ECT - Retningslinjer for oplæring og uddannelse af plejepersonale

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Formålet er at fastholde høj kvalitet i oplæringen af plejepersonalet, som deltager i ECT -behandling i Region Hovedstadens Psykiatri.

Vejledningen beskriver, hvordan plejepersonalet skal oplæres i forbindelse med ECT-behandling. Vejledningen gælder for alle centre, hvor der behandles med ECT.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Plejepersonale, der er involveret i behandlingen med ECT.

Tilbage til top

Definitioner

ECT-behandlende sygeplejerske: Centerledelsen udpeger og sikrer uddannelse af de ECT-behandlende sygeplejersker, som varetager behandling med ECT, koordinerer varetagelsen af de sygeplejemæssige opgaver i forbindelse med ECT behandlingen, og er overordnet ansvarlige for de sygeplejemæssige opgaver i relation hertil. En ECT-behandlende sygeplejerske er en kyndig sygeplejerske med speciel teoretisk uddannelse og praktisk erfaring i sygeplejen i forbindelse med ECT- behandling. De ECT-behandlende sygeplejersker er tillige ansvarlig for oplæringen af det personale, som deltager i behandlingsteamet.

ECT-assisterende sygeplejerske: Centerledelsen udpeger og sikrer uddannelse af de ECT-assisterende sygeplejersker, som assisterer ved de sygeplejemæssige opgaver i forbindelse med ECT behandlingen, og som er overordnet ansvarlige for de sygeplejemæssige opgaver i relation hertil, hvor det er en læge, der udfører ECT. En ECT-assisterende sygeplejerske er en kyndig sygeplejerske med teoretisk uddannelse og praktisk erfaring i sygeplejen i forbindelse med ECT- behandling. De ECT-assisterende sygeplejersker er tillige ansvarlige for oplæringen af det plejepersonale, som deltager i behandlingsteamet, hvis der ikke er ECT-behandlende sygeplejersker. Er der ECT-behandlende sygeplejerske i centret, assisterer den ECT-assisterende sygeplejerske den ECT-behandlende sygeplejerske ved oplæring af personalet og ved behandling.

Plejepersonale der kan indgå i behandlingsteamet: Sygeplejerske, social- og sundhedsassistent eller plejer som er uddannet og oplært i opgaver og ansvar i relation til at indgå i behandlingsteamet ved ECT-behandling.

ECT-ledsagende plejepersonale: Sygeplejerske, social- og sundhedsassistent eller plejer der ledsager patienten til ECT-behandlingen, og som er oplært og uddannet i opgaver og ansvar for ledsagende sygeplejepersonale. Såfremt personalet ikke er fastansat, skal det sikres og dokumenteres, at personalet er oplært og i besiddelse af de kompetencer der kræves for ledsagende personale.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

ECT-behandlende sygeplejerske

Centerledelsen udpeger og sikrer uddannelse af ECT-behandlende sygeplejersker, der kan varetage og koordinere behandling med ECT, oplæringen af ECT-assisterende sygeplejersker, ledsagende personale, lægeligt personale samt giver løbende supervision af personalet.

Oplæringsprogram for ECT-behandlende sygeplejerske:

Centerledelsen skal sikre, at den ECT-behandlende sygeplejerske gennemfører uddannelsen for akutsygeplejersker. Undervisningen skal indeholde følgende emner: Forundersøgelser, indikationer, kontraindikationer, risici, bivirkninger, forhold ved samtidig behandling med medicin, forhold ved samtidig somatisk lidelse, anæstesiforhold, anfaldsmonitorering, stimulusdosering og elektrodeplacering, informeret samtykke, demonstration og brug af apparatur, lokale procedurer, samt relevante skriftlige vejledninger og instrukser.

Desuden sikre, at ECT-behandlende sygeplejerske gennemfører kurset "At være ECT-behandlende sygeplejerske eller læge" i Region Hovedstadens Psykiatri, som er en del af den samlede uddannelse til ECT-behandlende sygeplejerske.

 Det skal sikres, at ECT-behandlende sygeplejerske tilegner sig følgende kompetencer:

Vurdering og initiering af handling i forhold til gennemførelse af ECT- behandling, plejepersonalets ansvar og opgaver ved ECT- behandling, herunder Tjekliste vedrørende sygeplejehandlinger ved ECT- behandling, anvendelsen af apparatur, sygeplejefaglige opgaver i forbindelse med gennemførelse af ECT- behandling, observationer i opvågningsfasen, mulige komplikationer og relevante interventioner, dokumentation i forbindelse med ECT- behandlingen. Herudover forståelse for anæstesiologiske forhold.

Under oplæring skal vedkommende medvirke i minimum 10 direkte superviserede behandlinger, inden selvstændig varetagelse af funktionen.

  • Den ECT-behandlende sygeplejerske har ansvar for at holde sig ajour med relevant litteratur.
  • Den ECT-behandlende sygeplejerske deltager i Dansk Psykiatrisk Selskabs årlige ECT-kursus, som kan sikre en løbende opdatering af viden og videreudvikling af kompetencer.

Dokumentation af uddannelsen:

Der skal lokalt foreligge dokumentation for gennemførelse af uddannelsen og dokumentation for de erhvervede kompetencer, med kopi til personalesagen (se bilag).

 

ECT-assisterende sygeplejerske:

Centerledelsen udpeger og uddanner ECT-assisterende sygeplejersker, der kan assistere ved ECT behandling, koordinere og varetage oplæringen af ledsagende personale, samt give løbende supervision af plejepersonalet i de enkelte centre.

Oplæringsprogram for ECT-assisterende sygeplejerske:

Centerledelsen skal sikre, at den ECT-assisterende sygeplejerske gennemfører uddannelsen for akutsygeplejersker. Undervisningen skal indeholde følgende emner: Forundersøgelser, indikationer, kontraindikationer, risici, bivirkninger, forhold ved samtidig behandling med medicin, forhold ved samtidig somatisk lidelse, anæstesiforhold, anfaldsmonitorering, stimulusdosering og elektrodeplacering, informeret samtykke, demonstration og brug af apparatur samt lokale procedurer, relevante skriftlige vejledninger og instrukser.

Desuden skal sikres, at ECT-assisterende sygeplejerske tilegner sig følgende kompetencer:

Vurdering og initiering af handling i forhold til plejepersonalets ansvar og opgaver ved ECT -behandling, herunder Tjekliste vedrørende sygeplejehandlinger ved ECT behandling, anvendelsen af apparatur, sygeplejefaglige opgaver i forbindelse med gennemførelse af ECT -behandling, observationer i opvågningsfasen, mulige komplikationer og relevante interventioner, dokumentation i forbindelse med ECT- behandlingen. Herudover forståelse for anæstesiologiske forhold.

Under oplæring skal vedkommende medvirke i minimum 10 direkte superviserede behandlinger, inden selvstændig varetagelse af funktionen.

  • Den ECT-assisterende sygeplejerske har ansvar for at holde sig ajour med relevant litteratur.
  • Den ECT-assisterende sygeplejerske deltager i Dansk Psykiatrisk Selskabs årlige ECT-kursus, som kan sikre en løbende opdatering af viden og videreudvikling af kompetencer.

Dokumentation af uddannelsen:

Der skal lokalt foreligge dokumentation for gennemførelse af uddannelsen og dokumentation for de erhvervede kompetencer, med kopi til personalesagen (se bilag).

 

Plejepersonale, der kan indgå i behandlingsteamet

Oplæringsprogram for plejepersonale der kan indgå i behandlingsteamet som ikke er ECT-behandlende eller ECT-assisterende:

Centrene skal sikre, at plejepersonalet, der indgår i behandlingsteamet, deltager i undervisning v/ ECT-behandlende eller ECT-assisterende sygeplejerske og oplæres og tilegner sig følgende kompetencer:

Forståelse for tjekliste vedr. Sygeplejehandlinger ved ECT behandling, praktiske sygeplejeopgaver i forbindelse med gennemførelsen af ECT behandlingen, relevante observationer i opvågningsfasen, mulige komplikationer, samt relevante interventioner, procedure og kriterier for udskrivelse af patienten fra opvågningen til stamafdelingen, funktionen af apparaturet samt dokumentation i forbindelse med ECT behandlingen

Herudover kendskab til indikationer, kontraindikationer, risiko og bivirkninger ved ECT behandling, anæstesiologiske forhold og relevante skriftlige vejledninger og instrukser.

Personale under oplæring skal medvirke i minimum 10 direkte superviserede behandlinger, inden selvstændig varetagelse af funktionen.

Dokumentation af oplæringen:

Der skal lokalt foreligge dokumentation for gennemførelse af oplæringen og dokumentation for de erhvervede kompetencer, med kopi til personalesagen (se bilag).

Centret skal udarbejde en liste over sygeplejepersonale, der er godkendt til at indgå i ECT-

behandlingsteamet.

 

ECT-ledsagende plejepersonale

Det ECT- ledsagende plejepersonale skal være uddannet enten som sygeplejerske, social- og sundhedsassistent eller plejer og være fastansat i centret. Plejepersonalet skal være oplært i funktionen. Såfremt personalet ikke er fastansat i centret, skal det sikres og dokumenteres, at personalet er oplært.

Formålet med oplæringen er, at plejepersonalet er fortroligt med at pleje en patient i forbindelse med ECT- behandling, før, under og efter; herunder faglige, etiske og medmenneskelige overvejelser.

Oplæringsprogram for ECT-ledsagende plejepersonale

Centrene skal sikre, at det ECT-ledsagende personale oplæres og tilegner sig følgende kompetencer:

Forståelse for tjekliste vedr. Sygeplejehandlinger ved ECT behandling, sygeplejeopgaver i forbindelse med forberedelse af patienten forud for ECT behandlingen, samt på selve behandlingsdagen, relevante observationer i opvågningsfasen, mulige komplikationer, samt relevante interventioner, samt dokumentation i forbindelse med ECT behandlingen.

Herudover kendskab til indikationer, kontraindikationer, risiko og bivirkninger ved ECT behandling, anæstesiologiske forhold, procedure og kriterier for udskrivelse af patienten fra opvågningen til stamafdelingen og relevante skriftlige vejledninger og instrukser.

Det anbefales, at personale under oplæring overværer og deltager som observatør før, under og efter en række ECT- behandlinger, og som minimum tre gange.

  • Det pågældende plejepersonales oversygeplejerske og den ECT-behandlende eller ECT-assisterende sygeplejerske sikrer og dokumenterer, at de nødvendige kompetencer er til stede, inden plejepersonalet selvstændigt kan varetage funktionen (se bilag). Den ECT-behandlende eller den ECT-assisterende sygeplejerske underskriver.
  • Det kan anbefales at samarbejde med anæstesien om kursus og oplæring i funktionen ved opvågningen.

Anbefalet litteratur:

  • Daalen-Schmidt C L, Gallagher J. Electroshoc: A Discerning Review of the nursing literature. Issues in Mental Health Nursing, 32:203-213, 2011
  • Dansk Psykiatrisk Selskab, 2011: ECT-vejledning 
  • Odeberg H, Ottoson J-O. Elektrokonvulsiv terapi inte passé. Oövertruffad effekt vis svår depression. Läkertidningen nr. 3 2011 Volym 108
  • Wood J H, Chambers M. Nurses knowledes of and attitude to electroconvulsive therapy. J ECT. Volume 23. Number 4 2007.

 Tilbage til top

Ansvar og organisering

Centerledelserne.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag