Denne VIP er en del af BBUI og bliver løbende justeret, som projektet skrider frem.
Formålet er, at patienten oplever en koordinerende indsats samt tryghed, kvalitet, kontinuitet og sammenhæng under indlæggelsen, ved overflytning til andet afsnit eller anden sektor samt ved udskrivelse.
Patientens ”Koordinerende kontaktperson” har ansvar for at koordinere patientforløbet og sikre samarbejde, der involverer alle, der er vigtige for patienten, og som understøtter patientens personlige recovery og empowerment. Se beskrivelse af kompetencer samt funktionsbeskrivelsen, bilag 1 og 2.
Patientens ”Kontaktperson” har ansvar for at indgå et samarbejde med patienten og udføre sygeplejefaglige interventioner, pædagogiske- miljøterapeutiske og sundhedsfremmende opgaver, samt aktiviteter som understøtter patientens personlige recovery og empowerment. Se beskrivelse af kompetencer samt funktionsbeskrivelsen, bilag 3 og 4.
Kontaktteam: Består af personale med forskellige fagligheder og kompetencer og en koordinerende kontaktperson. Teamet sammensættes ud fra patientens pleje- og behandlingsbehov, ønsker og ressourcer.
Behandlingsplan: Overlægen har ansvaret for, at der opstilles en behandlingsplan for patienten, jf. psykiatriloven. Behandlingsplanen skal udarbejdes senest en uge efter indlæggelsen. Hvad behandlingsplanen skal indeholde, kan du læse i Sundhedsstyrelsens vejledning og VIP om Patientplaner i Sundhedsplatformen.
De kliniske handlinger for kontaktpersonerne er fordelt på faserne 0-3 i patientforløbsbeskrivelsen. De kliniske handlinger fra fase 0-3 tilrettelægges af koordinerende kontaktperson og kan udføres af kontaktpersonerne.
Kontaktpersonsfunktion kan ligeledes varetages af et kontaktteam, så der dermed sikres kontinuitet og brug af kompetencer på tværs af fagprofessioner. I kontaktteamet indgår minimum en koordinerende kontaktperson og gerne flere kontaktpersoner.
Patienten får tilknyttet minimum én kontaktperson og minimum én koordinerende kontaktperson. Formålet er at sikre, at patienten oplever en koordineret indsats samt tryghed, kvalitet, kontinuitet og sammenhæng under indlæggelsen, ved overflytning til andet afsnit eller til anden sektor samt ved udskrivelse.
I akutmodtagelsen er patienten blevet triageret, og der er sikret samtykke til udveksling af helbredsoplysninger.
Derudover har der været en:
Hvis patienten skal indlægges, skal du udføre følgende trin i akutmodtagelsen eller på afsnittet, hvor patienten indlægges:
Alle patienter der indlægges skal tildeles en koordinerende kontaktperson og en kontaktperson senest 24 timer efter indlæggelsen. Det er oversygeplejersken i afsnittet, der ud fra dialog med den enkelte medarbejder, vurderer hvem der kan varetage kontaktpersonsfunktionerne. Patientens ønsker samt pleje og behandlingsbehov vurderes ved indlæggelsen, og ved tildeling eller valg af kontaktperson(er) indgår bl.a. patientens behov/situation, ressourcer og kontaktperson(er)s erfaring og viden om somatisk og psykiatrisk sygepleje og behandling. Derudover vurderes det, om patienten har brug for særlige fagspecifikke kompetencer. Patienten inddrages som udgangspunkt i valg af kontaktpersoner. Patienten skal informeres både mundtligt og skriftligt om navne på deres kontaktpersoner.
Navne på kontaktpersoner dokumenteres i SP.
Kontaktlæge, kontaktperson(er) og patient indgår i et tæt samarbejde om patientens behandlingsforløb.
Behandlingen tager udgangspunkt i en recovery-orienteret tilgang, og det er kontaktpersonernes ansvar at danne en empatisk relation med patienten, som bygger på tillid, respekt, ligeværdighed og forståelse for patientens situation.
Hvis patienten ønsker det, skal det være muligt at skifte kontaktperson, da der er evidens for, at resonans har betydning for patientens oplevelse af et vellykket forløb.
Når en patient indlægges, skal kontaktpersonen være med til at sikre behandling og stabilisering i en akut situation, så det kan vurderes, om der er behov for videre udredning og behandling, evt. i ambulant regi.
Det er væsentligt:
Afklaring og forventningsafstemning skal foregå tidligt i indlæggelsen, så indlæggelsesforløbet bliver tilrettelagt så hensigtsmæssigt som muligt, og så der bedst muligt kan skabes sammenhæng, kontinuitet og gode overgange. Omdrejningspunktet for indlæggelsesforløbet er behandlings- og patientplanen, der revideres løbende.
Behandlingsplanen sikrer overblik over:
Det er afgørende for kontinuitet og sammenhæng i patientens forløb, at behandlingsplanen for patienter i ambulante forløb bygger videre på den ambulante behandlingsplan, således at patienten oplever forløbet som værende et samlet forløb med behandling af forskellig intensitet.
Patientplan(erne) tager udgangspunkt i:
Dataindsamling/opgaveafklaring
Samarbejde med ambulant enhed
Behandlingsplan og patientplan
Det skal tilstræbes, at patienten ved genindlæggelse får mulighed for at samarbejde med de samme kontaktpersoner med henblik på at skabe sammenhæng og kontinuitet. Det er dog væsentligt at spørge patienten, om der er personale, som patienten samarbejder særlig godt med.
Afdelingsledelsen har det overordnede ansvar for, at vejledningen er tilgængelig, opdateret og kendt i organisationen.
Afsnitsledelsen skal sikre, at medarbejderes viden på området kontinuerligt er ajourført.
Afsnitsledelsen skal sikre, at vejledningen implementeres og følges i eget afsnit.
Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og følge vejledningen.
Psykiatriloven - Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. §3 LBK nr 185 af 01/02/2022
Sundhedsstyrelsen - Vejledning om anvendelse af tvang m.v. i psykiatrien - kap. 3, VEJ nr 9257 af 19/03/2023
Patientplaner i Sundhedsplatformen
Udveksling af helbredsoplysninger - med og uden samtykke
Barker P og Buchanan-Barker P 2015. The Tidal Model - Mental sundhed, indsigelse og recovery, Munksgaard
Buus N., Askham B., Berring L.L., Hybholt L., Stjernegaard K., Tønder E.S. (red.) 2020. Psykiatrisk sygepleje. Munksgaard, København, 2. udgave
Eplov, L. mfl. 2010. Psykiatrisk, Psykosocial rehabilitering- en recoveryorienteret tilgang, Munksgaard, 1. udgave
Hummelvoll JK 2013. Helt – ikke stykkevis og delt, Hans Reitzels Forlag, København, 4. reviderede udgave.
Lindhardt T., Grønkjær M., Poulsen I. (red) 2021 Fundamentals of care – Klinik, ledelse, uddannelse og forskning 1. udgave Munksgaard
Bilag 1: Kompetencer - Koordinerende kontaktperson, maj 2023.pdf
Bilag 2: Funktionsbeskrivelse – Koordinerende kontaktperson i sengeafsnit, feb 2023.docx
Bilag 3: Kompetencer - Kontaktperson, maj 2023.pdf
Bilag 4: Funktionsbeskrivelse – Kontaktperson i sengeafsnit, feb 2023.docx
Bilag 5: Kontaktpersonsfunktion, visuel udgave, april 2023.pptx