Formålet er at beskrive samarbejdet med pårørende, som anses for centralt og vigtig for patientens recovery samt som en naturlig del af kulturen. Samarbejdet er præget af gensidig respekt og tillid og med patienten i centrum. De formelle krav til samarbejdet kan variere i forhold til det enkelte subspeciale eller afsnit, da der er forskel på udfordringerne og kompleksiteten afhængig af om det er akut, akut intensivt, alment sengeafsnit, retspsykiatri, rehabilitering, ældrepsykiatri eller ambulant psykiatri.
Ved pårørende forstås en person, som kender patienten godt, og som han/hun har tillid til. Det er patienten der definerer, hvilke personer, der skal involveres som pårørende. Det kan være patientens nærmeste familie eller personer, som patienten har en sådan tilknytning til, at han/hun ønsker, at de aktivt skal informeres om og inddrages i behandlingsforløbet.
Det er afsnitsledelsens ansvar at samarbejdet med de pårørende foregår systematisk. Derfor skal der i hvert afsnit laves en opfølgning på. Brug evt. en tjekliste:
Det er de ansattes ansvar, at:
Ved indlæggelse:
Ambulant:
Samtaler om patientens behandling, støtte og rehabilitering skal som hovedregel foregå sammen med patienten, med mindre patient og pårørende er enige om at den kan holdes adskilt.
1. Værktøjer i forbindelse med manglende samtykke til samarbejdet:
2. Tavshedspligt
Det kan være vanskeligt for de pårørende at forstå det manglende samtykke, særligt hvis det er dem, der har stået for støtte og hjælp op til indlæggelsen. Derfor er det et af de områder i samarbejdet, der opleves mest komplekst og vanskeligt at håndtere, da de sundhedsprofessionelle i disse spørgsmål skal navigere mellem jura, etik og sund fornuft. Samtidig skal der navigeres mellem hensynet til patientens ønsker og den opnåede alliance på den en side og på den anden side er der hensynet til pårørende, der muligvis er primære støtter i den hjemlige dagligdag og derfor har behov for at tages med i et samarbejde.
3. Pårørendes bekymring for selvmordsrisiko
4. Dokumentation
Samtaler med pårørende skal dokumenteres i SP:
Dokumenteres under vurderingsskema psyk vurdering/pleje under netværks -/pårørende dokumentation.
5. Børn som pårørende
Chefsygeplejerskerne er overordnet ansvarlige.
Afdelingsledelsen er ansvarlig for, at instruksen er implementeret. Instruksen er udarbejdet i samarbejde med de kliniske sygeplejerspecialister.