Spiseforstyrrelse henvisning og visitation af børn og unge

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er at beskrive proceduren og kriterierne for henvisning og visitation af ikke akutte 4-17 årige børn og unge med spiseforstyrrelser, således at alle patienter bliver visiteret af den centrale visitation og derved får det mest relevante behandlingstilbud. 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen vedrører henvisning og visitation af børn og unge i alderen fra 4 år til 17 år med spiseforstyrrelser af sværhedsgrad 2-5.

Praktiserende læger, praktiserende speciallæger og hospitalsansatte læger samt kommunen som henviser patienter.

Tilbage til top

Definitioner

Spiseforstyrrelser omfatter følgende diagnoser i flg. ICD-10 diagnoselisten: F.50.0 Anoreksia Nervosa (AN), F.50.1 Anoreksia Nervosa Atypica, F.50.2 Bulimia Nervosa (BN), F.50.3 Bulimia Nervosa Atypica, F.50.8 Anden spiseforstyrrelse, F50.8A Tvangsoverspisning (BED) eller og F. 50.9 Uspecificeret spiseforstyrrelse.

Sværhedsgrader: I Sundhedsstyrelsens rapport om behandling af spiseforstyrrelser foretages en klinisk opdeling af såvel AN som BN i sværhedsgrader fra 1 til 5, gående fra de letteste tilfælde på grad 1, der ofte behandles i primær praksis ved praktiserende læge og psykolog uden særlig erfaring med spiseforstyrrede, samt i kommunale tilbud som fx STIME. De mere komplicerede tilstande svarende til graderne 2 og 3 modtager ambulant behandling på specialistniveau. I de sværere tilfælde svt grad 4 og 5 vil der ofte være behov for mere intensiv støtte i form af dag- eller døgnbehandling.

(se bilag 1). Hovedparten af patienterne med spiseforstyrrelser kan behandles ambulant, enten i den primære sektor eller i specialiserede ambulante behandlingsenheder.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Hvem kan henvise

Praktiserende læger, praktiserende speciallæger og hospitalsansatte læger samt kommunen kan henvise patienter.

Krav til henvisning

Alle henvisninger vedrørende spiseforstyrrede patienter skal indeholde:

  • Kort anamnese med problemformulering, herunder symptomerne: debut, art og varighed samt vægttab. 
  • Somatisk undersøgelse med højde, vægt, puls og BT med angivelse af dato. Desuden skal vækstkurve vedlægges. 
  • Evt. relevante parakliniske undersøgelsesresultater: elektrolytter, rødt og hvidt blodbillede, lever- og nyrefunktion, B-glucose, CRP, Urin stix, Serum calcium ion, Serum TSH og EKG 
  • Oplysning om medicin, inkl. p-piller, laksantia og diuretika 
  • Oplysning om eventuelt misbrug 
  • Patientens holdning til henvisningen (motivation) 
  • Familiens og netværkets holdning og involvering samt oplysning om forældremyndighed.

Hvis en henvisning vedrørende et barn eller en ung med spiseforstyrrelse kommer fra kommunen og ikke opfylder alle vejledningens krav til indhold i henvisningen afvises henvisningen med opfordring til henvendelse til egen læge.

Hvor skal henvisningen sendes til

Henvisninger vedrørende børn og unge (4-17 år inkl.) med spiseforstyrrelse sendes til CVD: Link til henvisning af børn og unge. ​​​​​

Ved tvivlsspørgsmål kan visiterende læge i Ambulatoriet for spiseforstyrrelser hos børn og unge kontaktes på ###TELEFON###.

Hvis henvisninger vedrørende børn og unge med spiseforstyrrelse ved en fejl modtages andre steder, skal de samme dag videresendes til CVD.

Behandling af henvisning

Henvisningerne behandles løbende i CVD og sendes til Ambulatoriet for spiseforstyrrelser hos børn og unge; som har den fagspecifikke visitation. Ambulatoriet sender indenfor 8 dage indkaldelse til forsamtale eller afklarende visiterende samtale, når de relevante oplysninger foreligger.

Hvis patienten efterfølgende afslår tilbuddet, orienterer behandlingsstedet henviser.

Hvis patienten afvises, sender visitationssekretariatet afslaget til henviser med begrundelse og eventuelle anbefalinger om anden indsats. Afslaget sendes senest 8 hverdage efter henvisningen er modtaget.

Akut psykiatrisk indlæggelse

Ved akut behov for døgnobservation på grund af fare for liv eller helbred henvises direkte til Psykiatrisk akutmodtagelse i Glostrup.

Akut somatisk indlæggelse

Ved akutte somatiske komplikationer til spiseforstyrrelsen henvises patienten til pædiatrisk afdeling på Herlev Hospital, ligegyldigt hvor i regionen patienten bor. 

En sådan indlæggelse beror på en generel klinisk vurdering, hvor hele den somatiske og psykiatriske situation skal vurderes. Følgende faktorer tages i betragtning:

  • hurtigt og vedvarende vægttab 
  • cerebral påvirkning
  • muskelsvækkelse, myopati
  • hypotension (systolisk blodtryk<70-80)  
  • kardiale rytmeforstyrrelser (bradycardi<40) 
  • besvimelsestilfælde 
  • elektrolytforstyrrelser (K+<2,5 m.ækv./l)
  • alvorlig lever og nyrepåvirkning.

Tvangsindlæggelse

Indlæggelsen kan eventuelt ske under tvang, hvis patienten ikke frivilligt lader sig indlægge og kriterierne i henhold til Lov om tvang i psykiatrien er opfyldt.

Hvis det somatiske helbred er indlæggelsesårsagen, og der er behov for tvangsanvendelse, må dobbeltindlæggelse på medicinsk og psykiatriske afsnit overvejes (det vil sige patienten indlægges på psykiatrisk afsnit og udstationeres på somatisk afsnit). 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Ansvar for visitationen

Ansvaret for visitationen ligger hos visiterende læge i Ambulatoriet for spiseforstyrrelser hos børn og unge.

Ansvar for patienten

I ventetiden fra henvisning til visitation er det egen læge, som har ansvaret for patienten, hvis patienten er henvist herfra. Hvis patienten er henvist fra skadestuen, orienterer den vagthavende læge i skadestuen patienten om, at hun/han vil modtage et brev fra visitationssekretariatet inden 8 dage. Samtidigt orienteres egen læge om henvisningen via skadenotat gennem SP. Patienten opfordres til at henvende sig til egen læge ved behov for opfølgning.

I eventuel ventetid fra visitation til behandling påbegyndes, er det egen læge, der har ansvaret for patienten, hvis intet andet er aftalt skriftligt.

Behandlingsansvaret for patienter, der er under behandling på medicinsk eller psykiatrisk afsnit, ligger hos overlægen på det pågældende afsnit. 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Henvisninger og links

Relevant faglig evidens på området

Referencer

Henvisning af børn og unge

STIME - Region Hovedstadens ​tværsektorielle samarbejde om børn ​og unge i psykisk mistrivsel​​

Tilbage til top

Bilag