Strafferetspsykiatri

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sikre hensigtsmæssig og lovbefalet varetagelse af det retspsykiatriske område og herunder samarbejdet med Kriminalforsorgen.

Sikre hensigtsmæssig procedure for retspsykiatri og samarbejde med Kriminalforsorgen.

Tilbage til top

Definitioner

Ved retspsykiatriske patienter forstås:

1. Personer med dom til anbringelse i psykiatrisk hospital (Z04.62)

2. Personer med dom til behandling i psykiatrisk hospital (Z04.61)

3. Personer med dom til ambulant psykiatrisk behandling (Z04.61)

4. Personer, der efter mentalobservation venter på dom, og som skal opholde sig på lukket psykiatrisk afdeling (Z04.60)

5. Varetægtsfængslede med psykiatrisk behandlingsbehov (Z04.68)

6. Strafafsonere med akut psykiatrisk behandlingsbehov (Z04.68)

7. Strafafsonere, der overføres til psykiatrisk hospital efter straffelovens § 49, stk. 2 (Z04.68)

Patienter, der tilhører gruppe 1-3 benævnes samlet ”patienter med psykiatrisk særforanstaltning”.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Psykiatrilovstvang

1. Fraset frihedsberøvelse, skal al tvang, der udøves ske i henhold til kriterierne i psykiatriloven – der dokumenteres i journal og tvangsprotokol.

2. Bistandsværgen erstatter patientrådgiveren og skal kontaktes – jf. reglerne i psykiatriloven – af sygeplejersken, der dokumenterer i kardex.

Visitation:

Al visitation af retspsykiatriske patienter til Psykiatrisk Center Amager sker via klinikchef. I akutte og uopsættelige tilfælde f.eks. ved varetægtsfængslede med akut psykiatrisk behandlingsbehov foretages visitationen af bagvagten.

Procedure vedr. visitation patienter med psykiatrisk særforanstaltning:

  1. Sekretær modtager domspapirerne og henvisning i SP.

  2. Henvisning håndteres. Domspapirerne påtegnes af klinikchef.

  3. Retpsykiatriansvarlig sekretær registrerer patienten i regionens centrale database.

  4. Klinikchef orienterer i mail behandlingsansvarlig overlæge samt visiterer henvisning i SP.

  5. Retspsykiatriansvarlig sekretær sender påtegnet dom til politiets afsoningskontor samt orienterer Kriminalforsorgen om, hvilket behandlingsteam samt overlæge, der vil være ansvarlig for varetagelsen af særforanstaltningen.

  6. Patienter, der har modtaget dom til behandling vil i modsætning til patienter med dom til ambulant behandling i udgangspunktet blive indkaldt til indlæggelse med mindre patienten allerede har et tilfredsstillende ambulant behandlingsforløb. For disse patienter gælder det, at behandlingsansvarlig overlæge, indtil patienten er blevet indlagt, er klinikchefen.

  7. Man kan i SP se, at pt er indkaldt til indlæggelse ved, at der i Behandlingskontakter ligger en præindlæggelse til døgnafsnit på PCA. Relevante retslige dokumenter (dom, mentalobservation etc) læses i ONBase. Ligeledes vil pt. fremgå af flowmasterens oversigt over indkaldte patienter, hvor man kan orientere sig i vagten.

  8. Den behandlingsansvarlige overlæge er forpligtiget til at se patienten senest 14 dage efter, at Psykiatrisk Center Amager har fået meddelelsen om dommen på patienten. Hvis tidsfristen ikke overholdes, skal det begrundes i journalen.

  9. Den behandlingsansvarlige overlæge skal selv tilse patienten i begyndelsen af behandlingsforløbet og konkret vurderes, hvor ofte det i behandlingsforløbet er nødvendigt, at patienten tilses og hvilket personale, der skal forestå behandlingen. Patienten skal som minimum ses én gang om måneden af den behandlingsansvarlige overlæge de første tre måneder. Efter en konkret vurdering fra den behandlingsansvarlige overlæge kan konsultationshyppigheden derefter ændres, således at patienten ses mindre hyppigt, men dog som minimum hver anden måned. Begrundelsen for beslutningerne om dette skal journalføres.

  10. I særlige tilfælde f.eks. hvor patienten allerede er i et behandlingsforløb, kan opgaven med de indledende kontakter varetages af en anden speciallæge i psykiatri f.eks. en afdelingslæge. Dette skal i givet fald ske under tæt tilsyn fra den behandlingsansvarlige overlæge.

  11. Efter de indledende kontakter kan behandlingen af patienten varetages af læger under uddannelse til speciallæge i psykiatri eller andet psykiatrisk personale med psykiatrisk erfaring. Dette skal ligeledes foregå under tæt tilsyn fra den behandlingsansvarlige overlæge.

  12. Der skal senest 1 uge efter første kontakt til patienten udarbejdes en behandlingsplan. Behandlingsplanen skal udarbejdes i overensstemmelse med psykiatrilovens §3, stk. 3 men herudover tillige indeholde en vurdering af patientens risiko for fornyet kriminalitet, og denne vurdering skal indgå i tilrettelæggelsen af behandlingen.

Visitation af retslige patienter uden særforanstaltning:

Visitation af retspsykiatriske patienter til indlæggelse til og fra specialiseret retspsykiatri

Visitation af retspsykiatriske patienter fra fængsler til indlæggelse i Region Hovedstadens Psykiatri

 

Procedure ved indlæggelse af patienter med psykiatrisk særforanstaltning

1. Patienter, der har dom til behandling (eller dom til ambulant behandling med mulighed for indlæggelse) på psykiatrisk afdeling, kan genindlægges evt. med politiets hjælp, uafhængigt om psykiatrilovens bestemmelser om tvangsindlæggelse er opfyldt. Indikationen for genindlæggelse kan eksempelvis være recidiv af misbrug, risiko for eller mistanke om kriminelt recidiv, at patienten ophører med at tage sin medicin, eller at patientens psykiske tilstand i øvrigt er forværret.

2. Beslutningen om indlæggelse træffes af den behandlingsansvarlige overlæge subsidiært anden overlæge tilknyttet det psykiatriske center. I de fleste tilfælde skal beslutningen foretages i samarbejde med Kriminalforsorgen (fremgår af dommen).

3. Hvis en patient med psykiatrisk særforanstaltning, som frivilligt har ladet sig indlægge, forlanger sig udskrevet, kan patienten tilbageholdes i henhold til dommen. Beslutningen herom træffes i lighed med indlæggelserne almindeligvis i samarbejde med Kriminalforsorgen. Dommen betragtes som aktiv ved alle indlæggelser uanset at pt. selv har henvendt sig.

4. For patienter, der har en dom med længste indlæggelsesvarighed (klausul), skal man sikre, at patientens indlæggelse ikke overskrider denne varighed. Hvis det skønnes, at patienten har behov for en længere indlæggelse end den i dommen tilladte, tages kontakt til Statsadvokaten

5. Behandlingsansvarlig overlæge er under indlæggelsen overlægen på det afsnit, hvor patienten er indlagt.

6. Patientens bistandsværge skal af lægesekretær ved indlæggelsen snarest muligt og senest ved gennemgangen kontaktes og orienteres om indlæggelsen. Bistandsværgen skal herefter (i lighed med patientrådgivere ved patienter uden retslig foranstaltning) orienteres, hvis patienten under indlæggelsen udsættes for tvang og ved flytning til andet sengeafsnit og ved udskrivelsen.

Se endvidere Orientering af bistandsværger ved indlæggelse og udskrivelse af patienter med en retslig foranstaltning

Vedrørende udgang til anbringelsesdømte:

Bilag: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=1765

Overlægen i afsnittet kan således vurdere, om der kan gives daglig udgang op til tre timer. Det skal dagligt vurderes, om pt. kan håndtere dette. Praktisk gøres dette ved kontaktpersonsnotat om udgang og vurdering ugentligt ved stuegang. Overlægen skal her godkende den kommende uges plan. Man har til enhver tid har pligt til at vide, hvor pt er og kunne komme i kontakt med vedkommende på telefon. Ønsker pt ikke dette, kan udgang ikke bevilges. Det samme gør sig gældende ved terrænfrihed på hospitalets område. Man kan ikke uden Statsadvokatens billigelse give udgang til fast aktivitet ugentligt – dette skal i givet flad vurderes inden hver aktivitet.

Man kan godt give pt. yderligere udgang med ledsagelse af personale.

Ønskes yderligere udgang uden ledsagelse af personale, skal Statsadvokaten søges herom. De vil i første omgang give tilladelse til enkelt udgange med betroet ledsager (fx pårørende). Det skal beskrives til hvilket formål, hvornår og hvor længe. Det kan tage en måned at vurdere dette, hvorfor der skal søges i god tid før den ønskede udgang. Hvis dette forløber uden problemer, kan man udvide udgang til fx flere timer om ugen/dagen, overnatning m.v.

Ved ansøgning om udgang skal vedhæftede skema anvendes.

Skema til ansoegning om udgang.docx

Procedure ved udskrivelse af patienter med psykiatrisk særforanstaltning

1. Patienter med psykiatrisk særforanstaltning skal ved udskrivelsen have udfærdiget en udskrivningsaftale / koordinationsplan, hvoraf ansvarsfordelingen mellem sundhedsvæsen, kommune og kriminalforsorg mv. fremgår. Hvis patienten i forbindelse med tidligere udskrivelse har fået udfærdiget en udskrivningsaftale / koordinationsplan, skal det med de i planen anførte parter afgøres om den aktuelle indlæggelse giver anledning til ændringer. Det noteres i journalen hvis dette ikke er tilfældet.

Der findes specifik notattype hertil i SP. Se lommekort herfor, da denne skal indberettes til SEI. SP gør dette automatisk, hvis lommekort følges.

2. Ved udskrivelse af retspsykiatriske patienter skal patienten ved udskrivelsen have en Z-diagnose. Se under definitioner for mulighederne.

3. Kriminalforsorgen samt patientens bistandsværge skal orienteres om, at patienten udskrives. Lægesekretær i døgnafsnit gør dette.

4. Når patienter, som har en dom med klausul udskrives, skal Statsadvokaten skriftligt informeres om, at indlæggelse har fundet sted og herunder indlæggelsens varighed.

Se endvidere Orientering af bistandsværger ved indlæggelse og udskrivelse af patienter med en retslig foranstaltning

Hvis patienten flytter fra optageområdet

1. Der sendes i SP henvisning til rette afdeling om, at foranstaltning overgår til den nye regionale psykiatriske afdeling.

2. Fremsendelse (ved flytning ud af SP område) af kopi af brev + kopi af dom + kopi af journal (eller resumé) til ny regional psykiatrisk afdeling med opfordring til at indkalde /modtage patienten og meddele herværende psykiatriske center ved retspsykiatrisekretæren, at ansvaret for dommen er overgået til anden regional psykiatrisk afdeling. Før, der er givet denne tilbagemelding, forbliver patientens retslige vilkår på PCA.

3. Sekretær, der håndterer henvisning meddeler retspsykiatrisk sekretær dette, så pt kan slettes fra database. Retspsykiatrisk sekretær sender meddelelse til Kriminalforsorgen om ændringer, dersom denne er involveret samt til Statsadvokaturen for København. 

 

Hvis dommen ophæves

Den behandlende læge giver besked til retspsykiatrisk sekretær, som sletter den retlige foranstaltning i SP.

 

Erklæringer

Alle retslige erklæringer og udtalelser skal gennemlæses og signeres af overlæge.

a) Politiet kan anmode om oplysninger. Der udfærdiges (uhonoreret) udtalelse med oplysning om aktuelle tilstand, men uden skøn over tilstand på gerningstidspunktet og uden strafferetslig indplacering og begrundet sanktionsforslag.

b) Ved mindre alvorlig kriminalitet (hos kendt patient) udfærdiges (uhonoreret) ”minimentalerklæring” med begrundet sanktionsforslag.

c) Ved alvorlig eller gentagen kriminalitet gennemføres mentalobservation (enten med fem arbejdsdage tildelt eller honoreret med 10.000 kroner udenfor arbejdstid)

d) Erklæringer til statsadvokaten udfærdiges uhonoreret.

 

Retningslinje for ambulante kontaktpersoner med patienter med dom til behandling

Der laves AOP og patient tildeles kontaktperson og læge.

Når en patient tilknyttes, som udelukkende har ambulant behandlingsdom, skal denne indkaldes og opstarte behandlingsforløb inden for 4 uger. (før ved behov)

Når patient tilknyttes hvor dommen er startet med indlæggelse, koordineres med afdelingen inden udskrivelse, gerne et netværksmøde, hvor der udarbejdes en udskrivelsesaftale/koordineringsplan.

Patienter skal ses ambulant inden 5 dage efter udskrivelse.

Patienter med dom til behandling har krav på vederlagsfri medicin.

 

De første 3 måneder af dommen

  • Patient skal ses af kontaktperson alt efter tilstand (fra dagligt til mellem hver 1 - 4. uge)

  • Patient ses af læge min. 1 x pr. måned.

 

Efter 3 måneder kan det besluttes, at lægen kun ser patienten hver 2. måned

  • En stabil patient skal ses af kontaktperson min 1 x pr. måned

Ved ustabile patienter intensiveres behandlingen på samme vis som med almene patienter.

 

Udeblivelse

  • ved udeblivelse hos enten kp. eller læge tages der stilling til, hvorfor. Pt. kontaktes telefonisk hurtigst muligt. Ny tid gives indenfor 2 uger. Ved fornyet udeblivelse bør der indlægges i henhold til dom.
  • ved mistanke om medicinsvigt, manglende kontakt til patienten, mistanke om alvorlig forværring af tilstanden eller fornyet kriminalitet, bør patienten indlægges i henhold til dommen med det samme

 

Indlæggelse i henhold til dom

  • behandlingsansvarlig overlæge eller kp. kontakter kriminalforsorgen og der udfyldes ”grønne” papirer, som sendes via sikker mail til Kriminalforsorgen og politi, hvis pt. skal ledsages til indlæggelse. Efterlysning af patienter med dom til behandling
  • I akutte sager følges den elektroniske anmodning om efterlysning op af et telefonisk opkald til vagthavende hos politiet med henblik på at advisere om afsendelse af efterlysningsdokumentet og anmode om kvittering for modtagelse.
  • Politiet kvitterer over for det psykiatriske center per mail for modtaget efterlysning
  • Herefter hentes patienten mhp. indlæggelse af politiet
  • Flowmaster kontaktes og der laves fast track indlæggelse som vanligt. 

 

Telefonliste

###TABEL_1###

 

###TABEL_2###

 

 

Ferie

  • Patienten skal have tilladelse til udenlandsrejser af både behandlingsansvarlig overlæge og kriminalforsorgen.

  • Kriminalforsorgen kontaktes, og tidspunkt og destination oplyses

  • Herefter træffes fælles beslutning om, hvorvidt patienten må rejse, i henhold til risiko for medicinsvigt/ustabiliet, og fornyet kriminalitet.

 

Der henvises i øvrigt til:

Samarbejdsaftale om retspsykiatriske patienter med Kriminalforsorgen og politikredse

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Centerledelsen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Straffelovens sidste udgave 2009

Sundhedsstyrelsens Vejledning om behandlingsansvarlig og ledende overlæges ansvar ... november 2010

Lovbekendtgørelse 1111 af 1. november 2006 om anvendelse af tvang i psykiatrien.

Tilbage til top

Bilag

Vejledning i udfærdigelse af mentalerklæring. Fil bilagPSYK-00051-5 Bilag 2.doc

Vejledning i udfærdigelse af Minimental erklæring minimental obs.docx

Vejledning i udarbejdelse af retspsykiatriske erklæringer i sager vedrørende ændring/ophævelse af en idømt særforanstaltning, jf. straffelovens § 72

Instruks fra Sundhedsstyrelsen https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=134099

Vedr. Kriminalforsorgens medvirken ved indlæggelse af restlige patienter https://vip.regionh.dk/icons/vwicn005.gifstrafferet - vagttlf nr - psykiatrien.docx

Tilbage til top