Pneumokokvaccination ved CI behandling

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Opfyldelse af kvalitetsstandard F5

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Personale i CI-teamet, GeH 

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Pneumokokvaccination ved CI behandling

 

 

I løbet af sommeren 2002 blev der rapporteret om øget forekomst af meningitis forårsaget af pneumococcer og hæmophilus hos personer med cochlear implant. Man blev opmærksom på, at små undergrupper af patienter med cochlear implant muligvis havde en lille forøget risiko for at udvikle pneumococ meningitis. Der har ikke været nogen tilfælde i Danmark. Producenterne af cochlear implant systemerne har gennemgået de patienter, der er blevet implanteret. Konklusionen er, at der ikke er noget holdepunkt for, at Nucleus elektroden øger risikoen for meningitis. En lille procentdel af de implanterede har en medfødt misdannelse af sneglen (cochlea) og har i forvejen en lille forøget risiko for meningitis i forhold til den øvrige del af befolkningen. Det samme gælder for personer, der har haft brud i kraniebasis (basisfraktur), patienter, der tidligere har haft pneumococ meningitis og nogle patienter, der er opereret med tvedelte elektroder fra Clarion.

Dette har medført, at CI-centrene i Danmark nu anbefaler pneumococ vaccination til følgende grupper, der skal have foretaget/har fået foretaget cochlear implant operation:

1. Børn under 6 år (denne aldersgruppe har i forvejen en lille forøget risiko for meningitis i forhold til den ældre del af befolkningen, men der er ikke holdepunkt for, at cochlear implant med Nucleus elektroden øger denne risiko).

2. Børn på 6 år og derover samt voksne, hvor der foreligger f.eks. misdannelser af indre øre, døvhed pga. pneumococ meningitis, basisfraktur.

Der findes mange forskellige pneumococ typer. Ved vaccination af børn under 2 år anvendes en vaccine, der er virksom mod de 7 pneumococ typer, der hyppigst giver anledning til alvorlig pneumococ infektion hos børn (EPI-nyt, uge 11, 2001). Til ældre børn og voksne anvendes en type, der er virksom mod de 23 hyppigst forekommende pneumococ typer (denne type vaccine er fremstillet på en anden måde end vaccinen til børn under 2 år). Dette medfører, at den ikke giver så god beskyttende effekt mod infektioner hos børn under 2 år).

Til risikobørn under 2 åranvendes den 7-valente pneumokok konjugatvaccine (Prevenar) efter nedenstående skema (kan ses i EPI-nyt, uge 11, 2001).

 

###TABEL_1###

Risikobørn, der er blevet vaccineret med den 7-valente pneumokok konjugatvaccine, vaccineres med 23-valent polysakkaridvaccine (Pneumonovum), efter de er fyldt 2 år, dog tidligst 8 uger efter den sidste dosis konjugatvaccine er givet. Dette for at få et kraftigere og bredere antistofsvar.

Risikobørn over 2 år og voksne, der tilhører en risikogruppe, vaccineres med en 23-valente pneumokokvaccine (Pneumonovum). Der gives kun 1 vaccination. Det undersøges i øjeblikket, om der bør følges op med en måling af pneumokokantistoffer, 5 år efter den primære vaccination, mhp. evt. revaccination. Dette vil der blive informeret om senere. Bege vaccinationer kan rekvireres på apoteker eller på Statens Serum Institut.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top