Kognitiv miljøterapi og recoveryorienteret tilgang under indlæggelse i RHP

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At kognitiv miljøterapi udføres på alle døgnafsnit i RHP med ensartet høj kvalitet og med en recovery-orienteret tilgang.  

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Ledelser og kliniske faggrupper med tilknytning til døgnafsnit.

Vejledningen er gældende for alle døgnafsnit i RHP og omfatter således alle indlagte patienter.

Tilbage til top

Definitioner

Kognitiv miljøterapi:  Kognitiv miljøterapi er en behandlingsform der tilbydes til psykiatriske patienter mhp at bedre deres psykiske tilstand og mindske deres grad af symptomer. Kognitiv miljøterapi bygger på såvel de kognitive metoder som på den miljøterapeutiske model, hvor ethvert aspekt af behandlingen er tilrettelagt for at fremme empowerment og recovery. De kognitive metoder understøtter patientens individuelle udviklingsproces henimod forbedret livskvalitet, øget mestring, autonomi og tiltro til egne kompetencer. Kognitiv miljøterapi er en aktiv, struktureret og dynamisk behandlingsform, der støtter patienten i at finde alternativer til uhensigtsmæssige reaktionsmønstre og i at udvikle nye hensigtsmæssige færdigheder.

I kognitiv miljøterapi indgår både miljøets grundstruktur og den individuelle miljløterapeutiske plan for patientenMiljøets grundstruktur omfatter de faste aktiviteter og møder, der udgør afsnittets døgnrytme og ugeplan, samt organiseringen af det tværfaglige samarbejde med og omkring patienterne. Patientens individuelle miljøterapeutiske plan omfatter de tilpassede aktiviteter og behandlingsmæssige tiltag, der – indenfor rammerne af grundstrukturen – tilrettelægges for den enkelte patient med henblik på at understøtte behandlingsmål, inklusiv personlige mål.

Vejledningen for miljøterapi beskriver grundstrukturen i det terapeutiske miljø, og omfatter det minimum, der skal forefindes i alle afsnit. Afhængig af lokale forhold og patientgruppe i afsnittet kan og bør der herudover tilbydes andre terapeutiske aktiviteter.

Vejledningen omfatter også tilrettelæggelsen af den individuelle miljøterapeutiske plan. Indholdet heraf bestemmes af patientens psykiske lidelse og symptombillede, aktuelle funktionsniveau og personlige mål samt af de konkrete behandlingsaktiviteter, der tilbydes i det enkelte afsnit afhængig af afsnitstype og patientgruppe. 

I kognitiv miljøterapi skal hver miljøterapeutisk aktivitet have et kognitivt adfærdsterapeutisk formål og det skal fremgå, hvilke færdigheder eller problemstillinger, der arbejdes med i relation til hvordan disse underbygger patientens personlige mål. Dette er tilgængeligt i afsnittet i form af en miljømanual.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Miljøets grundstruktur

Afsnittets faste aktiviteter og møder skal fremgå af en overskuelig dags- og ugeplan, der ophænges således, at patienter og pårørende let kan orientere sig om afsnittets døgn- og ugerytme. Patienterne inviteres til at deltage aktivt i beslutninger i afdelingen.

Afsnittets faste døgnrytme omfatter som minimum:

  • Morgenmøde for patienter og medarbejdere
  • Fælles fysisk aktivitet
  • Fælles måltider (morgen, middag og aften) med deltagelse af medarbejdere samt patientinddragelse i forberedelse og afrydning
  • Planlagte stuegangs- og/eller kontaktpersonsamtaler (primært hverdage)
  • Aftenmøde for patienter og medarbejdere

I weekender og på helligdage omfatter døgnrytmen endvidere:

  • Planlagte rekreative aktiviteter (gåture eller andre tilbud, tilpasset patientgruppen)

Ugeplanen omfatter derudover som minimum tilbud om:

  • Fysisk aktivitet i gruppe, gerne udendørs

Patienterne skal endvidere tilbydes gruppetilbud tilpasset deres sygdom og vanskeligheder. Det kan fx dreje sig om:

  • Psykoedukationsgruppe
  • Social færdighedstræningsgruppe
  • Gruppe med fokus på mestringsstrategier
  • Gruppe med specifikt fokus (fx fx selvværd, angst, søvn)
  • Recoveryorienteret gruppe (Fx Chime)
  • B-BAT gruppe

(OBS: Der arbejdes på manualer for gruppetilbud).

Kontaktperson

Hver enkelt patient tildeles ved indlæggelsen en fast kontaktperson (evt. tillige en sekundær kontaktperson), der fungerer som patientens faste tilknytning igennem indlæggelsesforløbet, og som samtidig varetager de koordinerende funktioner vedr. patientens behandling, herunder kontakt med de pårørende.

Kontaktpersonen og de øvrige miljøterapeutiske medarbejdere støtter patienten i de hjemmeopgaver, som er blevet defineret i samarbejde med patienten i individuel terapi eller gruppebehandling, idet patienterne gennem hjemmeopgaverne gradvist vil opnå symptomlindring og indsigt i egne handlemuligheder. Oversigt over materiale findes i "Brug af KAT-skemaer Flow", vejledning i dokumentation findes i "Brug af KAT SmarTexts -SP-vejledning".

Tilrettelæggelsen af den individuelle miljøterapeutiske plan

Den individuelle plan for patienten tilrettelægges i forbindelse med modtagelsen af patienten i afsnittet og justeres løbende ved samtaler mellem patient, pårørende, kontaktperson, læge og ambulante behandlere, så der igennem hele indlæggelsesforløbet vedvarende sikres overensstemmelse imellem patientens personlige mål såvel som aktuelle symptombillede, funktionsniveau og de aftalte individuelle fokuspunkter og miljøterapeutiske aktiviteter.

Patientens ønsker til behandlingen, de aftalte mål og plan for behandling skal fremgå af behandlingsplanen, herunder det, der relaterer til miljøterapi. I patientplan skal de konkrete planer og handlinger relateret til den individuelle miljøterapeutiske plan dokumenteres, for at sikre, at hele medarbejdergruppen kan orientere sig om mål/planer for og tilgang til den enkelte patient.

Tilrettelæggelsen og justeringen af patientens individuelle miljøterapeutiske plan skal sættes i relation til de langsigtede personlige mål og skal som minimum omfatte:

  • Konkrete mål for den individuelle miljøterapi
  • Identifikation af relevante kognitive færdigheder, der skal arbejdes med fx
    • Holde-ud færdigheder
    • Acceptfærdigheder
    • Krisefærdigheder
    • Problemløsning
  • Identifikation af relevant fysisk aktivitet, social færdighedstræning og adfærdseksperimenter
  • Ugeplan, hvor det fremgår hvornår og hvordan patienten skal arbejde med ovenstående
  • Kriseplan

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Direktionen er ansvarlig for formidling af dokumentet.

Center-, klinik- og afsnitsledelser i psykiatrien er ansvarlige for, at dette retningsgivende dokument er kendt og implementeret.

Den enkelte medarbejder i psykiatrien har ansvar for at følge arbejdsgangene beskrevet i dette dokument.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag