Udlevering af vederlagsfri medicin i den ambulante psykiatri har til formål at sikre en stabil behandling af de særlige patienter, som uden denne mulighed ikke skønnes at være i stand til at opretholde medicinsk behandling.
Vejledningen giver fælles rammer for, hvordan kriterierne for vederlagsfri medicinudlevering skal udmøntes i Region Hovedstadens Psykiatri.
Vejledningen er rettet mod læger, som varetaget ambulant behandling og sygeplejersker som bestiller og udleverer medicin i Region Hovedstadens ambulante psykiatri.
Vederlagsfri medicin er den medicin som visse patienter, som ikke er indlagt på sygehuse, men som stadig er i sygehusbehandling kan få udleveret vederlagsfrit fra sygehuse. Ordningen om vederlagsfri medicinudlevering til ikke-indlagte patienter er besluttet i Danske Regioner i 2008, og revideres hvert 2. år.
Ordningen er rettet mod visse patientgrupper, som af helt særlige behandlingsmæssige hensyn kan have behov for vedlagsfri udlevering af medicin. De psykiatriske patientgrupper, som er omfattet af ordningen er:
Præparater der kan udleveres til disse patienter ses på listen over vederlagsfri medicin
Danske regioner har defineret, at følgende behandlingsmæssige hensyn kan begrunde udlevering af vederlagsfri medicin til de ovennævnte patientgrupper:
Dokumentation af udlevering af vederlagsfri medicin
Udlevering af vederlagsfri medicin skal dokumenteres i SP jf. SP-manual og vejledning.
Medicinen bør udleveres vederlagsfrit indtil patienten er indstillet til fast medicinsk behandling, dvs. indtil man har fundet den behandling, som har god effekt og færrest mulige bivirkninger hos patienten.
Medicin til vedlagsfri udlevering skal bestilles via Region Hovedstadens Apotek. Kun lægemidler, der fremgår af listen, er omfattet af ordningen om vederlagsfri udlevering.
Som udgangspunkt er patienter i vedligeholdelsesbehandlingen ikke berettiget vederlagsfri udlevering af medicin. I stedet bør medicineringen foregå via recept (med relevante medicintilskud fra Sundhedsstyrelsen og evt. kommune).
Det er vigtigt at understøtte den teraputiske og pædagogiske funktion, som er forbundet med ansvaret for selv at hente sin medicin på apoteket.
Det er en vedvarende behandlingsopgave at oplære patienten i at købe sin medicin.
Hvis patienten har omfattende compliaceproblemer kan vederlagsfri medicinudlevering være nødvendig i en længere periode. Lægen vurderer, hvornår det er muligt at motivere og træne patienten til selv at tage ansvar for sin medicinering og overgå til egenbetaling (med relevante tilskud) i god tid inden ordningen for vederlagsfri medicinudlevering ophører.
Beslutningen om vederlagsfri medicinudlevering skal altid bygge på en faglig vurdering.
Medicin til vedlagsfri udlevering skal bestilles via Region Hovedstadens Apotek. Kun lægemidler, der fremgår af listen, er omfattet af ordningen om vederlagsfri udlevering.
Lægen skal være opmærksom på mulighederne for at søge økonomisk tilskud til patientens medicin bl.a.
Det er centerledelsernes ansvar, at den lokale udmøntning af ordningen om vederlagsfri medicinudlevering følger Region Hovedstadens Psykiatris vejledning.