Formål
At angive retningslinjer for pleje til patienter med trachealkanyle under indlæggelse.
Plejepersonale i Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi
Definitioner
Tracheotomi:
En tracheotomi er et invasivt kirurgisk indgreb, der åbner ind til trachea gennem huden fortil på halsen, hvorved der dannes en kunstig luftvej.
Tracheostomi
Blivende åbning ind til luftrøret.
Baggrund
Trachealkanylen er placeret i den kirurgisk etablerede luftpassage fra trachea til hudoverfladen, udført ved tracheotomi.
Bliver passagen varig, med hud-slimhindekontakt, kaldes den en tracheostomi.
Kanyleskift i den friske tracheostomi repræsenterer en potentiel livsfarlig procedure pga. risiko for tillukning af eneste respirationsvej. Denne procedure er derfor defineret som en af afdelingens højrisikoprocedurer.
Selve tracheostomien vil kun sjældent stenosere faretruende.
Indikationer
Akut / blivende respirationsbesvær
Årsager:
Sikkerhed
Trachealkanyler:
I Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi anvendes følgende kanyler;
BLUEselect fra Smiths Medical
Der tages ofte stilling til dette i ambulatoriet ifm. kanyleskift.
Shiley XLT fra Smiths Medical
Portex Uniperc fra Smiths Medical
Plastkanyler af mærket Shiley må anvendes max. 29 dage, idet disse er klassificeret som medicinsk udstyr til engangsbrug. Der findes plastkanyler, der kan genanvendes til samme patient f.eks. Tracoe, Blueline, etc. (se brugsvejledningen på kanylen), men disse kanyler skal også kontrolleres for brud/revner med mindst 29 dages mellemrum.
Sølvkanyler
Sølvkanylerne skal kontrolleres for tegn på korrosion ved hvert skift. Kanyler med fenester skal kontrolleres for ujævnheder, bøjler kontrolleres og det kontrolleres, at låsen slutter tæt, når inderkanylen er isat yderkanylen.
Der dokumenteres i SP hvilken type kanyle, der er anvendt, dato for ibrugtagningen, samt indikation for anlæggelse af tracheotomien (bilat recurrensparese, stenose, etc)
Fremgangsmåde
Indlæggelse i sengeafsnit
Præoperativ sygepleje
Udover sædvanlig præoperativ sygepleje, skal patienten have vist og selv prøve at holde en trachealkanyle og få fremvist det transportable sug.
Postoperativ sygepleje
Observationer
OBS!
På sengeafsnittet skal patienter altid have inderkanylen i trachealkanylen. Patienter der overflyttes fra ITA, kan ligge uden inderkanyle, da det er tilladt på dette afsnit. Hvis dette er tilfældet, skal der isættes inderkanyle, snarest efter ankomst til sengeafsnittet. Hvis denne ikke haves, udføres der kanyleskift.
Hvis patienten undtagelsesvis har en lang kanyle uden inderkanyle, bør der oprettes skema, mhp. NaCl inhalationer hver 2. time. Dette for at undgå tilstopning af kanylen forårsaget af skorper.
Respiration
Ved påvirkning af respiration, fjernes inderkanylen da denne kan være tilstoppet af skorper eller sekret. Ved behov tilkaldes læge.
Ved truende obstruktion fjernes også yderkanyle (hav et næsespekulum parat til at holde tracheostomien åben).
I tilfælde af hjertestop eller respirationsinsufficiens af andre årsager, ventileres på tracehealkanylen. Rubens ballon sættes direkte på trachealkanylen.
Ilt, fugt og varme
Forklæde
Sug
Sug, inkl. sugekatetre skal være klargjort og afprøvet
Generelt ang. sugning:
Det anbefales:
Der skiftes sug mellem sugning i trachealkanyle og i mundhule.
Cuffet kanyle
En kanyle med cuff sikrer at uønsket væske, blod eller lignende forhindres i at løbe ned i trachea, hvilket der er risiko for de første postoperative døgn. Cuffen kan ligeledes anvendes, hvis patienten har tendens til fejlsynkning. En cuffet kanyle kan give tryksår, skader eller hævelse i trachea. Dette er vigtig at være opmærksom på, når der tages stilling til, hvor længe patienten skal have cuffet kanyle.
Plejeremedier
Følgende lægges på stuen til stoma og kanylepleje:
Pleje af stoma
Hudpleje
Udføres mindst 2 gange dagligt, hyppigere ved behov.
Inderkanyle
Efterses som minimum to gange i hver vagt, hyppigere ved behov.
Ved udtagning og isætning af inderkanylen holdes der på kanylens skjold, så denne bevæges mindst muligt i trachea.
Bændler/velcrobånd til fastgørelse af kanyle
Disse skiftes ved behov.
Udskrivelse
Inden udskrivelsen skal patienten som minimum være oplært i ´kanylepleje', dvs. skift og rengøring af inderkanyle, samt selv kunne suge sin inderkanyle via transportabelt sug. Patienten skal have et sug derhjemme.
Transportabelt sug udleveres af sengeafsnittet. Er suget hjemme defekt, sendes der er nyt sug ud til patienten og patienten kasserer selv det defekte sug. Tilhører patienten Nordsjællands Hospital eller Sjællands Universitetshospital skal patienten i den stabile fase have udleveret sug der.
Hvis patienten endnu ikke kan foretage hudpleje selvstændigt, bestilles hjemmesygepleje til dette.
Evt. tages der kontakt til hjemmeplejen mhp. levering af plejeremedier. Er der tale om en midlertidig tracheostomi, skal patienten have udleveret remedier herfra. Er det en blivende tracheostomi, skal der sendes bevillingslister til kommunen, der skal stå for udlevering af remedier.
Patienten informeres om Dansk Landsforening for Hals- og Mundhuleopererede (DLHM).
Har hjemmesygeplejen brug for oplæring i stomapleje kan de sættes i kontakt med Rehabiliteringsteamet, der kan tage ud og oplære personale i patientens eget hjem eller på hjemmesygeplejekontoret.
Ambulant kontrol
Der tages kontakt til operatørs lægesekretær mhp. tid til første kanyleskift i ambulatoriet. Skal patienten følges på lokal ØNH-afd. bestilles den første tid her.
Ansvar og organisering
Afdelingsledelsen
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
1. Mortensen A, Bird SD, Kristensen VG, Nørgaard L, Møldrup EM, Rosenberg SA. Klinisk retningslinje for trachealsugning voksne patienter med tracheostomi i hospitalsregi. 2017.
Se også vejledningerne:
Trachealkanyle, Skiftning af i ambulatoriet
Trachealsugning og fugtning af voksne patienter med tracheostomi
Bilag
Information til plejepersonale ved pleje af tracheostomi i hjemmet:
Pleje ved Tracheostomi
Pleje ved Tracheostomi med cuff