Forebyggelse af patientskader

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

  • Klinisk personale og kliniske ledere i Rigshospitalets Neurocenter på alle matrikler

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Det er en essentiel opgave for alt personale proaktivt at forebygge patientskade. Patienterne i Neurocentret er i særlig høj risiko for skader i forbindelse med deres indlæggelse på grund af reduceret fysisk, psykisk og kognitiv formåen. Det omfatter mange forskellige forhold som eksempelvis faldskader, fra stående stilling, stol eller seng, seponering af katetre og andet udstyr. Ligesom forebyggelse af, at patienter bevæger sig hen i områder, der udfordrer patientsikkerheden.

Forebyggelse

For alle patienter, der vurderes at være i risiko for patientskade, skal der iværksættes forebyggende foranstaltninger.  Disse skal målrettes mod patientens omgivelser ved at sikre eksempelvis faldforebyggelse i henhold til lokal vejledning eller omfatte foranstaltninger i direkte relation til patienten, så som anvendelse af tryghedsbælte, blødt bælte, Y-sele eller lignende som sikrer, at patienten ikke glider/falder ud af stol og pådrager sig skade.

Patientinddragelse

Alle sådanne hjælpemidler, der har til formål at forebygge patientskade kan anvendes, hvis patienten ikke modsætter sig deres anvendelse. Hvis patienter pga. mental reduceret kapacitet er i høj risiko for at skade sig selv, eksempelvis ved at slå sig selv pga. ukontrollerede bevægelser eller seponering af katetre eller andet udstyr, som medfører risiko for patientskade, kan dette eksempelvis forebygges dels ved at sikring af adgangene, tildækning af disse eller anvendelse af Safefix handske eller lignende beskyttende hjælpemiddel.

Hvis patienten frabeder sig anvendelse af denne type hjælpemidler i tale eller kropssprog, vil anvendelsen være et indgreb i patientens selvbestemmelsesret. Ved anvendelse af indgreb i patientens selvbestemmelsesret skal dette være så skånsomt som muligt og af så kortvarighed som muligt, og indgrebet skal stå i rimeligt forhold til formålet med indgrebet.

Tilsagn til sådanne indgreb i selvbestemmelsesretten kan gives af pårørende eller værge for patienter, der midlertidigt eller varigt mangler evnen til at give informeret samtykke. Formålet med anvendelse af denne type hjælpemidler må aldrig være tvangstilbageholdelse af patienten.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det er afdelingsledelsernes ansvar at sikre relevant fokus og instruks af personalet i forebyggelse af patientskader.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag