Hoved-halscancer patienter, Ambulant sygeplejefaglig opfølgning på

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At alle nye patienter i kræftpakkeforløb, får en ensartet og samtidigt individuelt tilpasset sygeplejefaglig opfølgning og information i forbindelse med forundersøgelse, histologisvar, forberedelse til operation eller overgang til onkologisk afdeling, idet patienter der henvises til ambulatoriet i kræftpakkeforløb, gennemgår accelererede forløb, der kan medføre usikkerhed hos patienten og tab af informationer.

 

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

 

Sygeplejefagligt personale i ambulatoriet

 

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

 

Forundersøgelse

Sygeplejersken bør være opmærksom på følgende problemområder eller behov hos patienten:

 

Smerter, ernæring, rygning, alkohol, motion.

 

Endvidere psykosocial status: sygeplejersken undersøger om patienten har psykosociale behov/problemer og om evt. pårørende har behov for støtte samt sikrer sig, at patienten har forstået udrednings- og/eller behandlingsplanen.

 

Ved operationsforberedelse forud for operation udleveres kontaktkort med navn på operatør samt kontaktoplysninger til dennes sekretær, forløbskoordinator samt navn på den sygeplejerske, de har talt med.

 

Histologisvar

Der skal altid være en sygeplejerske til stede ved samtalen. Lægen informerer patienten om histologisvaret og den videre plan, herunder evt. yderligere undersøgelser. Sygeplejersken sikrer, at patienten har forstået informationen og støtter med supplerende oplysninger.

 

Uddybende patientinformation (se nedenstående) kan foregå i samtalerum eller i sygeplejeambulatorium. Her skal sygeplejersken være opmærksom på patientens behov for omsorg, psykisk støtte, inddragelse af pårørende og sikre at patientens psykiske tilstand er stabil før han/hun forlader afdelingen.

Patienten medgives relevante pjecer, herunder ’Information om behandling af kræft i hovedhalsområdet’.

 

Det sikres, at patienten har kontaktoplysninger til operatørens sekretær og til forløbskoordinator.

 

Dokumentation

Sygeplejersken udfylder sygeplejejournal ved hjælp af fritekst i et Samtalenotat i Sundhedsplatformen.

 

 

Sygeplejefaglig opfølgning og patientinformation

 

Patientinformationen baseres på patientens individuelle behov og under hensyntagen til dennes psykiske tilstand efter det maligne svar. Informationen bør omfatte alle nedenstående områder, men det må bero på et individuelt skøn, i hvor stort omfang der skal gås i dybden med hvert område.

Den sygeplejefaglige opfølgning baseres på patientens problemer/behov i følge nedenstående retningslinjer.

 

(Retningslinierne omfatter ikke specifik opfølgning eller støtte ifm. alkolholoverforbrug eller –misbrug, samt motion. Det skønnes vanskeligt for patienten at arbejde med for mange områder i relation til egenomsorg på én gang, set i sammenhæng med en nylig malign diagnose. Ifm. patientens behandling er nedenstående områder af større betydning.)

 

Smerter

Patienten NRS-scores, og ved behov startes smertebehandling op i samarbejde med lægen. Se VIP: Smertescoring i Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Rigshospitalet.

 

Ernæring

For at forebygge/minimere behandlingsudløste ernæringsproblemer skal der gennem hele forløbet gøres en indsats for at hjælpe patienten til at holde vægten. Patienten skal informeres om, at sondeernæring kan blive nødvendigt

Dette gøres ved at: Patienten ernæringsscreenes jf. afdelingens vejledning om ernæringsscreening (Ernæringsscreening i Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi) og evt. ernæringsmæssige problemer afdækkes. Ved vægttab angives dette og over hvilket tidsrum. Man bør være opmærksom på om patienten kan være i risiko for at udvikle refeeding syndrom (refeeding syndrom, udredning, behandling, pleje og forebyggelse til

voksne over 16 år)

Patienten informeres om og vejledes i at stabilisere eller øge vægten før operation eller strålebehandling.

Patienten informeres om at sondeernæring kan blive nødvendig på et senere tidspunkt i forløbet.

Patienten får udleveret relevante pjecer vedrørende ernæring.

Ved behov for tværfaglig vurdering og/eller behandling af patienten, kan denne bookes til det tværfaglige ambulatorie.

 

Rygning

Det er dokumenteret, at effekten af strålebehandlingen reduceres betragteligt, hvis patienten ryger i strålebehandlingsperioden. Der ses desuden dårligere sårheling samt andre operationskomplikationer hos rygere i forbindelse med operation. Derfor skal patienten opfordres til at holde op med at ryge og

informeres om mulige støttemuligheder i den forbindelse.

 

Dette gøres ved at:

Patienten orienteres om vigtigheden af rygereduktion eller rygeophør. Det understreges, at effekten af strålebehandlingen øges, samt sårheling og andre operationskomplikationer formindskes, hvis rygning undgås.

 

Patienten får udleveret relevant skriftlig information om rygestop og bliver oplyst om Stoplinien - tlf: ###TELEFON### eller www.stoplinien.dk, samt mulighed for samtale med afdelingens rygestopkonsulent

 

Vær opmærksom på:

Center for Kræft og Sundhed i København som tilbyder hjælp til borgere i Københavns Kommune med en kræftdiagnose.

 

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Afdelingsledelsen

 

Tilbage til top

 

Bilag

Pjece: Rygestop og operation

 

Tilbage til top