At beskrive procedure for og fremgangsmåde ved udarbejdelse af genoptræningsplaner og dermed sikre målrettede, sammenhængende og effektive genoptræningsforløb til patienter, der efter udskrivning/afslutning fra Region Hovedstadens Psykiatris centre har behov for genoptræning.
Læger, fysioterapeuter og ergoterapeuter i Region Hovedstadens Psykiatri.
I henhold til Sundhedslovens § 84 påhviler det regionerne at tilbyde en individuel genoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning efter udskrivning fra sygehus. Genoptræning efter udskrivelse omfatter alle patienter uanset diagnose og alder, der på udskrivningstidspunktet har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning, der relaterer sig til den aktuelle sygehuskontakt. Genoptræningsbehovet kan være med udgangspunkt i en psykiatrisk eller somatisk lidelse.
Formålet med genoptræningen er, at patienten opnår samme grad af funktionsevne som tidligere eller bedst mulig funktionsevne bevægelses- og aktivitetsmæssigt, kognitivt, emotionelt og/eller socialt.
Funktionsevne: Funktionsevnen omfatter kroppens funktioner og anatomi, herunder også hjernen og dens funktioner, aktivitet og deltagelse.
Funktionsevnenedsættelse: Funktionsevnenedsættelse (eng. disability) er et overordnet begreb for tab eller nedsættelse af kropslige funktioner eller strukturer og begrænsninger i aktivitet og deltagelse.
Udskrivning: Udskrivning omfatter i denne sammenhæng afslutning af forløb fra såvel stationær indlæggelse, ambulatorium som akutmodtagelse.
Genoptræning: Genoptræningen omfatter træning af kroppens funktioner og træning af aktiviteter, dvs. træning af funktionsnedsættelser i relation til for eksempel bevægeapparatet og aktiviteter.
Genoptræningsplan: Genoptræningsplanen er et dokument, som fungerer som lægefaglig henvisning til genoptræning efter udskrivning fra sygehuset. Planen skal sikre, at de sundhedspersoner som har ansvaret for genoptræningsindsatsen, har den nødvendige og tilstrækkelige information til at varetage en fagligt relevant og tilstrækkelig indsats. Genoptræningsplanerne skal sikre målrettede, sammenhængende og effektive forløb, rettidig information til sundhedsperson(er), som skal varetage indsatsen, samt information til patient, egen læge og kommune.
Genoptræningsplanen beskriver patientens funktionsevne, genoptræningsbehov og hvilke funktionsevnenedsættelser, som genoptræningen skal rette sig imod, samt hvilket niveau af genoptræning, der er behov for. For yderligere beskrivelse, se afsnit 4 "Niveauer af genoptræning og rehabilitering" i Vejledning nr. 9538 af 02/07/2018 om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner endvidere henvises til patientcases mv. som beskrevet i snitfladekataloget i bilag 1.
Almen genoptræning: Genoptræningsydelser, der varetages i kommunens regi på et ikke-specialiseret niveau. Kommunen beslutter, hvilket niveau (basalt eller avanceret) selve genoptræningen skal være på samt indsatsens varighed. Kommunen skal tilbyde opstart af genoptræningstilbud indenfor 7 kalenderdage efter udskrivning. For yderligere beskrivelse, se afsnit 4 "Niveauer af genoptræning og rehabilitering" i Vejledning nr. 9538 af 02/07/2018 om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner.
Genoptræning på specialiseret niveau: Foregår på hospital og er genoptræningsydelser, der;
Rehabilitering på specialiseret niveau: Rehabiliteringsindsatser der angår en lille forekomst af patienter, (f.eks. på hjerneskadeområdet), der typisk har komplicerede, omfattende, sjældne og/eller alvorlige funktionsevnenedsættelser af væsentlig betydning for flere livsområder, herunder oftest omfattende mentale eller kognitive funktionsnedsættelser og som har særlige krav til tilrettelæggelse af helhedsorienterede forløb, timing og organisering. Patienten har behov for både genoptræningsindsatser og andre rehabiliteringsindsatser, som varetages af autoriserede sundhedspersoner og andre fagpersoner med specialiserede kompetencer.
Vedligeholdelsestræning: Individuel træningsindsats (ikke genoptræning) med henblik på at kunne vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder. Tilbuddene varetages af bopælskommunen, for at afhjælpe væsentlige følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Patienten kan efter informeret samtykke henvises via visitator i bopælskommunen
Hvis en patient efter udskrivning fra hospital funktionsmæssigt er i sin habituelle tilstand og ikke forventes at kunne genvinde yderligere bedring af funktionsniveauet, skal der ikke udarbejdes en genoptræningsplan. Derimod kan hospitalet med en status og efter informeret samtykke fra patienten anmode om vedligeholdelsestræning via en korrespondance-meddelelse, hvis der vurderes at være behov for opfølgende vedligeholdelsestræning i kommunen, jf. Servicelovens bestemmelser Lov om Social Service § 86 stk. 2.
Vederlagsfri fysioterapi i primærsektoren: Hvis en patient efter udskrivning fra et hospital efter en lægefaglig vurdering har behov for vederlagsfri fysioterapi jf. diagnoselisten hos Sundhedsstyrelsen: Sundhedsstyrelsen: Vejledning om adgang til vederlagasfri fysioterapi, januar 2019 skal der ikke udarbejdes en genoptræningsplan, men patienten skal henvises på normal vis af hospitalets læge eller egen læge.
Den behandlingsansvarlige læge tager stilling til behovet for sundhedsfaglig genoptræning. Selve planen udarbejdes typisk af fysioterapeuter eller ergoterapeuter.
Om patienten er i målgruppen for en genoptræningsplan, vurderes ud fra følgende:
1. Funktionsevnetabet
2. Indsatsen
3. Patientens potentiale
Genoptræningsplanen udarbejdes i samarbejde med patienten, som skal give informeret samtykke hertil. Hvis patienten ikke er i stand til at samarbejde om planen, skal de pårørende tilbydes at medvirke i udarbejdelsen af genoptræningsplanen.
Der udarbejdes kun én genoptræningsplan for det samlede genoptræningsforløb, der knytter sig til den samme indlæggelse/forløb. Hvis patienten ved udskrivning vurderes at have behov for specialiseret genoptræning i en afgrænset periode, samt derefter har behov for almindelig genoptræning i kommunal regi, skal dette anføres i patientens genoptræningsplan.
Det pågældende psykiatriske center står til rådighed, hvis repræsentanter fra patientens bopælskommune har spørgsmål til genoptræningsplanen. Det må i det enkelte tilfælde vurderes om det er hensigtsmæssigt at kontakte kommunens træningsenhed telefonisk i forbindelse med at genoptræningsplanen sendes. I komplicerede patientforløb og forløb hvor man er i tvivl om, hvilken indsats der vil være den rette for borgeren, anbefales det, at der afholdes netværksmøde med deltagelse fra patientens bopælskommune.
Centrets medarbejdere skal undgå at stille borgeren specifikke ydelser i udsigt, når det drejer sig om ydelser, som besluttes af kommunen.
Genoptræningsplanen oprettes, udfyldes og afsendes elektronisk i Sundhedsplatformen i Den Gode Genoptræningsplan (G-GOP). Planen gemmes automatisk i Sundhedsplatformen under fanen "Korrespondancer".
Print af planen udleveres og indhold gennemgås med patienten senest på udskrivningstidspunktet.
Planen sendes automatisk og elektronisk til kommunen og patientens praktiserende læge. Hvis praktiserende læge ikke er tilmeldt digital kommunikation med sygehusene (MedCom) sendes planen per brev.
Det skal lægefagligt dokumenteres i journalen, at der ved udskrivning er vurderet et behov for genoptræning, herunder fremgå af patientens epikrise, at genoptræningsplanen er udarbejdet og afsendt. Det dokumenteres at planen er formidlet/afleveret til patienten og at denne har givet samtykke.
Udarbejdelse af genoptræningsplan (G-GOP) skal registreres obligatorisk med følgende SKS- koder:
Koderne registreres som procedurekode på dagen for færdiggørelse af G-GOP. Kravet gælder alle faggrupper og registreres af den sundhedsperson som udfærdiger G-GOP.
Genoptræningsplanen skal indeholde:
Afhængigt af patientens problemstilling skal genoptræningsplanen derudover indeholde:
Afhængigt af patientens problemstilling skal genoptræningsplanen derudover indeholde:
Af hensyn til patientsikkerheden skal der videregives alle nødvendige og relevante oplysninger. Ligeledes, hvis der er behov for:
Det er et lægefagligt ansvar at vurdere, om patienter har et behov for genoptræning efter udskrivning fra sygehus samt at udfærdige genoptræningsplaner.
Ansvaret med at vurdere og udarbejde genoptræningsplaner uddelegeres i hverdagen til sundhedspersoner, oftest fysioterapeuter og ergoterapeuter, der er involveret i patientforløbet.
Ledelsen er ansvarlig for at sikre, at genoptræningsplanerne bliver udarbejdet.
International Klassifikation af Funktionsevne, Funktionsevnenedsættelse og Helbredstilstand, ICF: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/socialmedicin/funktionsevne/funktionsevne-vurdering-og-icf/
Bekendtgørelse nr. 918 af 22/06/2018 om genoptræningsplaner og patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2018/918
Vejledning nr. 9538 af 02/07/2018 om genoptræning og vedligeholdelsestræning i kommuner og regioner. https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2018/9538
Bekendtgørelse LBK nr 1089 af 16/08/2023 af lov om social service - § 86 stk. 2. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/1089
Sundhedsstyrelsen: Vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi, januar 2019
Regional VIP vejledning: Journalføring - vurdering og indhold
Genoptræningsplaner (GGOP) i Sundhedsplatformen. Link til intra: https://intranet.regionh.dk/regi/It/Tip-Sheets-og-manualer-til-Sundhedsplatformen/Manualer-til-SP/Sider/SP-manualer-Faelles.aspx