Krisepsykologisk vagt i PCK

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Vagthavende personale i Psykiatrisk Akutmodtagelse, Psykiatrisk Center København.

Tilbage til top

Definitioner

Den krisepsykologiske vagt er et tilbud om krisepsykologisk samtale til henvendere i Psykiatrisk Akutmodtagelse, Psykiatrisk Center København, som:

indenfor det seneste døgn har været udsat for en akut belastende begivenhed

• ikke i forvejen er i behandling i psykiatrien

• ikke er psykotiske

• ikke er alkohol- eller stofpåvirkede

• ikke aktuelt er indlagt på somatisk afdeling

• vurderes at kunne profitere af psykologisk intervention

Ved henvendelse senere end et døgn efter den chokerende hændelse bør den kriseramte som hovedregel henvises til egen læge mhp. viderehenvisning til praktiserende psykolog.

Tilbuddet omfatter ikke ansatte på Psykiatrisk Center København eller et af værtshospitalerne, der udsættes for arbejdsrelaterede belastninger. Sådanne sager henvises i stedet til hospitalernes sikkerhedsorganisation.

Den krisepsykologiske samtale er en aflastningssamtale, der typisk finder sted i dagene efter den belastende hændelse og tilbydes enkelte eller grupper, som har været involveret i eller vidne til en enkeltstående traumatiserende begivenhed. Det drejer sig om at støtte det psykologiske forsvar hos den enkelte, - ikke om at udforske de følelsesmæssige aspekter af oplevelsen. Samtalen skal skabe overblik over hændelsen og psykoedukere omkring krisereaktioner, så den kriseramte rustes til at håndtere krisereaktioner samt yde omsorg for den eller de kriseramte. Målet er ikke i sig selv at forhindre sværere psykopatologi senere i livsforløbet, men snarere en omsorg for den enkelte i situationen samt almengøre og lette de umiddelbart kommende dages reaktioner på en voldsom hændelse.

  • Den krisepsykologiske samtale er støttende og psykoedukerende, men er ikke posttraumatisk kriseterapi.
  • Rammen for den krisepsykologiske samtale i den krisepsykologiske vagt på PC København er i udgangspunktet en enkeltstående samtale, som kun i sjældne tilfælde kan udvides med en opfølgende samtale.
  • Det er alene den psykolog, som varetager den krisepsykologiske samtale, som vurderer behovet for opfølgning.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Procedure:

  • Den kriseramte tilses af vagthavende læge i Psykiatrisk Akutmodtagelse
  • Ved behov for krisepsykologisk samtale tilbydes den/de kriseramte en samtale førstkommende mandag/onsdag/fredag. Den/de kriseramte oplyses om, at han/hun/de vil blive ringet op af en psykolog den aftalte dag kl. 9-10 og få oplysning om tid og sted for samtalen.
  • Vagthavende læge bestiller en krisepsykologisk samtale som best/ord til C19a.
  • Kriseramte personer, der henvender sig på en vagtdag efter kl. 9 ses af den krisepsykologiske vagt den efterfølgende vagtdag.
  • Det tilstræbes at den krisepsykologiske samtale finder sted mindst 24 og højst 72 timer efter den belastende begivenhed.
  • Hvis den kriseramte er forhindret i at møde til samtale samme dag, aftales i stedet et samtaletidspunkt en af de nærmest følgende dage.
  • Hvis vagthavende psykolog i særlige tilfælde er forhindret i at tilbyde en tid indenfor få dage, kan sagen undtagelsesvis lægges til den efterfølgende krisepsykologiske vagt. Der gives i denne situation besked til vagthavende den pågældende dag om, at der ligger en ventende sag.

I tilfælde af at der blandt henvendere i krisevagten er børn eller unge under 18 år, kontaktes BUC, hvortil henvendere evt. kan henvises til. I en gruppe af unge, hvor alderen er 17 og opefter kan det skønnes hensigtsmæssigt at inkludere de 17 årige i det tilbud, som gives her på PCK.

Stud.med i vagt og sygeplejersker kan henvise til den psykologiske krisevagt efter konference med læge.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Ansvaret for organisering af den krisepsykologiske vagt ligger hos den ansvarshavende specialpsykolog på delegation fra chefpsykologen. Det er ansvarshavende specialpsykologs opgave at sørge for driften af den krisepsykologiske vagt, således at alle vagtdage er besat med en vagthavende psykolog og en tilkaldefunktion, som kan aktiveres efter behov eller ved sygdom.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Dyregrov, Atle (red.) (2018). Krisepsykologi (3.utgave), Fagbokforlaket

For de udførende krisepsykologer er udviklet vejledninger omkring registrering af ydelsen i SP, som forefindes på det lokale p:drev.

Tilbage til top