Opkald til vagthavende læge i Afdeling for Øjensygdomme

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet-Glostrup har døgnvagt for akut lægevisiterede patienter med øjensygdomme i Region Hovedstaden alle ugens dage.
Angiver retningslinjer for vagthavende læge og retningslinjer for tilkald af vagthavende læge i Afdeling for Øjensygdomme.

Tilbage til top


Definitioner

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Opkald til vagthavende læge


Det lægelige vagtberedskab er i Afdeling for Øjensygdomme Rigshospitalet-Glostrup planlagt som tilkaldevagt fra bolig. Dette gælder for både forvagt og bagvagt. Denne vagtordning stiller særlige krav til de vagthavende læger.

For tilkaldevagtens vedkommende gælder det som hovedregel, at vagthavende altid skal kunne kontaktes, og at vagthavende skal kunne give fremmøde i Afdeling for Øjensygdomme indenfor ca. ½ time. Det påhviler den vagthavende at drage omsorg for, at Afdeling for Øjensygdomme altid er orienteret om, hvorledes vagthavende kontaktes, hvis det ikke er på et af de på vagtlisten anførte telefonnumre.

Ved opringning fra vagtlæger/skadestuelæger etc. på tidspunkter, hvor vagthavende øjenlæge ikke er i huset, omstilles telefonen til sygeplejerskerne på sengeafdelingen.
Sygeplejersken tager imod et telefonnummer for den henvendende læge og evt. patientens navn og CPR-nummer.
Vagthavende øjenlæge kontaktes herefter med henblik på opfølgning på henvendelsen.

Den permanente akutte vagt stiller særlige krav til at vagtlaget kan kontaktes med kort varsel, og det er vagtlægens opgave og pligt at sørge for, at Afdeling for Øjensygdomme i akutte og uforudsete situationer hurtigt (indenfor ½ time) kan få lægelig assistance. Under vagten bør vagtlaget holde sig i nær indbyrdes kontakt og i nær kontakt med afdelingen hvad angår opholdssted og måden, afdelingen kan kontakte vagthavende på, også når vagtholdet befinder sig på hospitalet. Hvis det trods ovenstående forholdsregler ikke er muligt for afdelingen at få kontakt med vagthavende forvagt eller bagvagt (telefonfejl m.m.) er det ansvarshavende sygeplejerskes opgave at kontakte vagthavende medicinske overlæge. Skulle dette ej heller give resultat, skal ansvarshavende sygeplejerske kontakte vagthavende kirurgiske overlæge og efterfølgende en af de øvrige overlæger i vagtlaget og til sidst øvrige over- eller afdelingslæger i afdelingen (i nævnte rækkefølge).

I tilfælde af sygdom i vagtlaget er det bagvagtens opgave at indkalde en læge og evt. pålægge en læge arbejde, så akutvagten altid er bemandet. Hvis bagvagten ikke kan varetage denne opgave, er det vagthavende medicinske overlæge som har det endelige ansvar for at indkalde og evt. pålægge en læge arbejde, så akutvagten er bemandet.

Inden vagthavende går hjem, kontaktes/besøges sengeafdelingen for at høre, om der er eventuelle uafklarede punkter.

Opkald til vagthavende medicinske overlæge
 

I vagtsituationer, hvor der kan være optræk til mange patienter og uacceptable lange ventetider, taler sygeplejersken og vagthavende læge sammen om løsning af problemerne. Er bagvagten gået hjem tages kontakt til bagvagten, som må komme og hjælpe.

Det vil altid være en individuel vurdering hvilke tiltag der skal foranstaltes akut. Denne vurdering skal foretages af vagtholdet i samråd. Det kan i sjældne tilfælde være nødvendigt for bagvagten at kontakte vagthavende medicinske overlæge som har det endelige ansvar for at løse udfordringen sammen med vagtholdet (evt. tage stilling til at indkalde ekstra bemanding). Det er ikke et krav at vagthavende overlæge selv møder op i afdelingen.

Vagthavende sygeplejerske kan forlange og har krav på, at overlægen medinddrages.
 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen i Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, er ansvarlig for at instruksen foreligger.

Afsnitsledende overlæger, afdelingssygeplejersker, ledende lægesekretærer (klyngeledelser) og funktionsledere på udefunktioner, er ansvarlige for at instruksen udarbejdes, revideres og implementeres.

Den enkelte medarbejder i Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, er ansvarlig for at kende og følge instruksen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top