Personalarm, Psykiatrisk Center Sct. Hans Øst (Tunstall og Ascom)

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Instruksen beskriver Tunstall-alarmsendernes funktion og anvendelse i Udsigten, samt Ascom-alarmsendernes funktion og anvendelse i R4 og R12.

Instruksen beskriver også procedurer for alarmløb i Udsigten samt de særlige procedurer, der er forbundet med alarmløb fra Udsigten til R4 i Platanhus og R12 i Bøgehus samt til afsnittene M20, M21 og M22 i Fjordhus (se procedurebeskrivelse under ”Fremgangsmåde”).


Målgruppen for instruksen er alle medarbejdere, der arbejder i Udsigten, herunder vikarer, FADL-vagter, studerende, medarbejdere under Center for Ejendomme (CEJ) samt eksterne håndværkere og lignende.

Tunstall-alarmsendere i Udsigten anvendes i situationer med:

  • Akut brug for hjælp: Eksempelvis hvor en patient truer eller på anden vis agerer voldeligt overfor medarbejdere eller andre patienter, samt ved hjertestop og brand.
  • Optrin til konflikter og lignende, hvor en medarbejder har brug for hjælp fra sine nærmeste kolleger.

Overtrædelse af retningslinjerne i instruksen betragtes som en væsentlig tjenesteforsømmelse.

Håndværkere og Servicecentret under CEJ, der udfører arbejde på sengeafsnit, skal ligeledes følge denne instruks. Ansvaret for deres oplæring ligger hos CEJ.

Tilbage til top

Definitioner

Havegangsmedarbejder: En medarbejder fra Velkomsthuset.

CEJ: Center for Ejendomme.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Generelle retningslinjer for anvendelse af Tunstall-alarmsendere i Udsigten

  1. Alle medarbejdere skal bære en funktionsdygtig Tunstall-alarmsender, når de færdes i Udsigten.
  2. Tunstall-alarmsenderen skal bæres synligt og være let tilgængelig.
  3. Alle medarbejdere skal instrueres i, hvordan Tunstall-alarmsenderne testes og anvendes, og der skal føres tilsyn med, at instruktionen følges.
  4. Alle medarbejdere skal personligt teste deres Tunstall-alarmsender, inden arbejdet påbegyndes.
  5. Alle medarbejdere, der færdes i afsnittene i Udsigten har pligt til at informere en ansvarshavende medarbejder, når de kommer og går.
  6. Udefrakommende personer, der ikke er i målgruppen, skal ledsages af en medarbejder med Tunstall-alarmsender, når de færdes i Udsigten.

Ud- og tilbagelevering af Tunstall-alarmsender

Alle medarbejdere, der dagligt færdes i Udsigten, får udleveret en Tunstall-alarmsender i Receptionen i Velkomsthuset i forbindelse med deres ansættelsesstart. Alarmsenderen er personlig og kodet med den enkelte medarbejderes navn, hvorfor den ikke må lånes ud. Medarbejderne opbevarer selv deres alarmsender, indtil de fratræder deres stilling, hvor alarmsenderen leveres tilbage i Receptionen mod kvittering. Ikke returnerede alarmbrikker faktureres til dagspris.

Hvis en medarbejder glemmer sin alarm, kan medarbejderen låne en alarmsender i Receptionen, hvor den afleveres igen ved arbejdstidsophør.

Interne- og eksterne medarbejdere, der ikke har deres daglige gang i Udsigten, får udleveret en Tunstall-alarmsender i Receptionen i Velkomsthuset med dertilhørende instruktion i anvendelse og test. Alarmsenderen leveres tilbage til Receptionen mod kvittering, når medarbejderen forlader Udsigten. Ikke returnerede alarmbrikker faktureres til dagspris.

Test af Tunstall-alarmsender

Alle medarbejdere skal teste deres Tunstall-alarmsender ift. funktion og batteristatus, inden de påbegynder arbejdet, og senest 12 timer efter alarmsenderen senest er blevet testet.

Defekte, slidte eller fejlmeldte alarmer skal afleveres i Receptionen i Velkomsthuset, der kan udskifte et ødelagt/slidt cover, eller erstatte en defekt personalarm med en anden. Batteriskift foretages også i Receptionen.

Procedure for test af alarmsender:

  1. Alarmsendere testes i en af testenhederne i Velkomsthuset.
  2. Aktivér testfunktionen på testenheden, hold alarmbrikken op til skærmen, den blinker nu rødt 2 gange, hold herefter alarmbrikken væk fra terminalen (mindst 40 cm.).
  3. Følg vejledningen på skærmen.
  4. Bliver skærmen grøn, er alarmsenderen godkendt til brug.
  5. Testen afsluttes ved at trykke OK på skærmen. 
  6. Bliver skærmen rød, er testen fejlet. Kontakt receptionen, fejlen kan skyldes:
    1. At alarmsenderen var for tæt på testenheden ved start af test. Få hjælp til at teste igen.
    2. At alarmsenderen har lavt batteri. Aflever alarmsenderen i Receptionen.
    3. At alarmsenderen er defekt. Aflever alarmsenderen i Receptionen.
  7. Har du fået erstattet en defekt alarmsender med en ny, gentages testproceduren.

Alarm og aktivering af Tunstall-alarmsender

Tunstall-alarmsystemet kan aktiveres ved tryk på alarmsender:

Alarm aktiveres ved tryk på alarmsender i mindst 3 sekunder (knappen kan med fordel holdes inde til alarm lyder) ved behov for at akut hjælp; fx i situationer, hvor en patient truer eller på anden måde agerer voldeligt, samt ved hjertestop og brand. Alarmen lyder i hele Udsigten i 90 sekunder. Displayet viser, hvor alarmen er trykket og ledelys guider tilløbende personale. Skriften i displayet er orange.

I tilfælde af brand. Hvis brandalarmeringsanlægget varsles, sendes et signal til alarmsystemet. Brandalarmen lyder i hele Udsigten og der står i displayet, hvor brandalarmen er aktiveret. Skriften i displayet er rød. Lyden ved brand adskiller sig fra lyden fra alarmkald.

Brug af radioer som supplement til overfaldsalarmer i Udsigten
Som supplement til overfaldsalarmen fra Tunstall indføres brug af radio for at sikre, at de enkelte afsnit hurtigt kan give og få besked ved en alarmsituation. Dette tiltag indføres for at skabe tryghed i tilfælde af forsinkelser eller lignende på Tunstall-alarmerne.

Alle afsnit har fået udleveret 3 radioer og ladestationer, så radioerne kan oplades i afsnittet. 

Husk at:

  • Radioen altid skal stå tændt på kanal 2.
  • Radioen altid skal bæres af personale, der ikke forlader afsnittet.
  • Ved en alarmsituation benyttes først overfaldsalarmen fra Tunstall, herefter radioen.
  • Meldingen, der skal gives på radioen er: ”ALARM/ALARM”+ afsnittets navn fx C1.

Alle afsnit og Velkomsthusets reception kan hele døgnet høre, når der sendes besked. Ved en alarm orienterer Velkomsthuset personalet på Havegangen.

Alarmløb

Medarbejdere fra tilløbende afsnit aftaler indbyrdes, hvem der løber til alarmkald, når vagten påbegyndes. (Jf. Se antal tilløbende medarbejdere i Alarmløbsmatrix for PC Sct. ###FOLDER###
De tilløbende medarbejdere guides frem med tekst i displays og ved hjælp af ledelys. Ved flere alarmkald vil teksten i displayet angive de forskellige alarmlokationer i den rækkefølge, der er kaldt alarm.


Tilløbende medarbejdere skal have gennemført RHP’s obligatoriske kurser ”Forebyggelse og håndtering af konflikter, modul 1 og 2B”. Nyuddannede medarbejdere eller medarbejdere med begrænset erfaring kan også løbe til alarmkald, men bør så vidt muligt følges med kolleger med erfaring. Hvis en medarbejder med begrænset erfaring løber alene til alarmkald, skal vedkommende oplyse dette ved ankomst, så vedkommendes rolle kan tilpasses ift. erfaring og kompetencer.

Hvis der kun er én medarbejder tilbage i et tilløbende afsnit, skal medarbejderen udvise særlig agtpågivenhed og opholde sig i enhedens aflåste personalekontor, indtil kollegerne er tilbage. Medarbejdere i Udsigten må således ikke arbejde alene i patientområdet uden at andre medarbejdere kan se eller høre dem (visuel eller auditiv kontakt).

Særlige opgaver i forbindelse med alarmsituationer

Den ansvarshavende sygeplejerske skal:

  1. Sikre at der er fordelt roller og om muligt lægge en plan ud fra ”Mindstemiddel-princippet” (Jf. ”Tvangsfiksering, patientaggressioner - plejepersonalets opgaver og ansvar”).
  2. Sikre kommunikation med tilløbende personale. Det er forvagt/bagvagt og ansvarshavende sygeplejerske, der i samarbejde tager beslutning om rekvirering af ambulance, politi, etc.
  3. Sikre kommunikation til ansvarlig havegangsmedarbejder.
  4. Beslutte hvornår alarmen skal kvitteres og afstilles.

Den ansvarlige havegangsmedarbejder skal i tidsrummet kl. 9-21:

  1. Løbe til afsnit, hvor en alarm er aktiveret.
  2. Yde organisatorisk støtte i det omfang ansvarshavende sygeplejerske beder om det.
  3. Informeres af ansvarshavende sygeplejerske ved behov for assistance ved politi (Mand-amok), ambulance, brandvæsen etc.
  4. Give besked til Receptionen i Velkomsthuset om, at der skal/er rekvireret politi (Mand-amok), ambulance og/eller brandvæsen, der skal anvises til alarmpositionen.

I multisalsområdet, når området benyttes af patienter fra andre afsnit end Udsigten

Når patienter indlagt på andre afsnit end i Udsigten anvender multisalsområdet (multisal, fitness og bassin) lukkes og aflåses den store skydedør mellem multisalsområde og resten af Udsigten.

  • Alarmløbere fra sengeafsnittene løber alarm som vanligt.
  • Medarbejdere fra Velkomsthuset placeret udenfor Sengeenhed B løber til multisalsområdet, åbner skydedøren og bliver ved denne.
  • Endnu en medarbejder fra Velkomsthuset løber til alarmsituationen og varetager den vanlige praktiske og støttende funktion ifm. alarmkald.

Afstilling af alarm

Den ansvarshavende sygeplejerske træffer beslutning om, hvornår en alarm skal afstilles. Afstilling sker på afstillingspaneler i hhv. personalekontoret, i personalerummet i Velkomsthuset og i multisalens personaleomklædning. Alarmen afstilles i det afsnit, hvor den er trykket og for hele Udsigten. Lyden afstilles automatisk efter 10 sekunder.

Test af alarmsystemet i Udsigten

Ugentlig alarmtest:

Alle onsdage tjekkes alarmsystemet i Udsigten i tidsrummet kl. 10.00-11.00 af medarbejdere fra Velkomsthuset. 1. onsdag i kvartalet erstattes denne af generel alarmtest - se senere.

Test af alarm sker med testbrikker. Alarm beskrives med grøn tekst i display og der vil være 5 sekunders lydfrekvenssekvens med brandalarmsignal. Alle afsnit testes hver uge.

Hvis der er afvigelser, informeres afsnittet med det samme, og Velkomsthusets personale indberetter dette i DALUX. CEJ har ansvaret for, at afvigelsen løses.

Indtil afvigelse er løst følges tidligere beskrevet arbejdsgang: Brug af radioer som supplement til overfaldsalarmer i Udsigten

Kvartalsvis test af alarmer

1. onsdag i kvartalet gennemføres generel alarmtest i Udsigten i tidsrummet kl. 10.00-11.00 på almindelige alarmer. Alarmerne aktiveres som en rigtig alarm med lyd og orange tekst i display.

Testen planlægges og koordineres af leder i Velkomsthuset. Velkomsthusets medarbejdere udløser alarmer fordelt i hele Udsigten.

Der testes i forhold til, hvor lang tid der går før en alarm høres og ses i alarmdisplay. Dette kræver, at der er tidtagere på udvalgte poster. Medarbejdere assisterer i eget afsnit, medarbejdere fra TRT assisterer med 3 personer fordelt i fitness, multisal og bassin, medarbejdere fra Velkomsthuset dækker selv de sidste tidtagningsposter.

Test dokumenteres i skema (bilag: Skema til dokumentation af test af alarmsystem) og testresultater videregives til CEJ og Niras.

Ved tvivl om en alarm er aktiveret

Velkomsthuset kontaktes, hvis der er usikkerhed omkring, om en alarm er blevet aktiveret eller ved mistanke om fejl på displays og/eller lydgivere. Herefter gennemfører medarbejdere fra Velkomsthuset en test af alarmsystemet med testbrikker.

Nødprocedure

I tilfælde af fejl på systemet o. lign. henvises til ”Beredskabsplan” og de i afsnittene ophængte instrukser beredskab og alarmering under punktet Personalarm, nedbrud/skader.

Procedure for alarmløb fra Udsigten til R4 (Platanhus) og R12 (Bøgehus) – Ascom alarmsystem

Afsnit A1, B2, C1 og C2 løber til alarmkald på både R4 og R12. Afsnit D1 assisterer i C1 i tidsrummet for alarmløb, og afsnit D2 assisterer i A1 i tidsrummet for alarmløb.


Alarmløb til R4 og R12 går via udgangen i Velkomsthuset. Se rutekort:

 

De tilløbende afsnit – A1, B2, C1 og C2

Når vagterne påbegyndes i Afsnit A1, B2, C1 og C2, udvælges en alarmansvarlig medarbejder, der skal løbe til alarmkald på R4 og R12. Den alarmansvarlige medarbejder skal under sin vagt:

  • Bære en Ascom-alarm (ØST). Ascom-alarmer (ØST) befinder sig i ladestation i enhedens personalekontor. Alarmen skal testes ved tryk på alarmens højre softkey mærket ”Test alarm”. Tryk derefter ja ud for venstre softkey, og alarmen skriver derefter ”sender” i display. Afvent besked med bip om ”System test Aktiveret”. Når denne besked er modtaget, er der 25 sekunder til at udføre et alarmtryk, svarende et almindelig overfaldstryk (2 gange tryk). Når dette udføres, får man en tilbagemelding med bip samt teksten ”System Test” samt lokationen om, hvor man befinder sig. Når test muligheden ophører, (25 sekunder efter) modtager man bip og beskeden ”System test Deaktiveret”. Alarmen er nu klar til normal brug.
  • Bære adgangskort til R4 og R12 (ALARMKORT NR. 1, 2, 3 eller 4). Adgangskortet befinder sig ved Ascom-ladestationen i enhedens personalekontor.

Ved afslutning af alle vagter skal den ansvarshavende sygeplejerske sikre, at Ascom-alarm og adgangskort leveres tilbage.

Alle onsdage lidt før kl. 12.00 tager de alarmansvarlige medarbejdere Ascom-alarmerne ud af ladestationerne. Når alarmkaldet lyder, tjekkes at display og lyd er funktionsdygtig på alle alarmer. Alarmerne afstilles og sættes tilbage i ladestation. Hvis alarm ikke virker, afleveres den defekte personalarm til Servicecentret med fejlbeskrivelse.

De assisterende afsnit – D1 og D2

Når vagterne påbegyndes i Afsnit D1 og D2 udvælges en alarmansvarlig medarbejder, der skal assistere i hhv. C1 og A1. Den alarmansvarlige medarbejder skal under sin vagt:

  • Bære en Ascom-alarm (ØST). Ascom-alarmer (ØST) befinder sig i ladestation i enhedens personalekontor. Alarmen skal testes ved tryk på alarmens højre softkey mærket ”Test alarm”. Tryk derefter ja ud for venstre softkey, og alarmen skriver derefter ”sender” i display. Afvent besked med bip om ”System test Aktiveret”. Når denne besked er modtaget, er der 25 sekunder til at udføre et alarmtryk, svarende et almindelig overfaldstryk (2 gange tryk). Når dette udføres, får man en tilbagemelding med bip samt teksten ”System Test” samt lokationen om, hvor man befinder sig. Når test muligheden ophører, (25 sekunder efter) modtager man bip og beskeden ”System test Deaktiveret”. Alarmen er nu klar til normal brug.

Ved afslutning af alle vagter skal den ansvarshavende sygeplejerske sikre, at Ascom-alarm leveres tilbage.

Alle onsdage lidt før kl. 12.00 tager de alarmansvarlige medarbejdere Ascom-alarmerne ud af ladestationerne. Når alarmkaldet lyder, tjekkes at display og lyd er funktionsdygtig på alle alarmer. Alarmerne afstilles og sættes tilbage i ladestation. Hvis alarm ikke virker, afleveres den defekte personalarm til Servicecentret med fejlbeskrivelse.

