Bagvagt BUC - instruks vedrørende den fælles bagvagtsfunktion

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden

Tilbage til top

Definitioner

Bagvagtsinstruks i henhold til aftale mellem Region Hovedstaden Psykiatri, Foreningen af Speciallæger, Foreningen af Yngre læger om bagvagtsfunktionen på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) består af tre afdelinger: Bispebjerg, Glostrup og Hillerød. På afdeling Glostrup er etableret en fælles akutmodtagelse i børne- og ungdomspsykiatrien. Akutmodtagelsen er indgangen for alle akutte henvendelser i børne- og ungdomspsykiatrien.

Der er en fælles bagvagtsfunktion for børne- og ungdomspsykiatrien, som omfatter alle afdelingerne i BUC udenfor dagtid på hverdage samt alle weekend- og helligedage.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Bagvagtsfunktionen bliver planlagt som:

  • Vagt udenfor tjenestedet/tilsynsfunktion
  • Vagt på tjenestestedet – efterfulgt af vagt udenfor tjenestestedet

Tidsrummet kl. 08.30 – 15.30 på hverdage er sædvanlig dagtjeneste. Bagvagtsfunktionen dækkes i dette tidsrum af speciallæge i vanlig dagtjeneste på hver af de 3 matrikler (Glostrup, Bispebjerg og Hillerød)

Tidsrummet 15.30-08.30 på hverdage samt hele døgnet i weekend- og på helligdage dækkes af den fælles bagvagt

Faktaboks:

Dag-bagvagten er ansvarlig for varetagelse af akutte tilsyn i dagtid. BUC afd. Bispebjerg kontaktes ved tilsyn på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital. BUC afd. Glostrup ved tilsyn på Herlev og Glostrup hospital – samt alle tilsyn i akutmodtagelsen. BUC afd. Hillerød kontaktes ved tilsyn på Nordsjællands hospital.

Alle speciallæger, der indgår i den fælles bagvagtsfunktion, skal introduceres til den psykiatriske akutmodtagelse på Glostrup.

Hverdage

  • Tidsrummet kl. 15.30 – 08.30 bliver planlagt som vagt udenfor tjenestestedet (vagt fra bolig), hvor bagvagten kan blive indkaldt til effektivt arbejde i akutmodtagelsen, afdeling Glostrup, hvis bagvagten vurderer, at det er nødvendigt. Hvis bagvagten efter orientering fra forvagterne på BUC vurderer behov for det, tilses ligeledes udvalgte patienter på døgnafsnittene på Bispebjerg og Glostrups øvrige døgnafsnit
  • Bagvagten varetager samtidig beredskabsfunktion i forhold til telefonisk rådgivning til de øvrige afdelinger i børne- og ungdomspsykiatrien i akutte situationer, som forvagten ikke selv kan håndtere, og telefonisk rådgivning til bagvagter i andre lægelige specialer.
  • Bagvagten har pligt til fremmøde i forbindelse med en stillingtagen til gennemførelse af tvang i forbindelse med dobbeltindlagte patienter på akuthospitalerne (Bispebjerg, Hvidovre, Herlev, Hillerød, Rigshospitalet og Glostrup).
  • Bagvagten
    •  rådgiver somatisk overlæge i med en evt. tvangsindlæggelse og udfyldelse af røde eller gule papirer.
    •  Skriver et tilsynsnotat i SP
    • Når dobbeltindlæggelsen er oprettet i SP, skriver bagvagten en psykiatrisk AOP
    • Tvangsforanstaltninger godkendes og relevante udfylder tvangsprotokoller (Psykiatriloven - Tvangsprotokoller, indberetningsskemaer)  udfyldes ved fremmødet på somatisk afdeling. OBS tvangsprotokol 1 udfyldes i SP. Øvrige tvangsprotokoller udfyldes i papirform.
    • Bagvagten orienterer BUC forvagten(tlf. ###TELEFON###) og akutafsnittet (B205 tlf. ###TELEFON###) om dobbeltindlæggelsen, og sikre at B205 beskikker en patientrådgiver samt sender en fast vagt til den somatiske afdeling, som medbringer udstyr.
    • Instruerer somatisk afdeling i at scanne tvangsprotokollerne under ”medie” i SP.
    • Patienten er nu formelt set indlagt på akutafsnittet B205 og akutafsnittet vil være behjælpelig med telefonisk rådgivning, samt lægeligt tilsyn én gang i hver vagt, med mindre aftale herom kan laves med somatiske læger eller voksenpsykiaterne.
    • Patienten kan, hvis der er indikation herfor overflyttes direkte til akutafsnittet (B205). Dette kan kun ske efter aftale med bagvagt, der orienterer forvagt og afsnittet.

Weekend og helligdage

  • Tidsrummet kl. 8.30 – 12.30 bliver planlagt som vagt på akutafsnittet, afdeling Glostrup. Bagvagten møder i psykiatrisk akutmodtagelse (skadestue) og superviserer forvagternes overlevering. Dernæst foretages stuegang i akutafsnittet, gennemgang af patienter med eventuel revision af behandlingsplan, og udvisitering fra akutafsnittet.(Jvf. vejledning om Visitation til og udvisitering fra akut afsnit B 205) Hvis bagvagten efter orientering fra forvagterne på BUC vurderer behov for det, tilses ligeledes udvalgte patienter på døgnafsnittene på Bispebjerg og Glostrups øvrige døgnafsnit.
  • Tidsrummet kl. 12.30 – 8.30 bliver planlagt som vagt udenfor tjenestestedet (vagt fra bolig) hvor lægen kan blive tilkaldt til effektivt arbejde i akutmodtagelsen, afdeling Glostrup.
  • Bagvagten varetager samtidig beredskabsfunktion i forhold til telefonisk rådgivning til de øvrige afdelinger i børne- og ungdomspsykiatrien i akutte situationer, som forvagten ikke selv kan håndtere, og telefonisk rådgivning til bagvagter i andre lægelige specialer.
  • Bagvagten har pligt til fremmøde i forbindelse med en stillingtagen til gennemførelse af tvang i forbindelse med dobbeltindlagte patienter på akuthospitalerne (Bispebjerg, Hvidovre, Herlev, Hillerød, Rigshospitalet og Glostrup), se under punktet ”hverdage"

Ansvar:

Bagvagten har, efter drøftelse med forvagt og ansvarshavende sygeplejerske, det overordnede behandlingsansvar i vagttiden

Bagvagten har efter drøftelse med forvagten og ansvarshavende sygeplejerske  på B205 det overordnede visitationsansvar og kan således prioritere indlæggelse/udskrivelser, så der altid er plads til nye patienter på akutafsnittet. Vær opmærksom på instruks vedr. "akut situation med udadreagerende patient på B206"  - se bilag

Bagvagterne referer til klinikcheferne og kan ved behov kontakte disse eller afdelingernes øvrige overlæger.

Ved akut overflytning/akut indlæggelse i voksenpsykiatriske afsnit konfereres altid med klinikchef i BUC.

Ved uventede situationer der kan give anledning til offentlig omtale (ex. særligt voldsomme situationer, dødsfald, eller situationer med megen medieomtale) kontaktes klinik- eller centerchef.

Ved rømninger eller absenteringer se vejl. Psykiatriloven - tilbageførsel (rundkastning)

Ved katastrofer kontaktes katastrofeberedskabet (Beredskab og evakuering).

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Se ovenstående

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag