Medicinudlevering udført af ikke-sundheds-fagligt autoriseret personale i distriktspsykiatrien, OP-teams, OPUS-teams og udgående teams

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

  • Denne vejledning har til formål at fastlægge kravene til administrering af medicin i distriktspsykiatri og opsøgende/udgående teams i Region Hovedstadens Psykiatri
  • Vejledningen beskriver de tilfælde, hvor medicinen administreres af ikke-sundhedsfagligt autoriseret personale. I alle andre medicineringssituationer henvises til den regionale vejledning (se Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler).
  • Vejledning beskriver således en afvigelse i forhold til den gældende vejledning for medicinadministration i Region Hovedstaden.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen retter sig mod sundhedsfaglige og andre faggrupper fx psykologer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, socialpædagoger, SOSU-assistenter og socialrådgivere med medicineringsopgaver/udlevering af medicin til ambulante patienter i distriktspsykiatrien, opsøgende/udgående teams og FACT-teams.

OBS! Ved udleveringen af patienters egen medicin, fra primær apotek, henvises til bilag 1 i Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler.

Tilbage til top

Definitioner

Ikke-sundhedsfagligt autoriserede kontaktpersoner: Fx psykologer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, socialpædagoger og socialrådgivere, der er en del af den tværfaglige personalegruppe i den ambulante psykiatri.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

For bedst muligt at kunne varetage den enkelte patients behov, er patientens kontaktteam sammensat af personale med den mest relevante faglige baggrund. Dette kan i nogle tilfælde være hindrende for den traditionelle fordeling af opgaver, blandt andet i relation til medicinhåndtering. For at undgå unødig uro eller forvirring hos patienten, kan kontaktpersonen også være den, der administrerer medicinen – også selvom kontaktpersonen ikke er autoriseret til at kunne håndtere medicin.

Ikke-sundhedsfagligt autoriseret personale, der administrer medicin, skal som minimum have gennemført et af Psykiatrien godkendt grundkursus svarende til Medicinkursus for ikke-sundhedsfagligt personale. 

Procedure for medicinudlevering (kun peroral medicinering), når kontaktpersonen ikke er sundhedsfagligt autoriseret:

  • En sygeplejerske eller SOSU-assistent med medicinkompetence ophælder medicinen i doseringsæsker, poser eller lignende og medicinen mærkes svarende til gældende retningslinjer (se Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler)
  • I SP dokumenteres præparatnavn, styrke og den udleverede mængde. 
  • Kontaktpersonen sikrer sig patientens identitet ved at bede patienten sige fulde navn og cpr.nummer og kontrollere dette mod labet på medicinen. Derefter udlevererkontaktpersonen medicinen til patienten sammen med en liste over lægemidlernes navn, doser samt tidspunkt for indtagelse. I de tilfælde, hvor medicinen udleveres i en pose, udfyldes en label med de relevante oplysninger, som påsættes posen. Det er kontaktpersonens ansvar, at medicinen udleveres til den rigtige patient. 
  • Det dokumenteres i journalen, at det er kontaktpersonen, der har udleveret medicinen.
  • Kontaktpersonen skal medvirke til observation af alvorlige bivirkninger og/eller manglende effekt af behandlingen, som bør udløse tilsyn ved læge. Det er sygeplejerskends ansvar at videreformidle denne viden til kontaktpersonen, når sygeplejersken videredelegerer opgaven.

Hvis patienten kun skal have medicin til et tidspunkt (fx antabus) kan en ikke-sundhedsfagligt autoriseret kontaktperson administrere medicin, der er ophældt af en sygeplejerske. I situationen handler kontaktpersonen som lægens medhjælp. Opgaven er videredelegeret af den sygeplejerske, som har ophældt medicinen og som dokumenterer i SP.

Tilbage til top

Ansvar og organisering 

Hospitalsdirektionen, de psykiatriske centerledelser samt den lokale lægemiddelkomité er ansvarlige for implementering af vejledningen.

Overlægen i de nævnte funktioner er ansvarlig for:

  • at delegation af ansvaret for medicinadministration udføres på forsvarlig vis og for, at der udarbejdes en lokal instruks for opgavens organisering og opfølgning
  • at relevante ikke-sundhedsfagligt autoriserede kontaktpersoner har gennemført det fornødne medicinkursus

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag