Væskeplan, væskeregnskab og væskedøgn - dokumentation i Sundhedsplatformen for indlagte

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genveje til indhold

Formål

At understøtte fælles begreber og arbejdsgange i SP til dokumentation af:

  • væskeordinationer
  • håndtering af væske- ind- og udgift
  • fælles væskedøgn og beregning af perspiratio
  • særlige forhold gældende for specialafdelinger og ved overgange i patientforløb.

Desuden skal vejledningen understøtte brug af fælles principper for beregning af perspiratio hos børn og voksne.

Til dokumentet er også vedlagt nedetidsskema i bilag 2 til brug i situationer, hvor Sundhedsplatformen ikke er tilgængelig.

Afgrænsning

Vejledningen omfatter ikke

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedspersonale, der har ansvar for ordination, håndtering, monitorering og dokumentation af patienters væskestatus under behandling i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Vejledningen omfatter alle indlagte patienter (både børn og voksne), der som et led i behandlingen har behov for ordination og registrering af væske ind- og udgift.

Definitioner

Aktiviteten Indgift/udskillelse: Funktion i Sundhedsplatformen (SP), der giver overblik over patientens aktuelle indgift/udgift og væskebalance, baseret på det fastsatte væskedøgn (Kl. 06.01-06.00).

Perspiratio: Det usynlige væsketab, der stammer fra fordampning fra lunger, luftveje og hud samt temperaturforhøjelse. Dette beregnes svarende til 10 ml/kg/døgn. Herudover kan forekomme væsketab i form af synligt sved eller sekret via åbne hudsår, som kan ikke beregnes, hvorfor det konkrete væsketab må skønnes - evt. på baggrund af vejning af sengelinned, forbindinger mv. Se bilag 3.

Forbrændingsvand: Væske som dannes ved omsætning af energigivende næringsstoffer. Se også bilag 3.

Frekvens: Angivelse af hvornår en ordination skal administreres, f.eks. ”Kun én gang”, ”Hver X. time (faste tider eller ikke justerbar)", ”Ved behov hver X time”, ”Kontinuerligt”.

  • Valg af frekvens (f.eks. 3 x dagligt) fastlægger de forfaldne indgiftstider, dvs. hvor indgiftstidspunkt er fastlagt. Disse tidspunkter kan justeres.
  • Ved behov: Vælges når der er behov for i.v.supplering til peroralt væskeindtag. Når frekvens ”Ved behov” vælges, skal hyppighed angives Kun en gang: Vælges når væsken skal gives som engangsordination. Væsken er synlig i vurderingsskemaet i 16 timer efter den er afsluttet/fuldført.
  • Kontinuerligt: Anvendes til infusioner, der skal løbe kontinuerligt uden pause og indløb via dråbetæller. Ordinationen løber til den seponeres.
  • Titrerbar: Anvendes til infusioner, hvor der forventes behov for at sygeplejersken kan justere hastighed under infusionen.

Timediurese: Urinproduktion målt i milliliter pr. time.

Væskeindgift: Omfatter alt, der kan registreres som et volumen (milliliter/liter) peroral indtagelse samt intravenøs, enteral, subcutan indgift af væske samt ernæringspræparater herunder også blod samt væske til opløsning af lægemidler. Forbrændingsvand medregnes som væskeindgift.

Væskeudgift: Kroppens basale væsketab udgøres af urin, afføring og fordampning (perspiratio) fra hud og lunger. Ved sygdom kan der yderligere være tab i form af blødning fra sår eller dræn, opkast/aspirat og de basale tab kan henholdsvis være større eller mindre.

Væskehåndtering: Samlet begreb, der dækker væskedispensering, administration og afslutning af infusioner.

Væskeplan: Planlagt/ordineret væskebalance for det kommende døgn eller for en kortere periode. Væskeplan = planlagt indgift, forventet udgift samt ønsket væskebalance. Væskeplanen anføres i vurderingsskemaet ”Væskeplan”.

Væskebalance: Er et udtryk for forholdet mellem væskeindtag og udgift. Væskebalancen følges i SP i aktiviteten ”Indgift/udskillelse”.

Væskeregnskab: Best./ord. der anvendes til at monitorere patientens indgift (vises som en sygeplejeopgave i aktiviteten Resume og på sygeplejerskens opgaveliste).

Udvidet væskeregnskab: Best./ord. der anvendes til at monitorere patientens væskebalance, både ind- og udgift (vises som en sygeplejeopgave i aktiviteten Resume og sygeplejerskens opgaveliste).

Obs Best./ord. på Udvidet væskeregnskab indeholder ikke automatisk ordination på monitorering af diurese eller vægt – disse skal ordineres særskilt.

Væskerestriktion: Ordination der tilkendegiver, at patienten er på nedsat væskeindtag og at der er ordineret en max. total væskeindgift. Væskerestriktion vises som orange banner i aktiviteten Resume.

Væskestatus: Opgørelse og dokumentation af væskeindgift og -udgift på et givent tidspunkt i løbet af væskedøgnet (dvs. siden sidste statusopgørelse)mhp. at det fremgår af Aktiviteten Indgift/udskillelse.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Vejledningen er opbygget således, at der indledningsvist (afsnit 1. – 4.3.) er beskrevet generelle arbejdsgange, som bør anvendes i alle områder. I afsnit 5 suppleres med særlige funktioner/arbejdsgange for udvalgte specialer, f.eks. i anæstesi og opvågningsafdelinger.

1. Væskedøgn

Væskedøgnet er fastlagt fra kl. 06.01 til kl. 06.00

Tilbage til top

2. Ordination af væske

2.1. Stillingtagen til og planlægning af væske

Det er lægens ansvar at tage stilling til plan for væsketerapi samt mål for væskebalance i det kommende døgn baseret på en samlet klinisk vurdering af patienten.

Lægen bør, i relevante patientforløb, udarbejde en væskeplan, f.eks. via vurderingsskema eller navigatoren Væskeplanlægning og ordinere væsker via navigatoren Væskeplanlægning eller Best./ord., herunder:

  • tage stilling til mål for væskebalancen (0-balance/ophydrering/væskerestriktioner)
  • vurdere behov for pr. os/pr. sonde/pr. iv.

I forbindelse med monitorering af patientens væskebalance, er der mulighed for lave følgende Best./ord. fra både navigatoren Væskeplanlægning og aktiviteten Best./ord.:

  • Væskeregnskab
    Anvendes til at monitorere patientens indgift (udløser en sygeplejeopgave på opgavelisten og kan ses i aktiviteten Resume under ”Fuldfør sygepleje Best./ord.”).
  • Udvidet væskeregnskab
    Anvendes til at monitorere patientens væskebalance, både ind- og udgift (udløser en sygeplejeopgave på opgavelisten og kan ses på i resumesiden under ”Fuldfør sygepleje Best./ord.”). Frekvensen i denne Best./ord. skal som minimum sættes til 3 gange daglig (svarende til dag – aften – nat) eller hyppigere (se også bilag 3).

BEMÆRK at der kan oprettes særskilt Best./ord. på:

  • Døgndiurese
  • Måling af diurese (timediurese)
  • Daglig vægt.

Ovenstående Best./ord. kan ordineres gennem navigatoren Væskeplanlægning og vil herefter optræde på plejepersonalets Opgaveliste, og vil give et gult banner øverst i aktiviteten Resume. Tryk på det gule banner for at se detaljer.

Væskeplan i Vurderingsskemaet ”Væskeplan”

    • Kan anvendes til at beskrive detaljerne i den samlede planlagte væskebalance, dvs. planlagt indgift og udgift, herunder perspiratio, ultrafiltration ved dialysebehandling mm.
    • Plejepersonale kan sammenholde det faktiske indtag/udgift med plan for væskebalance i sidepanel.

Bemærk, data fra vurderingsskemaet Væskeplan overføres til navigatoren Væskeplanlægning og omvendt.

Ordination af væskerestriktion

Væskerestriktion (der ordineres en max væskeindgift i volumen, fx 2,0 liter) kan ses og dokumenteres flere steder i SP.

1) I storyboard under ’Restriktion’, hvorfra man sendes direkte til (se 2)).

2) I vurderingsskemarækken ’Kostform’, som ligger i vurderingsskemaet ’Ernæring’ under gruppen ’kost’ samt (se 3))

3) I navigatoren væskeplanlægning, under ’Restriktion’.

Dette gælder både oprettelse af en væskerestriktion samt seponering af denne.

Tilbage til top

2.2. Ordination af i.v. væske

Ordination af dag-til-dag i.v. væsker og blodprodukter kan med fordel foretages i navigatoren Væskeplanlægning. Navigatoren Væskeplanlægning forudfylder Best./ord., så ordinationen kan signeres med færre klik. 

Alternativt skal Best./ord. på i.v. væsker og blodprodukter oprettes fra aktiviteten Best./ord. som følger: i.v.

  • Udfyld ordinationsvindue
  • Udfyld indikationen for ordinationen
  • Vælg dosis - enten vha. standardvalgene eller manuelt
    • Vær opmærksom på at ordinationen skal være korrekt (f.eks. 1.000 ml x 3 og IKKE 3.000 ml x 1)
  • Adm. vej. udfyldes "Intravenøs anvendelse", hvis ikke dette fremgår.

Frekvens: Valg af frekvens har væsentlig betydning for synlighed og håndtering af ordinationen på tværs af afdelinger.

  • Fremsøg den ønskede frekvens (se definitioner)
    • Tag stilling til, hvor mange gange ordinationen må gentages
    • Tag stilling til om denne ordination skal være gældende for flere antal doser,
      i x-antal timer eller i x-antal dage indtil seponering. Lægen kan ordinere både med valg af frekvensen: ”Faste intervaller”, ”Kun én gang”, ”ved behov” og ”Hver x-antal timer”, f.eks. hver 4., 6. eller 8. time.
    • Valg af frekvensen ”Kontinuerlig” bør alene ske ved infusioner der SKAL gives kontinuerligt og via dråbetæller, og ”Titrerbar” f.eks. ved GI/GIK drop
    • Anvendelsen af frekvensen ”Kun én gang” gør infusionsvæsken synlig i vurderingsskema i 16 timer efter at den er administreret. Herefter kan den fremsøges ved at fjerne flueben i ”Skjul fuldf” i vurderingsskemaet Indgift/udgift Dog kan den være svær at genfinde efter flytning til andre afdelinger (blandt andet anæstesi/OP).

Tip: Skal patienten flyttes til en anden afdeling/afsnit/operation/anæstesi mens infusionsvæsken løber, anbefales det, at udfylde felterne ”Administrer over” (i timer) eller feltet ”Hastighed” (ml/t) i MDA administrationsvinduet. Herefter kan infusionen ses af modtagende afdeling/anæstesi.

Væske til opløsning af lægemidler:

Lægen skal, ved ordination af lægemidler, der skal opløses i væske før indgift (tørstof), tage stilling til:

  • om der til ordinationen er tilknyttet den rigtige og tilstrækkelige væske
  • om der er tale om infusion eller injektion, hvorved denne kan indgå i det samlede væskeregnskab.

Delegeret ordination:

Det fastlægges i lokale tilføjelser, hvilke væsker sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale selvstændigt kan opstarte.

Følgende arbejdsgang anvendes mhp. at ordinationer og opsatte væsker kan ses af andre ved flytning af patienten.

Sygeplejersken

  • I AKA:
    • vælger infusionsvæske fra Kvik-listen (i AKA) eller fremsøger væsken som vanligt gennem Best./ord.
    • For patienter der skal køres direkte fra Akutmodtagelsen til OP skal feltet ”Hastighed” (ml/t) eller feltet ”Administrer over” (i timer) udfyldes ved valg af frekvensen ”kun en gang”. Alternativet er at vælge frekvensen ”ved behov” uden anvendelse af felterne ”Hastighed” og ”Administrer over”.
  • I øvrige afdelinger:
    • fremsøges væsken gennem Best./ord.
    • opretter Best./ord. på væske (ud fra lokale retningslinjer, herunder delegeret ordination).

Tilbage til top

3. Dokumentation af væskeindgift og væskeudgift

For patienter hvor der føres Væskeregnskab, opgøres status for væskeindgift mindst én gang i døgnet (ved væskedøgnets ophør kl. 06) samt ved overgange (se i øvrigt afsnit 4.1).

For patienter hvor er føres Udvidet væskeregnskab skal væskestatus monitoreres løbende, mindst en gang i hver vagt (Kl. 06, 14 og 22) og altid forud for flytning af patient til andet afsnit, funktion (anæstesi), afdeling og hospital. Monitorering omfatter al indgift og udgift i hver vagt.

For AKA og opvågningsafdelinger gælder kravet om væskestatus på de ovenfor nævnte fastlagte tidspunkter ikke, men status skal foretages før flytning af patienten.

Tilbage til top

3.1. Dokumentation af væskeindgift

Ved ”Væskeregnskab” og ”Udvidet væskeregnskab” monitoreres patientens perorale, enterale og intravenøse væskeindgift over døgnet, og der udfærdiges en væskestatus (se definitioner) som beskrevet under punkt 3.

I.V.:

  • Alle væsker opstartes i MDA, anvend handlingen ”Ny infusion”
  • Efterfølgende dokumenteres handlinger, herunder titrering, ”Stoppet midlertidigt”, ”Status, indgift” eller ”Afsluttet/fuldført” i vurderingsskemaet ”Indgift/udgift”
  • Ved behov for midlertidig pause i i.v.-infusion vælges handlingen ”Stoppet midlertidigt” i vurderingsskemaet ”Indgift/udgift”. Vær opmærksom på at afslutte infusionen, hvor genstart efter pause ikke er umiddelbart forestående
  • Indgivet volumen kan dokumenteres via appen Rover i vurderingsskemaet ”IV- og enteral indgift (Volumen indgift)” eller fra stationær PC/WOW (Hyperspace) i Vurderingsskemaet ”Indgift/udgift”. Efterfølgende er det vigtigt at afslutte infusionen – se nedenfor
  • En infusion, der er løbet ind, skal afsluttes med handlingen ”Afsluttet/fuldført”. Dette kan gøres via vurderingsskema eller MDA fra stationær PC/WOW i Hyperspace og via MDA i appen Rover.

Infusionen vil forblive på MDA’en, indtil den er registreret afsluttet, også selv om den er seponeret. Man kan benytte sidepanels- og patientlisterapporterne ”Indgives i øjeblikket” til at se, hvad der er registreret af aktuelt løbende infusioner.

Se SP manual Indlagte arbejdsgange - Dokumentation afsnit 2.2. og 2.6.4. Væskehåndtering og infusioner”

Peroralt:

Opgørelsen af det samlede perorale væskeindtag for vagten dokumenteres (opgøres) enten i:

  • Vurderingsskemaet Indgift-Udgift i feltet Volumen pr. os (ml) (l/U)

 eller

  • Vurderingsskemaet Ernæring under mellemregnskab – mængde og næringsindhold, i feltet Volumen pr. os (ml) (l/U)

således at det perorale indtag fremgår af aktiviteten Indgift/udskillelse og væskebalancen kan følges

P-drikke

Opgørelse af det samlede indtag af P-drik i vagten dokumenteres (opgøres) i

  • Vurderingsskema Ernæring (under den ordinerede P-drik), i feltet Volumen indtaget (I/U)

Sonde/enteralt

Sondeernæring startes via opgavelisten eller vurderingsskemaet ”Ernæring”.

Opgørelsen af det samlede enterale væskeindtag for vagten dokumenteres (opgøres) i:

  • Vurderingsskemaet Ernæring under mellemregnskab – mængde og næringsindhold, i feltet Volumen pr. os (ml) (l/U) (anvend Handling Bekræft handling).

således at indgiften fremgår af aktiviteten ”Indgift/udskillelse” og væskebalancen kan følges.

Ved ”Væskeregnskab” og ”Udvidet væskeregnskab” opgøres patientens perorale og enterale væskeindgift over døgnet; ved ”Væskeregnskab” kun kl. 06, ved ”Udvidet væskeregnskab” flere gange i døgnet afhængigt af ordinationen, samt ved overgange i patientforløbet.

Blodprodukter

Indgift af blodprodukter dokumenteres i SP i vurderingsskema ”IP Blodtransfusion” og volumen tæller som indgift og kan ses i aktiviteten Indgift/udskillelse, når transfusion er afsluttet.

I øvrig henvises til SP manual Indlagte arbejdsgange - Dokumentation, afsnit 2.2.8.

Efterregistrering og afslutning af væsker opsat af andre

Ved behov for efterregistrering af væske ind- eller -udgift efter at patienten er overgået til anden afdeling, skal man sikre sig, at modtagende afdeling ikke allerede har registreret volumen i væskeskemaet.

Ved afslutning af væsker der er opsat af en anden behandlingskontakt, skal man gå i den pågældende behandlingskontakt og benytte MDA fanen ”Fejlrettelser” – se SP manual Indlagte arbejdsgange - Dokumentation, afsnit 2.10.

Nulstilling af væskebalance

###TABEL_1###

 

Tilbage til top

3.2. Dokumentation af væskeudgift

Væskeudgift består udover perspiratio af urin, blødning, aspirat/opkastning, afføring mv.

Der findes forskellige rækker til dokumentation af diurese:

Diurese, når patienten ikke har KAD:

  • Har patienten ikke KAD, dokumenteres diuresen i vurderingsskemarækken ”Urin (ml) (I/U)”
  • Hos blebørn kan diurese estimeres ved vejning af ble.

Diurese, når patienten har KAD og der ikke skal måles timediurese:

  • I LDA-rækken ”Urin – pose tømt (ml) (I/U)” dokumenteres mængden, når urinposen tømmes.

Hvis der registres timediurese, skal der ikke registres i denne række.

Diurese, når patienten har KAD og der skal måles timediurese:

  • I LDA-rækken ”Urin – timediuresekammer tømt (ml) (I/U)” dokumenteres når timediuresekammer tømmes ned i posen.

Når selve posen tømmes, skal dette ikke dokumenteres (idet mængden allerede er dokumenteret jf. ovenstående).

Diurese, når patienten har KAD og det ikke er muligt at tømme urinposen:

  • LDA-rækken ”Aflæst urinmængde (ml) – (IKKE I/U)” bruges i situationer, hvor der er brug for at registrere urinmængde, men der ikke er mulighed for at tømme (f.eks. på opvågningsafsnit). Tilføj evt. en forklarende kommentar i SP kommentarfeltet. 
  • Den dokumenterede mængde ses ikke i aktiviteten ”Indgift/udskillelse” og indgår ikke i væskeregnskab.
  • Hvis urinpose eller timediuresekammer tømmes, dokumenter i en af ovenstående I/U rækker.

I sengeafsnit må rækken ”Aflæst” ikke anvendes – fordi væsken dermed ikke registreres i væskeskemaet.

Dokumentation af perspiratio

Når der er ordineret udvidet Væskeregnskab indgår, at perspiratio skal udregnes og indgå i væskeplan og -status (se bilag 3).

Dokumentation af andre tab, herunder ascites, pleuraexudat og skyllevæske

Særligt for ascites og pleuravæske gælder det, at det i SP er muligt at vælge om udgift er en del af, eller ikke en del af, væskebalancen.

Lokalt træffes beslutning om, hvorvidt væske dannet over tid, f.eks. udtømt ascitesvæske eller pleuraexudat tælles med i væskeopgørelse og -balance.

Hvis tab fra disse kilder skal medregnes i væskebalancen, dokumenteres dette i feltet ”udgift (ml - del af væskebalancen) (I/U)” i vurderingsskemaet ”Indgift-Udgift”.

Beslutning herom træffes i den enkelte afdeling.

Ved skylning af dræn

Ved skylning af dræn skal man være opmærksom på, at indgivet skyllevæske ikke skal tælles med i det samlede væskeregnskab. Der skal lokalt træffes beslutning om, hvordan dette dokumenteres og håndteres.

Tilbage til top

4. Væskestatus ved overgange i patientforløbet

4.1. Interne flytninger på samme hospital

Overgange er f.eks. flytning af patient fra akutmodtagelse til sengeafsnit eller fra sengeafsnit til OP og vice versa.

Hos patienter med opsat i.v. væske (f.eks. i akutafdelingen, fastende patienter til OP.):

  • Inden flytning opgøres al indgiven i.v. væske via vurderingsskemaet ”Indgift-Udgift”.
  • Ud for aktuelle væsker vælg handlingen ”Status, indgift” og antal og her anføres indløbet ml i volumenfeltet.

Hos patienter med udvidet væskeregnskab:

###TABEL_2###

 

Generelt gælder at:

  • Ordinationer fortsætter
  • Afsendende afdeling laver status i vurderingsskema (= hvad er indgivet IV, per os, pr. sonde og registreret udgift, herunder, hvad der er kasseret (urin, opkast drænsekret mv) i dette døgn
  • Kateterpose tømmes for urin og volumen dokumenteres i SP (medmindre der er tale om timediurese), som er aflæst og noteret hver time). Se afsnit 3.2. for hvilken række der skal dokumenteres i for henholdsvis tømning af urinpose og timediuresekammer.
  • Dræn- og stomiposer tømmes hvis de er mere end 2/3 fyldt.

Tilbage til top

4.2. Flytning til andet hospital i samme region

  • Afsendende afdeling laver væskestatus i vurderingsskema (= hvad er indgivet IV, per os og registreret udgift, herunder registrerer hvad der er kasseret (urin, opkast drænsekret mv) i dette døgn
  • Kateterpose tømmes for urin og dokumenteres i SP (medmindre der er tale om timediurese, som er aflæst og noteret hver time). Se afsnit 3.2. for hvilken række der skal dokumenteres i for henholdsvis tømning af urinpose og timediuresekammer.
  • Ordinationer sættes automatisk på standby i MDA af afsendende afdeling og igangværende væsker følger patienten
  • Læge på modtagende afdeling gennemgår og signerer ordinationer/Best./Ord.

Tilbage til top

4.3. Flytning til andet hospital i anden region

Væskebalance (+/-) overføres ikke automatisk i SP når patienten flyttes til en anden region.

  • Afsendende afdeling laver væskestatus i vurderingsskema (= hvad er indgivet i.v., per os og registreret udgift, herunder registrerer hvad der er kasseret (urin, opkast drænsekret mv) i dette døgn).
  • Kateterpose tømmes for urin og dokumenteres i SP (medmindre der er tale om timediurese, som er aflæst og noteret hver time). Se afsnit 3.2. for hvilken række der skal dokumenteres i for henholdsvis tømning af urinpose og timediuresekammer.
  • Væskebalancen (= +/- balance) samt habituel og nuværende vægt noteres i overflytningsnotatet.
  • Patienten udskrives administrativt.
  • Alle ordinationer seponeres automatisk, men igangværende væsker følger patienten.
  • Læge på modtagende afdeling gennemgår og signerer ordinationer/Best./Ord. i SP.
  • Modtagende afdeling viderefører væskebalancen ved at udfylde feltet ”Manuel nulstilling af væskebalance ved ankomst (se afsnit nulstilling af væskebalance).

Ved flytning til anden region, der IKKE benytter SP:

Tilbage til top

5. Særlige forholdsregler i specialafdelinger vedr. ordination, dispensering og administration af væske

5.1. Akutmodtagelsen

Ordination

Ordination af i.v.væske håndteres generelt som nævnt under afsnit 2.2. Ordination af i.v. væske.

Dokumentation

  • Væske der er givet præ-hospitalt anføres i Triage navigatoren under præhospitaldok. Denne mængde kommer med i patientens samlede indgift/udskillelse
    • Lokale arbejdsgange aftales i forhold til, hvad der gøres med restvolumen, (kasseres, ny best./ord. på resten osv.)
  • I AKA anvendes sygeplejedokken til dokumentation af dispensering af alle i.v. væsker under feltet MDA
  • Væsken afsluttes ved, (tryk på det lille papir ved væsken), i sygeplejedokken og her dokumenteres det volumen, som patienten har fået. Den kan også afsluttes via vurderingsskemaet ”Indgift-Udgift”
  • Ved kritisk syge patienter, hvor best./ord. ikke er relevant, dokumenteres mængden af IV væske i sygeplejedokken under ind- og udgift, vælg feltet I.V (ml)(I/U). Væsketype kan skrives under kommentar. Alternativt anvendes vurderingsskamaet Indgift-Udgift. Vælg feltet i.v. (ml)(I/U).

Tilbage til top

5.2. OP/anæstesi/opvågning og intensiv

OP:

  • Hvis kirurgen under OP akut ønsker, at patienten skal have væske/medicin der blandes op i væske, ordineres det mundtligt til anæstesien, som derefter giver det via ”Et klik ordination”.

Anæstesi:

  • Vælger anæstesipersonalet at de ikke vil bruge den væske/infusion som patienten ankommer med, skal den afsluttes og nedtages. Det administrerede volumen, som er indløbet i overgangen fra sengeafsnittet til anæstesi/operation dokumenteres i ”vurderingsskema”. Her vil man kunne se den volumen som sengeafdelingen senest har indtastet (væskestatus) for den pågældende væske.
  • Hvis der er ordineret medicin/væske inden OP, som anæstesien skal give i forbindelsen med proceduren, skal dette ordineres af stamafdelingens læge til behandlingsfasen ”Anæstesi peropr.” Ordinationer frigives af anæstesien og er dermed aktive.
  • De væsker der bruges ”ad hoc” under OP/anæstesi ordineres i Intraprocedure via ”Et klik ordination”.
  • Før patienten forlader OP afsluttes i SP alle indgivne væsker og infusioner og volumen indgivet under anæstesien opgøres dermed automatisk. Anæstesipersonalet tager stilling til den videre væskeindgift, herunder i opvågningen og evt. efterfølgende i sengeafdelingen.
  • Væske, der skal gives efter OP/anæstesi ordineres af Anæstesien via ”Fortsæt Best./ord”. Her ordineres den rest, der måtte være tilbage i posen med væske, som skal gives i Opvågningen eller i Sengeafsnit, (evt. yderligere en pose). Der vælges relevant behandlingsfase (”Postop -Kun opvågning”/”Postop – Opvågning og afdeling”/”Postop- Kun afdeling”).
  • Væsker, der ordineres til Sengeafsnit, må IKKE ordineres med frekvensen ”kontinuerlig”. Der vælges ”ved behov” eller ”kun en gang”
  • Vær opmærksom på at væsker, der er ordineret i intraprocedure, ikke er aktive i Opvågningen/Sengeafsnit.

Opvågningen:

  • Hvis der er ordineret medicin/væske inden eller under OP, som Opvågningen skal give i forbindelse med opvågningsopholdet, skal dette ordineres til behandlingsfasen ”Postop-Kun opvågning”.
  • Sygeplejerskerne i Opvågningsafsnittet har ofte en ”pakke” til deres behandlingsfase (Best./ord.sæt), som de kan frigive fra, her ligger ofte det de har delegeret ordination til.
  • Ordination af væske til sengeafdelinger fra Opvågningen forekommer sjældent. Hvis der ordineres til Sengeafsnit er det lægen i Opvågningen, der ordinerer.
  • Væsker, der ordineres til Sengeafsnit, må IKKE ordineres med frekvensen kontinuerlig. Der vælges ”ved behov” eller ”kun en gang”.
  • Dokumentation af væskeindgift mv som anført i afsnit 3. Væsker, der er ordineret af anæstesien til opvågningen, startes i MDA med handlingen ”fortsat fra operation”. Hvis en infusion stadigt løber, når patienten skal tilbage til sengeafdelingen, laves der en væskestatus. Dette medfører at sengeafdelingen kan fortsætte dokumentation i vurderingsskemaet på den pågældende væske.

Intensiv:

  • Væske ordineres ofte ud fra ITA Væskeplan af enten læge eller sygeplejerske.
  • Flere afsnit har standard væsker liggende som pn., så sygeplejersken kan bruge dem til at følge den planlagte væskeplan.
  • Væskeinfusioner ordineres typisk med frekvensen ”Kontinuerlig” eller ”Titrerbar ”. Hvis væskeplanen ikke kan følges gives væske, ofte efter mundtlig ordination.

Dokumentation af væskeindgift mv som anført i afsnit 3.

Tilbage til top

6. Nedetidsvæskeskema – papirskema ved manglende adgang til Sundhedsplatformen

Se Bilag 2 (papirudgave). Skemaet har alene til formål at understøtte et samlet overblik over væskeplan og ordinationer samt indgift/udgift i et kortere tidsinterval, indtil Sundhedsplatformen igen er til rådighed.

Papirskemaet indeholder ingen differentiering mellem børn og voksne. Der tages ikke hensyn til forbrændingsvand, når nødskema anvendes. Lokalt skema kan derfor anvendes ved behov.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Sygehusledelser/hospitalsdirektioner, center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for, at vejledningen implementeres.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for, at der lokalt tages stilling til, for hvilke patienter der skal føres væskeskema og hvor relevant, at der fastsættes procedurer for monitorering af væskebalance.

Tilbage til top

Referencer

Bilag