At sikre relevant udredning og behandling af urininkontinens hos indlagte eller ambulante geriatriske patienter.
Sundhedspersonale i de geriatriske afdelinger/afsnit i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Urininkontinens: Enhver ufrivillig urinlækage.
Stressinkontinens: Ufrivillig urinlækage ved fysisk aktivitet eller ved nys eller hoste.
Urgeinkontinens: Ufrivilligt tab af urin i forbindelse med en pludselig stærk vandladningstrang.
Blandingsinkontinens: En blanding af stress- og urgeinkontinens.
Overløbsinkontinens: Ufrivilligt tab af urin fra en overopspilet blære, som kan skyldes kompromitteret afløb, f.eks. hos mænd med prostatahypertrofi og kvinder med en stor genital prolaps eller insufficient detrusorkontraktilitet eller som følge af bækkenoperationer.
Potentiel reversibel inkontinens: Ufrivilligt tab af urin på grund af kompromitteret evne til at registrere/erkende behov for toiletbesøg eller til hurtigt at kunne nå toilettet/klare tøjet.
Residualurin: Der er ingen fast grænse for, hvad der er patologisk, men klinisk kan anvendes kombinationen af en fornemmelse af manglende blæretømning og residualurin større end 100 ml (ved gentagen måling).
Urinretention:
Akut urinretention: Er en tilstand med pludselig opstået manglende evne til at lade vandet, som er smertefuld, og kræver behandling med kateter.
Kronisk urinretention: Er smertefri retention forbundet med øget residualurinvolumen, risiko for overløbsinkontinens og nyreskade.
Triplevoiding: Tre vandladninger med bevægelse mellem hver, også kaldet 'tretaktsvandladning' med det formål at sikre bedst mulig blæretømning.
Akut reversibel inkontinens og kronisk inkontinens: Stress-, urge-, blandings-, overløbsinkontinens, efterdryp og potentielt reversibel inkontinens.
Hos de fleste geriatriske patienter med inkontinens vil man kunne finde flere konkurrerende årsager.
Anamnese er vigtig og skal være detaljeret:
Der kan afviges fra ovenstående undersøgelsesprogram hos ældre med svær fysisk/kognitiv/psykisk svækkelse. Visse anamnestiske oplysninger vil næsten altid kunne opnås hos de pårørende/hjemmeplejen. Det vil også være muligt at foretage en objektiv undersøgelse, specielt med henblik på diagnostik af urinretention og obstipation. Herudover må udredning og behandling afhænge af, om patienterne magter at følge anvisningerne og deres behov for hjælp og støtte.
Ved alle former for urininkontinens skal evt. udløsende årsager behandles, specielt urinvejsinfektioner, obstipation og urinretention.
Normalt produceres mindre end 30 % af den samlede døgndiurese om natten. Diagnosen er relativ let baseret på et væske- vandladningsskema.
Kateter à demeure (KAD): Ved urinretention hvor intermitterende kateterisation ikke er mulig at gennemføre. Bør i videst mulig omfang undgås pga. risiko for infektion, imperiøs vandladningstrang, inkontinens ved siden af kateteret, blødninger mv.
Vælges anlæggelse af KAD, skal indikationen for dette revurderes med jævne mellemrum og dokumenteres i patientjournalen. Hvis der er behov for permanent kateter ved urinretention, er det hensigtsmæssigt at henvise patienterne til urologerne med henblik på vurdering af permanent løsning.