Vejledning om hvordan kirurgisk behandlede hoved-hals kræft patienter henvises, evalueres og behandles for trismus eller forebyggelse heraf. Vejledning om udlevering og oplæring i anvendelse af aktivt træningsredskab.
Vejledningen gælder kirurgisk behandlede hoved-hals kræft patienter, hvor man som led i den kirurgiske behandling eller som følge af den forventede efterbehandling med stråleterapi kan forvente, at patienten vil udvikle eller forværre sit besvær med at åbne munden.
Vejledningen omfatter ikke patienter, der behandles med stråleterapi som monoterapi,- de skal henvises til onkologisk afd.
Trismus: Mundåbning på mindre end 35 mm målt mellem incisiverne/fortænderne eller gummerne ved tandløshed. Nogle patienter har habituelt indskrænket mundåbning,- ikke sygdoms relateret.
Aktivt træningsredskab/rehabiliteringsredskab til forebyggelse/behandling af trismus samt vedligeholdelse af mundåbning.
Træspatler: Engangstræspatler,- anvendes som passivt træningsredskab til vedligehold af mundåbning.
Terapeutiske mål for behandlingen:
Normal mundåbning er 40-60mm. Mundåbning måles som MIO (Maximal Interincisial Opening).
Mundåbning på mere end 35 mm mellem incisiverne (målt med Therabite Range of motion scale).
Det skal bemærkes at nogle patienter habituelt har en begrænset mundåbning, uden at være patologisk.
Risikopatienter:
Patienter med trismus ved diagnose af hoved-halskræft
Patienter hvor der præoperativt vurderes at være risiko for, at der postoperativt kan udvikles stramning/fibrose af væv og slimhinder.
Patienter hvor trismus er observeret i den umiddelbare postoperative fase,- eller ved forværring af eksisterende trismus.
Kirurgisk behandlede patienter der postoperativt skal have stråleterapi mod et risikoområde (temporomandibulær led, tygge-muskler især mm pterygoidei og m. masseter.
Patienterne henvises til tværfaglig rehabiliteringskonference (afholdes hver onsdag) mhp evaluering af mundåbning, måling af mundåbning, instruktion i øvelser, udfærdigelse af GOP og vurdering af behov for aktivt træningsredskab eller passiv træning.
Relativ kontraindikation: Patienter behandlet med stråleterapi mod kæben skal vurderes for tilstedeværelse af osteoradionekrose forud for opstart af trismustræning, da det øger risikoen for fraktur.
Afdelings- og områdeledelser er ansvarlige for implementering af vejledningen.
Udlevering af aktivt træningsredskab til kirurgisk behandlede hoved-hals–kræft-patienter er en hospitalsopgave, idet det vurderes at være et træningsredskab.
Udlevering af aktivt træningsredskab kan kun ske via tværfagligt rehabiliteringsteam, der i samarbejdet ved læge, sygeplejerske, ergoterapeut og fysioterapeut skal vurdere, hvilken type træning patienten skal have, og om der er indikation for udlevering af træningsudstyr.
Alle behandlere (læge, sygeplejerske, ergoterapeut eller fysioterapeut) der vurderer, at en patient er i fare for at udvikle trismus, kan henvise til tværfagligt rehabiliteringsambulatorium.
Ved udlevering af aktivt træningsredskab til patienten gives der ved ergoterapeut instruks i anvendelse af instrumentet, vedligehold, instruktion i øvelser og evt. formidling af dette til kommunalt genoptræningscenter, da specialkendskab til området ikke kan forventes perifert.