Anvendelse og testning af Ascom-personalarmer i R4 og R12

Ascom-personalarmer aktiveres ved dobbelt tryk, hvorved signalet opfanges af nærmest placeret lokator, som sender en positionsangivelse ud til øvrige personalarmer, der er kodet sammen med den alarmaktiverede enhed. (Jf. ”Quickguide til Ascom-personalarm”).

I forbindelse med anvendelse af Ascom-personalarmer skal medarbejderne:

  • Bære en fuldt opladt personalarm, der tages i lade-reolen i afsnittet (lyser grønt).
  • Teste alarmen via "Test Alarm" inden den tages i brug.
  • Efter endt brug anbringes alarmen i lade-reolen til opladning.

Hver onsdag kl. 12 tester en medarbejder i R12 Ascom-alarmerne ved at aktivere en alarm. Når alarmkaldet lyder, tjekkes at display og lyd er funktionsdygtig på alle alarmer. Alarmerne afstilles og sættes tilbage i ladestation.  

Ved fejl på en personalarm skal alarmen afleveres i Servicecentret sammen med en fejlbeskrivelse.

Fejlalarmer fra R4 og R12

I tilfælde af fejlalarmer kontakter Afsnit R4 og R12 hurtigst muligt Receptionen i Velkomsthuset, der så kan stoppe de tilløbende medarbejdere og sende dem tilbage til deres afsnit.

Procedure for alarmløb fra Udsigten til M20, M21 og M22 på Vesthospitalet mellem kl. 23.00 og 7.00

Plan for alarmløb fra kl. 23.00 til 7.00: 2 medarbejdere fra C1 køres af en G4S medarbejder til Vesthospitalet og hjælper ved alarm i Fjordhus. Den anden G4S medarbejder går til afsnit C1, mens de to medarbejdere er væk.

For procedurebeskrivelse se venligst: ###FOLDER###
​​​​​​

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det ledelsesmæssige ansvar

Interne medarbejdere samt vikarer, FADL-vagter, studerende mv.

Instruktions- og tilsynspligten for nærværende instruks påhviler den lokale afsnitsledelse, der skal sikre:

  1. At interne medarbejdere altid bærer alarm og er instrueret i funktion, anvendelse og test. Dette sikres dels med instruktion på fælles introduktion for nyansatte, dels med instruktion og test ved udlevering af alarmsender i Velkomsthuset og dels ved at medarbejderne én gang årligt gennemfører e-læringsprogrammet "PERSONALARM (TUNSTALL) UDSIGTEN, PSYKIATRISK CENTER SCT. HANS" i Kursusportalen.
  2. At vikarer, FADL-vagter, studerende mv. altid bærer alarm og er instrueret i funktion, anvendelse og test. Dette sikres med instruktion og test ved udlevering af alarmsender i Velkomsthuset.
  3. At der føres effektivt tilsyn med, at medarbejderne i afsnittet udfører arbejdet i overensstemmelse med nærværende instruks.
  4. At Servicecentret kontaktes på telefon ###TELEFON### eller ###TELEFON### ved tekniske problemer.

Instruktion og tilsyn kan uddelegeres til en ansvarshavende medarbejder, fx en arbejdsmiljørepræsentant.

Eksterne håndværkere og medarbejdere fra Servicecentret under Center for Ejendomme

Instruktions- og tilsynspligten for nærværende instruks påhviler CEJ ift. eksterne medarbejdere, fx håndværkere og medarbejdere fra Servicecentret. Desuden har CEJ ansvaret kodning af alarmsystemet.

Medarbejdernes ansvar

Det påhviler til enhver tid den enkelte medarbejder:

  • At bære en funktionsdygtig alarmsender synligt.
  • At teste alarmsenderen inden arbejdet påbegyndes.
  • At meddele fejl på alamsender og alarmsystem til nærmeste leder.

Centerledelsens ansvar

Centerledelse har ansvaret for, at der udarbejdes procedurer for, at nye medarbejdere instrueres i anvendelse og testning af alarmsendere, og at der foreligger en opdateret instruks og alarmmatrix.

Centerledelsen definerer overfor CEJ, hvordan alarmsystemet skal kodes; det vil sige hvilke afsnit, der skal løbe til assistance hos hvem.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag