Visitation til og udvisitering fra akut afsnit B 205

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

 

Formål

At skabe klare retningslinjer for visitering til og udvisitering fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit B 205

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen gælder for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, de psykiatriske akutmodtagelser samt den psykiatriske udrykningstjeneste.

Tilbage til top

Definitioner

Akutafsnittet dækker hele Region Hovedstadens optageområde og er en tværgående funktion for BUC.

Akutafsnittet er forankret organisatorisk på BUC Glostrup. Akutafsnittet udgør sammen med Psykiatrisk Center Glostrups fælles modtagelse for børn, unge og voksne, en akut modtagefunktion for børn og unge med akutte psykiatriske lidelser.

Patienter, som allerede er indlagt på et åbent afsnit i Børne- og Ungdomspsykiatrien, men som har behov for akut overflytning og skærmning på lukket afsnit, overflyttes efter bagvagtsvurdering til et af de intensive lukkede afsnit B104/B204 eller akutafsnittet B205.  

 BUC bagvagten er en fælles bagvagt og har visiterende beslutningsret i vagttiden fra kl 15:30 – 8:30 samt på søn- og helligdage.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Målgruppe

Det Børne- og Ungdomspsykiatriske akutafsnit i Region Hovedstadens Psykiatri modtager psykisk syge og udviklingsforstyrrede børn og unge i alderen 0-17 år, der har akut behov for akut psykiatrisk udredning og/eller behandling.

Optageområder

Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit modtager patienter fra hele Region Hovedstadens optageområde.

Visitation til Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit

Alle børn og unge der henvises til indlæggelse på akutafsnittet skal indledningsvist vurderes af BUC vagthavende i Børne/unge akutmodtagelsen

Indikationen for akut indlæggelse af børn og unge under 18 år er:

Akut øget suicidalrisiko

  • Svær depression eller svær psykose
  • Svære affekttilstande
  • Patienter, der indlægges i henhold til lov om tvang i psykiatrien

Børn og unge med svær mental retardering eller svært autistiske børn og unge indlægges kun, såfremt andre løsninger ikke hensigtsmæssigt kan lade sig gøre. Disse børn og unge stresses uhensigtsmæssigt ved at skulle være indlagt sammen med psykotiske og affektprægede unge.

Patienter med stofudløste psykoser kan indlægges, såfremt de ikke er forgiftede og af den årsag har behov for medicinsk monitorering og behandling.

Patienter med forgiftninger skal være færdigbehandlede somatisk før indlæggelse på akutafsnittet.

Patienter med anoreksi kan akut indlægges ved akut øget suicidalrisiko, svær depression, svær psykose eller ved en svær affekttilstand, mens en akut helbredsmæssig trussel grundet ernæringstilstand kræver indlæggelse på BUC Bispebjerg eller pædiatrisk/medicinsk afdeling jf. visitationsinstruksen på børn og unge med spiseforstyrrelser.

Retspsykiatriske patienter indlægges på afsnit B 204 efter aftale med overlægen på B 204 eller BUC bagvagt.

Udvisitering fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit:

Akutafsnittet samarbejder med regionens lukkede intensive døgnafsnit: specialafsnit for skizofreni med retspsykiatrisk funktion i Glostrup (B 204) og lukket afsnit med specialfunktion for affektive lidelser på Bispebjerg (B104), åben afsnit B203 med specialfunktion for skizofreni samt B201 og B206 på Glostrup og på Bispebjerg  B102 og B103. Akutafsnittet samarbejder ligeledes med Region Hovedstadens Psykiatris Børne- og Ungdomspsykiatriske ambulatorier og specialklinikker.

Ved speciallægevurdering/ bagvagtsgennemgang dagen efter indlæggelse på Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit, tages der stilling til patientens behov for yderligere udredning og behandling, som kan være ét af følgende:

