Vejledningen har til formål at understøtte en samlet, ensartet arbejdsgang for screening, udredning, behandling og opfølgning af voksne patienter, der er underernærede eller i ernæringsrisiko.
Sundhedspersonale i somatikken og psykiatrien i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Vejledningen omfatter:
Afgrænsning
Følgende grupper af patienter er undtaget for kravet om iværksættelse af vurdering/opsporing, udredning og behandling af underernæring og ernæringsrisiko:
BMI: kg/m2: vægt divideret med højde i meter i anden potens.
Ernæringsrisiko: Patienter, der opnår en score på minimum 3 jf. NRS-2002.
Ernæringsterapi: Ernæringsbehandling, der er målrettet patienter i ernæringsrisiko, herunder patienter, der er underernærede.
NRS-2002: Nutritional Risk Screening 2002, valideret redskab til identifikation af patienter i ernæringsrisiko, hvor der er evidens for effekt af ernæringsindsats.
Ernæringsscreening: Identificering af patienter, der er i ernæringsrisiko ved hjælp af et valideret redskab (NRS-2002).
Prædiktiv: Ved prædiktiv forstås en forventet påvirkning.
Prædiktiv score: Ved ernæringsscreening anvendes prædiktiv score, hvis en forestående behandling forventes at påvirke enten sygdomsscore eller ernæringsscore. Fx ved større kirurgi tildeles patienten en sygdomsscore på 2 på baggrund af det forestående kirurgiske indgreb.
Underernæring: Patienter, der lever op til kriterierne for diagnosen underernæring.
Det besluttes lokalt om ernæringsvurdering er relevant for ambulatoriets ydelser og patientpopulation. For ambulante patienter med sygdom, der kan påvirke ernæringstilstanden og hvor der forventes flere besøg, anbefales monitorering af vægtudvikling som indikator for eventuel underernæringsproblematik.
I disse tilfælde anbefales, hvor relevant, ved første besøg:
Såfremt patienten ved første besøg fremstår underernæret og yderligere vægttab ikke er hensigtsmæssigt tages stilling til individualiseret vejledning og opfølgning, fx ambulant diætistsamtale.
Ved efterfølgende ambulante besøg anbefales for ernæringstruede/underernærede patienter:
Ernæringsscreening udføres, hvis patienten forventes at være indlagt mere end 48 timer. Ernæringsscreeningen foretages i indlæggelsesdøgnet, og hvis patienten screenes i risiko foretages ligeledes udredning og planlægning af ernæringsindsatsen.
Akutmodtagelser skal således være opmærksomme på at initiere ernæringsscreening ved forventning om længerevarende indlæggelse, mens ernæringsscreening ikke er relevant ved kortere varende indlæggelser.
Undtagelsesmuligheder:
Hvis det besluttes lokalt at undtage afdelinger/afsnit/patientgrupper fra ernæringsscreening/opsporing jf. nedenstående, skal dette fremgå af lokale instrukser/lokale tilføjelser.
Metode ved screening/opsporing:
Ved ernæringsscreening forstås ernæringsscreening ved anvendelse af NRS-2002 (svt. tidl. sekundær ernæringsscreening). Samlet risikoscore afgør om patienten er i ernæringsrisiko på baggrund af følgende faktorer:
NRS-2002 – redskab til ernæringsscreening
###TABEL_2###* Hvis patientens tilstand (somatisk eller psykisk) ikke tillader gennemførsel af ernæringsscreening og udredning iværksættes ernæringsbehandling, jf. punkt 5.
Patienter i ernæringsrisiko skal udredes i forhold til:
Ernæringsbegrænsende faktorer
Risiko for refeeding syndrom
Ernæringsbehov
De identificerede ernæringsbegrænsende faktorer dokumenteres og forsøges afhjulpet via relevante tiltag, fx kvalmestillende, laksantia, ergoterapeutisk tilsyn, udluftning, tilpasning af kost.
RFS kan opstå hos patienter, som har spist meget lidt i en længere periode og/eller har et betydeligt vægttab inden for de seneste 3-6 måneder. RFS kan være en potentiel livstruende tilstand og risiko for RFS bør dog generelt overvejes inden enhver opstart af ernæringsbehandling.
Patienter i risiko for RFS identificeres jf. nedenstående tabel. Såfremt pt. er i risiko for RFS - se Refeeding Syndrom (RFS) - indlagte patienter (voksne, 16 år eller ældre)
Klik for større billede
Såfremt patienten, uanset BMI, er i risiko for refeeding, eller hvis BMI er under 18,5, anvend da Refeeding Syndrom (RFS) - indlagte patienter (voksne, 16 år eller ældre) både i forhold til behovsvurdering, videre plan og optrapning af ernæring.
Afhængig af sygdomsscoren fra ernæringsscreeningen udregnes behov som anført nedenfor
Nogle patientgrupper kan have andre ernæringsbehov, fx ved større brandsår, kranietraume, svær levercirrose, som bør fremgå af lokale vejledninger.
###TABEL_5###Ud fra patientens energi- og proteinbehov udarbejdes en ernæringsbehandlingsplan, som omfatter:
Når der iværksættes ernæringsbehandling eller gives specifik diæt til en patient i ernæringsrisiko, er det afgørende, at indsatsen evalueres dagligt. Generelt er målsætningen, at patienten får dækket 100 % af sit ernæringsbehov.
Ved dækningsgrad under 75 %
Såfremt patienten ikke får dækket mindst 75 % af ernæringsbehovet senest på 4. indlæggelsesdøgn bør der opstartes supplerende ernæring i form af sondeernæring og/eller parenteral ernæring under fortsat daglig monitorering.
Ved stabil sufficient ernæring og stabil vægt
Ved en stabil daglig dækningsgrad og stabil vægt kan kostregistrering seponeres. Patienten ernæringsscreenes herefter ugentligt. Dog skal parenteral ernæring og sondeernæring altid dokumenteres i SP.
Hvis det ifm. udskrivelsen vurderes at patienten er alvorligt syg/svækket og har behov for medicinsk ernæring (sondeernæring og -remedier, ernæringsdrikke, beriget is mv.) for at dække sit ernæringsbehov, kan der udstedes en grøn recept, der konkretiserer relevant præparat/remedier.
Ved udskrivelse fra hospitalet skal der for patienter, som fortsat er i ernæringsrisiko og -behandling kommunikeres herom til:
Hvis patienten hjemsendes med sondeernæring eller parenteral ernæring, skal der medgives en plan for dette, og hjemmesygeplejen informeres i god tid.
Tværregionale vejledninger: