD ® til cytostatilka er udskilt efter dag 2 eller 5.
Hudpleje og behandling ved hudlæsioner (macereret hud/hudløshed/rifter/mindre sår):
Læge skal tilse patienten mhp infektion/ svamp og behandling heraf.
Ved positiv podning med bakterier eller svamp skal behandling lægeordineres evt. i samarbejde med sårsygeplejerske.
Hudpleje/behandling ved større evt. inficerede sår
Sårplejeplan lægges i samarbejde med læge og evt. sårsygeplejerske tlf 5 1246, HUSK Best. Ord i SP til sårsygeplejerske og husk foto i SP medie inden.
Andre hudprodukter som primært anvendes ved eksemlignende bledermatit:
Inotyol® tjæreholdig salve med zink, som kan påføres 1-3 gange dagligt (fjernes med olie).
Skal lægeordineres for børn under 2 år.
Kaliumpermangenat ”Røde bade” som er udtørrende og antibakterielt og anvendes ved væskende eksem, efter lægeordination og som regel i samarbejde med hudlæge.
Dokumentation:
Tag billede med Rover til SP medie. Læg løbende nye billeder ind, især ved ændring i tilstanden, så vi kan følge udviklingen.
Der oprettes hudplejeplan i ”best ord”.
Hudplejeplan følges som udgangspunkt i 5 dage for at se effekt inden den evt. ændres.
Dokumenter i vurderingsskema og sår dokumenteres på avatar.
Bilag under udarbejdelse:
Flow skema Quick guide
Forældreinfo pjece
Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og efterleve vejledningen i den udstrækning de er en del af pleje og behandlerteamet.
Espirito Santo A, Choquette A. Experience of adapting and implementing an evidence based nursing guideline for prevention of diaper dermatitis in a pediatric oncology setting. Int J Evid Based Healthc. 2013;11(2):121-127
Ryan E, Hall S. The standardization of treatment for napkin-associated dermatitis with paediatric oncology; Wounds UK. 2016; vol 12 (1)
Ôzkur E et al. Cutaneous manifestations in pediatric oncology patients. Pediatric Dermatology. 2020;00:1-8.
Pather P et al. Effectiveness of topical skin products in the treatment and prevention of incontinence-associated dermatitis:a systematic review. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports. 2017 THE JOANNA BRIGGS INSTITUTE
McNicho L et al. Incontinence-Associated Dermatitis: State of the Science and Knowledge Translation. 2018
ADVANCES IN SKIN & WOUND CARE & VOL. 31 NO. 11, 502 WWW.WOUNDCAREJOURNAL.COM