  • Afslutning og udskrivelse (problemet er klinget af).
  • Udskrivelse med opfølgning ved egen læge eller socialforvaltning – når patientens problematik skal behandles i primærsektoren.
  • Udskrivelse med henvisning til ambulatorium – Når patienten skønnes i stabil tilstand, med alment observationsniveau samt risikoniveau 1 (ingen øget selvmordsrisiko) eller risikoniveau 2 (øget selvmordsrisiko), og hvor udredning/behandling i ambulant regi vurderes nødvendigt.
  • Udskrivelse med henvisning til åbent afsnit – børn og unge, som skønnes i stabil tilstand, med alment observationsniveau samt risikoniveau 1 (ingen øget selvmordsrisiko) eller risikoniveau 2 (øget selvmordsrisiko), og hvor tilstanden vurderes så kompliceret, at udredning/behandling i dag- eller døgnregi vurderes nødvendigt.
  • Overflytning til åbent dag eller døgnafsnit - Når patienten vurderes at have behov for længerevarende behandling under indlæggelse og skønnes i stabil tilstand, med alment observationsniveau, udvidet alment observationsniveau eller skærpet alment observationsniveu samt risikoniveau 1 (ingen øget selvmordsrisiko) eller risikoniveau 2 (øget selvmordsrisiko).
  • Overflytning til lukket afsnit – Når patienten vurderes at have behov for længerevarende behandling i lukket regi, fx hvor pt. har behov for skærming, skønnes ikke stabil, med skærpet observationsniveau, fast vagt eller skærpet fast vagt, i risikoniveau 2 (øget selvmordsrisiko) eller risikoniveau 3 (akut øget selvmordsrisiko) eller ved tvangsforanstaltninger, hvor det vurderes, at tvangsforanstaltningerne kun kan varetages i lukket regi.
  • Fortsat indlæggelse i den akutte modtagefunktion med accelereret patientforløb af op til 14 dages varighed, hvor det vurderes at være hensigtsmæssigt for patientforløbet fx ved at pt. kan afsluttes eller undgå døgnindlæggelse.

Henvisning til ambulatorierne:

Ved speciallægegennemgang i akutafsnittet tages stilling til, om patientens behov for ambulant behandling er subakut og indicerer en fremskyndet tid i ambulatoriet eller om patienten visiteres til elektiv venteliste under hensyntagen til reglerne vedrørende frit sygehusvalg og udvidet frit sygehusvalg. Speciallægen på akutafsnittet er ansvarlig for, at der foreligger en klar plan ved udskrivelsen og at patient/familie ved hvor der kan ske henvendelse ved forværring af tilstanden. Det aftagende ambulatoriums læger er ansvarlige for at modtage patienten ved behov i ventetiden på et subakut tilbud, der henvises til egen læge i ventetiden på et tilbud efter elektiv venteliste.

Henvisning til åbne sengeafsnit:

Ved henvisning til åbne afsnit kan patienten overflyttes straks, efter få dage eller eventuelt hjemsendes i en kortere venteperiode. Da udredning og behandling vil være påbegyndt på akutafsnittet, vil patienten herfra skulle prioriteres før patienter med lignende psykopatologi og samme grad af forpinthed fra en eventuel venteliste. Speciallæge på akutafsnittet er ansvarlig for, at der foreligger en klar plan ved udskrivelsen og at patient/familie ved, hvor der kan ske henvendelse ved evt. forværring af tilstanden. Det modtagende afsnit er ansvarlig for at modtage henvendelser fra patienten ved behov i ventetiden på indlæggelse.

Principper for fordeling af sengepladser ved spidsbelastninger:

Børne- og Ungdomspsykiatrisk akutafsnit vil som hovedregel have 3 ledige modtagepladser ved hvert vagtdøgns begyndelse kl 15:30. Ved pladsmangel på akutafsnittet skal modtagende afsnit modtage en overflytningspatient hurtigst muligt og senest efter maksimalt to dage. Varsling af overflytning ved pladsmangel gives til ansvarshavende læge og ansvarshavende sygeplejerske på modtagende afsnit senest kl. 14:00, to døgn før overflytning. Ledige pladser på andre afsnit kan efter bagvagtsbeslutning belægges akut.

Praktisk vedr. overflytning:

Meddelelse vedr. overflytning gives til ansvarshavende læge og ansvarshavende sygeplejerske på modtagende afsnit senest kl. 14:00, 2 døgn før. PT. overflyttes helst før kl 14.00 aht rengøring af stuen.  Lægen på akutafsnittet skriver overflytningsnotat ved overflytning til andet sengeafsnit eller epikrise ved udskrivelse fra centeret. Lægen opdaterer FMK. Lægen er ansvarlig for orientering af forældremyndighedsindehaver og ordination af observationsniveau ved overflytning. Ansvarshavende sygeplejerske er ansvarlig for at der skrives resume af status i SP og er ansvarlig for bestilling af transport samt ledsagelse, såfremt pårørende ikke kan ledsage eller der er behov for professionel ledsagelse.

se ambulancetransport af patienter mellem hospitaler

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det påhviler Centerledelsen at sikre, at vejledningen implementeres på de enkelte afdelinger

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag