Formålet med personalesupervision er at sikre:
Denne instruks beskriver tværfaglig personalesupervision i gruppe på Psykiatrisk Center Ballerup.
Supervision betyder direkte oversat ”overblik”, hvilket i behandlingsmæssig sammenhæng vil sige overblik over væsentlige aspekter ved et arbejdsrelateret problem, f.eks. et problem i personale-patient relationen. Supervisionen afspejler supervisors faglige referenceramme (f.eks. den systemiske, kognitive-adfærdsterapeutiske eller den psykodynamiske model) og vil samtidig være tilpasset den konkrete supervisionsopgave. I ethvert supervisionsforløb anvender supervisor metoder, som bidrager til at øge personalets faglige og personlige kompetencer og som understøtter udviklingen af centrets terapeutiske kultur.
Målgruppen er alle personalegrupper, som i deres daglige arbejde har behandlingskontakt med afdelingens patienter. Andre personalegrupper f.eks administrativt personale kan også deltage, hvor det skønnes relevant.
Tid og sted for supervision aftales mellem afsnitsledelsen og den udpegede supervisor.
Supervisionen er en time eller fem kvarter hver 14. dag eller hver måned. Hyppighed kan veksle afhængig af belastningsgrad på pågældende afsnit. Ved mindre end 3 personaler til stede aflyses supervisionen af afsnitsledelsen.
Der kan veksles mellem sagsorienteret og procesorienteret supervision. Ved sagsorienteret supervision er fokus lagt på fremstilling af case og det at få en overordnet forståelse af patientens situation samt diskussion af interventionsmuligheder i forhold til patienten. I den procesorienterede supervision er fokus lagt på interaktionen mellem personale/personalegruppe og patient.
Fokus kan også være på mere generelle problemstillinger og temaer fra dagligdagen.
Forud for supervisionen klargøres konteksten. Det vil sige, at supervisor tydeliggør reglerne for kommunikation under supervisionen og udenfor supervisionsrummet. Formålet med kommunikationsregler er at sikre størst mulig tryghed blandt supervisanderne og dermed bedst mulig effekt af supervisionen. En vigtig regel er tavshedspligten, som foreskriver fortrolighed, men også muliggør en aftalebestemt videreformidling af indhold til den øvrige personalegruppe, afsnitsledelse eller centerledelse. Efter aftale må indholdet eller dele af indholdet refereres i overordnede vendinger, men uden benævnelse af, hvem der har sagt hvad. Der træffes ingen beslutninger på baggrund af supervisionen. Eventuelle forslag henvises til behandlingskonferencer og personalemøder.
Koordination af supervision på PC Ballerup og udvælgelse af supervisor foretages af chefpsykologen, i samråd med afsnitsledelsen.
Afdelingssygeplejersken deltager i supervisionen, for at sikre vidensdeling og understøttelse af KAT-implementeringen.
Afsnitsledelsen har ansvar for at sikre, at flest muligt blandt det tilstedeværende personale deltager i supervision (minimum 3), herunder også sikre et forsvarligt antal personalemedlemmer til at varetage afsnittets patienter under selve supervisionen samt stille lokale til rådighed.
Det tilrådes, at det enkelte personalemedlem aftaler med sin afdelingssygeplejerske, hvis denne (undtagelsesvis) ikke skal deltage i supervision.
Supervisor skal være i stand til at vise og skabe autoritet, sikre en fornuftig og respektfuld dialog og være kontekstangivende.
Der kan eventuelt udarbejdes en kontrakt mellem supervisor og personalegruppe om supervisionens mål og rammer.
Supervisor sikrer løbende evaluering af supervisionsforløbet med deltagerne samt med afsnitsledelsen. Evalueringen vil have fokus på fremmøde, tilfredshed samt evaluering af indhold og fremgangsmåde.
Bang S. og Heap K.
Skjulte ressourcer, supervisionsgruppen og dens arbejdsområder
Socialpædagogisk bibliotek 1999
Bernard J. & Goodyear
Fundamentals of clinical supervision
Pearson Education 2009
Byriel C og Damgård I
Introduktion til supervision
Psykoterapeutisk Instituts Forlag
Reitzel C.A. 2002
Lang R.
Doing supervision and being supervised
Karnac books 1994
Lund-Jacobsen D og Wermer A
Invitation til nysgerrighed. En systemisk tilgang I supervision
Universitetsforlaget 2001
Møller S.B og Rosenberg N.
"Kognitiv adfærdsterapeutisk supervision"
Hans Reitzel 2016
Pretorius, W. M
”Cognitive Behavioural Therapy Supervision: Recommended Practice”.
In: Behavioural and Cognitive Psychotherapy, s. 1-8. 2006
Opstart og struktur ved første tværfaglige supervision.docx
Skema til evaluering af supervision.docx