Underretning om vold og seksuelle overgreb - BUC

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

Vejledningen har til formål:

  • At vejlede personalet i at håndtere sager om overgreb så professionelt og skånsomt som muligt for barnet/den unge.
  • At beskytte barnet/den unge mod yderligere overgreb.
  • At vejlede personalet i underretning af socialforvaltningen i henhold til Servicelovens § 153.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Alle ansatte i BUC der får kendskab til eller grund til at antage, at et barn/ en ung har været udsat for vold eller seksuelle overgreb

Tilbage til top

Definitioner

Offentlige ansattes underretningspligt er beskrevet i servicelovens § 153:

Personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, skal underrette barnets eller den unges hjemkommune (skærpet underretningspligt), hvis de under udøvelse af tjenesten eller hvervet får kendskab til eller grund til at antage;

  1. at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte

  2. at et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold

  3. at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær

  4. at et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb

Denne vejledning omhandler situationer hvor den ansatte får kendskab til eller grund til at antage at barnet/den ung har været udsat for vold eller seksuelle overgreb jfr §153 .4

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Der underrettes altid, når en medarbejder får kendskab til eller grund til at antage at et barn eller en ung har været udsat for overgreb. Hvor kort tid efter kendskabet der skal underrettes er afhængig af om, der er tale om:

  • Aktuelt overgreb hvor der er umiddelbar bekymring for barnets sikkerhed/beskyttelse

    Hvis der er umiddelbar bekymring for barnets sikkerhed/beskyttelse laves omgående mundtlig (telefonisk) underretning til de sociale myndigheder i barnets bopælskommune i dagtiden. Uden for dagtiden kontaktes den Sociale Døgnvagt via politiet på telefonnummer 114, hvis ikke der er døgnadgang direkte til kommunen. Mundtlig underretning skal altid følges af skriftlig underretning. Hvis underretningen drejer sig om en mistanke om igangværende/fortsatte fysiske eller seksuelle overgreb begået af en eller begge forældre, må forældrene ikke orienteres om underretningen. Det dokumenteres i journalen, hvorfor der ikke er indhentet/forsøgt indhentet samtykke.

  • Aktuelt overgreb hvor der ikke er umiddelbar bekymring for barnets sikkerhed/beskyttelse

    I situationer hvor der ikke er umiddelbar bekymring for barnet/den unges sikkerhed/beskyttelse (ex. barnet er indlagt) kontaktes kommunen mundtligt (telefonisk) hurtigst muligt og senest førstkommende hverdag. Den telefoniske underretning følges af en skriftlig underretning. For at kvalificere underretningen kan den medarbejder, som barnet eller den unge fortæller om overgreb til spørge til arten af overgreb, hvornår det er foregået og hvem der har begået  overgrebet. Dette kan evt. være ved første gennemgang ved indlæggelse. Det er vigtigt, at samtalen med barnet/den unge ikke får karakter af afhøring og at barnet har mulighed for at sige nej til at deltage i samtalen.

  • Overgreb der ligger tilbage i tiden

    I situationer hvor barnet, den unge eller forældrene fortæller om overgreb, der ligger år tilbage i tiden kan underretning om dette passende indgå i den skriftlige dokumentation der fremsendes til kommunen i forlængelse af den børnepsykiatriske udredning og behandling. Det skal fremgå af disse skrivelser, at der er tale om en underretning.

Når der underrettes på baggrund af kendskab til eller antagelse om, at et barn bliver seksuelt misbrugt, udsat for vold eller andre fysiske overgreb, bør underretteren i samarbejde med den kommunale forvaltning drøfte det videre forløb, herunder tidsperspektivet for inddragelse af forældrene, hvis overgrebet er begået af forældrene.

Som hovedregel skal afsnittets overlæge og socialrådgiver inddrages, når der er tale om overgreb eller mistanke om overgreb mod et barn, dog må dette ikke forsinke underretningen til kommunen.

Dokumentation:

Det noteres i journalen, om underretningen sendes med forældremyndighedsindehaverens samtykke eller om der er forsøgt indhentet samtykke, eller hvorfor der ikke er søgt indhentet samtykke. Når der er tale om underretning vedr. (mistanke) om vold eller overgreb fra forældrenes side, og der derfor ikke er forsøgt indhentet samtykke så deaktiveres knappen del med patienten, inden notatet signeres i SP.

Ved behov for undersøgelse for somatisk undersøgelse efter overgreb:

Ved akut brug for lægehjælp: Der tages kontakt til akutmodtagelsen. Hvis der er behov for en akut undersøgelse, som forældrene ikke må vide noget om eller ikke samtykker til (bevissikring) skal døgnvagten kontaktes

Ved ikke akut brug for lægehjælp: Kommunen tager stilling til det videre forløb herunder kontakt til børnehuset, hvor der vil kunne foretages en retsmedicinsk undersøgelse.

Politianmeldelse:

Det er kommunen der tager stilling til, om der skal foretages politianmeldelse og kontakt til de regionale børnehuse. Hvis barnet/den unge og/eller forældrene ønsker at politianmelde, så kan personalet på BUC være behjælpelige med dette.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Center-, afdelings- og klinikledelse er ansvarlige for, at relevant personale kender og følger proceduren.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag