Pårørendesamarbejde og inddragelse i voksenpsykiatrien

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet med vejledningen er at styrke behandlingen og indsatsen over for patienter i Region Hovedstadens Psykiatri gennem inddragelse af pårørendes erfaringer, viden og ressourcer i behandlings- og rehabiliteringsforløbet. Vores ønske er et samarbejde, der er præget af gensidig respekt og tillid, og med patienten i centrum.

  • Pårørende er centrale samarbejdspartnere og betydningsfulde ressourcepersoner i pleje og behandling af patienterne. De pårørende har viden om patienten, der er væsentlig for behandlingsforløbet, og de inddrages gennem et tæt og ligeværdigt samarbejde med respekt for patientens ønsker vedr. inddragelse af pårørende.
  • Pårørende kan være betydningsfulde støttepersoner og kan fungere som talerør for patienten. Vi understøtter de pårørendes mulighed for at fungere som støtte og samarbejdspartnere i den enkelte patients behandlingsforløb. Vi respekterer samtidig, at de pårørendes støtte skal ske i et omfang, der tager hensyn til de pårørendes ressourcer.
  • Pårørende bærer et stort ansvar i dagligdagen, og kan derfor have behov for information, støtte og aflastning. Vi prioriterer derfor at give information, vejledning og støtte til psykiatriske patienters pårørende.
  • Vi sikrer, at der tages hånd om børn, der er pårørende til psykisk syge.
  • Pårørende er ligeså centrale samarbejdspartnere i planlægningen og udviklingen af Region Hovedstadens Psykiatris indsatser og ydelser. Pårørende og patienter skal derfor høres og inddrages bl.a. via dialogforum, arbejds- og projektgrupper, LUP og direkte patientfeedback.    

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter alt personale i Region Hovedstadens Psykiatri.

Vejledningen gælder for voksne pårørende til indlagte og ambulante patienter i psykiatrien. Vejledningen omfatter også pårørende til patienter, der er dobbeltindlagt i somatik og psykiatri.

Tilbage til top

Definitioner

Pårørende:

Ved pårørende forstås en person, som kender patienten godt, og som han/hun har tillid til. Det er patienten der definerer, hvilke personer, der skal involveres som pårørende. Det kan være patientens nærmeste familie eller personer, som patienten har en sådan tilknytning til, at han/hun ønsker, at de aktivt skal informeres om og inddrages i behandlingsforløbet.

Tavshedspligt:

Kontakt til de pårørende er underlagt reglerne om tavshedspligt. Det fremgår af Sundhedslovens §§ 40-44, at videregivelse af helbredsoplysninger kun kan ske med patientens samtykke. Personalet kan give generel information om behandlingen og psykisk sygdom, f.eks. generelle prognoser, medicin og kontaktperson uden at bryde tavshedspligten. Personalet må gerne modtage informationer fra pårørende, uden at det er i strid med tavshedspligten.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Vejledningen fastlægger fremgangsmåden ved samarbejde med og inddragelse af pårørende gennem følgende punkter:

Indhentelse af samtykke

Ved indlæggelse, akut og elektivt – hvor patientens har givet samtykke til at inddrage pårørende

  1. Første kontakt
  2. Første møde
  3. Det videre patientforløb

Ved ambulante forløb - hvor patientens har givet samtykke til at inddrage pårørende

  1. Første kontakt
  2. Første møde
  3. Det videre patientforløb

Journalføring

Kontakt til pårørende hvis patienten ikke har givet samtykke

Særlige forhold for børn af psykiske syge

Indhentelse af samtykke

Patientens samtykke skal som hovedregel gives skriftligt, hvis helbredsoplysninger skal videregives til andre formål end behandling, f.eks. til pårørende. Patientens samtykke bygger på information om og omfatter:

  • Hvilke oplysninger, der må videregives
  • Hvem oplysningerne må videregives til
  • Hvad oplysningerne skal bruges til

Videregivelse af helbredsoplysninger til andre formål end behandling uden patientens samtykke, f. eks. til pårørende kan ske, når videregivelsen er nødvendig for berettiget varetagelse af en åbenbar almen interesse eller af væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre. Der skal i hvert enkelt tilfælde foretages en konkret vurdering.

Se endvidere vejledningen Informeret samtykke til behandling.

 

Patientens ønske om ikke at inddrage pårørende skal respekteres. Personalet skal dog løbende i patientforløbet vurdere, om patienten på ny skal opfordres at inddrage pårørende, da den første indstilling kan ændre sig igennem forløbet.

Ved indlæggelse, akut og elektivt – hvor patientens har givet samtykke til at inddrage pårørende

a. Første kontakt

Inden for det første døgn efter indlæggelse skal personalet spørge patienten om hvilke pårørende, der må kontaktes.

 

Hvis de pårørende ledsager patienten ved indlæggelse indledes dialog med de pårørende ved første kontakt. Der indhentes oplysninger om de pårørendes viden om og erfaringer med patienten, og der drøftes spørgsmål fra de pårørende.

 

Personalet skal være særligt opmærksomt på pårørendes bekymring i forhold til patientens selvmordsrisiko. Erfaringen viser, at det er en væsentlig oplysning i forhold til selvmordsrisikovurdering. Se endvidere vejledningen Selvmordsrisiko - vurdering af, hos voksne samt børn/unge over 10 år i psykiatrien.

Pårørende, der ikke har været ledsagere ved patientens indlæggelse, kontaktes inden for det første døgn. Der informeres om, at patienten er indlagt og der spørges til de pårørendes viden og erfaringer, der er betydningsfuld for behandlingen af patienten.

b. Første møde

De pårørende tilbydes samtale så hurtigt som muligt og inden for de første syv dage patienten er indlagt. Formålet med mødet er at sikre en tidlig målrettet og struktureret indsats med henblik på at inddrage de pårørende som en ressource i behandlingen.

Patienten deltager så vidt muligt i mødet med de pårørende sammen med patientens kontaktperson og eventuelt andet relevant personale. Det er hensigtsmæssigt, hvis patientens læge er til stede ved første samtale. På mødet drøftes de pårørendes viden om og erfaring med patienten, behandlingsplanen, de pårørendes inddragelse i det videre behandlingsforløb og spørgsmål fra de pårørende. Samarbejde og information skal tilpasses de pårørendes evne og vilje til at modtage information i den konkrete situation. 

Ved første møde med de pårørende udleveres pårørendepjece til pårørende til voksne.

c. Det videre patientforløb

Patientens pårørende er ressourcepersoner igennem hele patientforløbet. De pårørende skal deltage ved alle væsentlige ændringer og beslutninger, der angår behandlingen af patienten, herunder ajourføring af behandlingsplanen.

Ved overflytning skal det sikres, at de pårørende informeres, og at oplysninger om pårørendekontakten går videre til modtagende afsnit.

Patientens pårørende informeres altid om såvel planlagte som ikke planlagte udskrivninger. Pårørende indkaldes til samtale sammen med patienten i forbindelse med planlægning af udskrivning.

Ved ambulante forløb - hvor patientens har givet samtykke til at inddrage pårørende

Fremgangsmåden under første kontakt og første møde gælder alene ved ny-henviste patienter/første kontakt.

a. Første kontakt

I indkaldelsesbrevet til 1. samtale skal det fremgå, at Region Hovedstadens Psykiatri anbefaler og støtter samarbejde med pårørende, og at patienten tilbydes at tage en pårørende med til en del af første samtale.

Ved første møde afklares patientens pårørenderelationer og patientens indstilling til at de pårørende inddrages.

b. Første møde

Hvis de pårørende ikke har været med til første samtale, indbydes de til samtale med kontaktperson og patient inden for 4 uger, og samtalen afholdes snarest herefter. Formålet med mødet er at sikre en tidlig målrettet og struktureret indsats med henblik på at inddrage de pårørende som en ressource i behandlingen. På mødet drøftes de pårørendes viden om og erfaring med patienten, behandlingsplanen, de pårørendes inddragelse i det videre behandlingsforløb og spørgsmål fra de pårørende. Samarbejde og information skal tilpasses de pårørendes evne og vilje til at modtage information i den konkrete situation.

Ved første møde med de pårørende udleveres pårørendepjece til pårørende til voksne.

c. Det videre patientforløb

Patientens pårørende er ressourcepersoner igennem hele patientforløbet. De pårørende skal så vidt muligt deltage ved væsentlige ændringer og beslutninger, der angår behandlingen af patienten, herunder ajourføring af behandlingsplanen.

De pårørende informeres, hvis patienten afbryder kontakten til det ambulante behandlingstilbud, før det er planlagt.

Journalføring

Samtykke til videregivelse af helbredsoplysninger samt information om patientens pårørende dokumenteres på samtykkeskemaet i journalen. Såfremt patienten ikke ønsker, at der er kontakt til pårørende, skal dette noteres på samtykkeskemaet. Se endvidere vejledningen Informeret samtykke til behandling.

 

I løbet af behandlingsforløbet dokumenteres kontakt til de pårørende og relevant information i patientjournalen. Det skal fremgå af behandlingsplanen om, de pårørende har kendskab til planen og deres holdning til planen. Se endvidere vejledningen Journalføring - vurdering og indhold.

Kontakt til pårørende hvis patienten ikke har givet samtykke

Har patienten ønsket diskretion skal dette efterkommes.

 

Patienter, der i starten af behandlingsforløbet ikke har ønsket at inddrage pårørende, opfordres undervejs i behandlingen og forud for udskrivelse til at inddrage de pårørende i behandlingen. De nærmeste pårørende (familie, ægtefæller mv.) vil ofte få en betydelig rolle som støtte for patienten ved udskrivning, trods fravalg under behandlingen.

 

Pårørende, der henvender sig, skal tilbydes generel information om behandlingen og psykisk sygdom, f.eks. generelle prognoser, medicin og kontaktperson. Der oplyses desuden om muligheder for at få hjælp og støtte, evt. i form af lokale pårørendegrupper, egen læge for støtte eller krisehjælp og frivillige foreningers tilbud.

 

Personalet må altid gerne modtage informationer fra pårørende, uden at det er i strid med tavshedspligten. De pårørende informeres om, at det indføjes i journalen.

Særlige forhold for børn (under 18 år) af psykiske syge

Inddragelse af pårørende børn og unge i alderen 0-17, se vejledning Børn som pårørende til patienter med psykisk sygdom.

For børn og unge (mellem 4-17 år) af psykisk syge tilbydes familiesamtaler, se vejledningen Familiesamtale i voksenpsykiatrien.  

Alle ansatte på voksenpsykiatriske centre skal være orienteret om deres skærpede pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis der er grund til at formode, at et barn eller en ung under 18 år har brug for særlig støtte, se vejledningen Underretningspligt vedr. børn og unge.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

De psykiatriske centre har ansvar for implementering af vejledningen.

Kontaktpersoner/de behandlingsansvarlige læger har ansvaret for at sikre samtykke og tage kontakt til pårørende og for, at det noteres i journalen og behandlingsplanen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag