Vejledningen retter sig mod sundhedsfaglige og andre faggrupper fx psykologer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, socialpædagoger, SOSU-assistenter og socialrådgivere med medicineringsopgaver/udlevering af medicin til ambulante patienter i distriktspsykiatrien, opsøgende/udgående teams og FACT-teams.
OBS! Ved udleveringen af patienters egen medicin, fra primær apotek, henvises til bilag 1 i Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler.
Ikke-sundhedsfagligt autoriserede kontaktpersoner: Fx psykologer, ergoterapeuter, fysioterapeuter, socialpædagoger og socialrådgivere, der er en del af den tværfaglige personalegruppe i den ambulante psykiatri.
For bedst muligt at kunne varetage den enkelte patients behov, er patientens kontaktteam sammensat af personale med den mest relevante faglige baggrund. Dette kan i nogle tilfælde være hindrende for den traditionelle fordeling af opgaver, blandt andet i relation til medicinhåndtering. For at undgå unødig uro eller forvirring hos patienten, kan kontaktpersonen også være den, der administrerer medicinen – også selvom kontaktpersonen ikke er autoriseret til at kunne håndtere medicin.
Ikke-sundhedsfagligt autoriseret personale, der administrer medicin, skal som minimum have gennemført et af Psykiatrien godkendt grundkursus svarende til Medicinkursus for ikke-sundhedsfagligt personale.
Procedure for medicinudlevering (kun peroral medicinering), når kontaktpersonen ikke er sundhedsfagligt autoriseret:
Hvis patienten kun skal have medicin til et tidspunkt (fx antabus) kan en ikke-sundhedsfagligt autoriseret kontaktperson administrere medicin, der er ophældt af en sygeplejerske. I situationen handler kontaktpersonen som lægens medhjælp. Opgaven er videredelegeret af den sygeplejerske, som har ophældt medicinen og som dokumenterer i SP.
Hospitalsdirektionen, de psykiatriske centerledelser samt den lokale lægemiddelkomité er ansvarlige for implementering af vejledningen.
Overlægen i de nævnte funktioner er ansvarlig for: