Tvangsbehandling af patienter på somatisk afdeling - dobbeltindlæggelse og brug af fast vagt (voksne og børn)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

Genvej til indhold

  1. Dobbeltindlæggelser
  1. Patienten er indlagt i somatisk afdeling og modsætter sig somatisk behandling
  2. Patienten er indlagt i psykiatrisk afsnit og modsætter sig somatisk behandling, som ikke kan foregå i psykiatrisk regi
  3. Patienten er frihedsberøvet iht. Psykiatrilov, opholder sig i psykiatrisk afsnit (og modtager eventuelt psykiatrisk tvangsbehandling), og har brug for somatisk behandling, som patienten ønsker at modtage frivilligt
  4. Retslig patient, hvor psykiatrien ikke har kompetence til at udskrive/overflytte patienten, fx anbringelsesdømte patienter, og hvor der er behov for somatisk indlæggelse
  5. Særligt for børn og unge under 18 år
  1. Ansvar og samarbejde under dobbeltindlæggelse
  2. Agitation
  3. Tvangsfiksering
  4. Forebyggelse af selvskade og selvmord
  5. Bestilling og betaling af personale til observation af den dobbeltindlagte patient (fast vagt)
  6. Fast vagt – kompetencer og uddannelse
  7. Transport af patienten fra en somatisk afdeling til en anden
  8. Efter dobbeltindlæggelse – tvangsbehandling

Formål

At sikre god og ensartet praksis i henholdsvis somatisk og psykiatrisk afsnit, når patienter er dobbeltindlagt.

At give somatisk personale viden om forebyggelse af fysisk magtanvendelse.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedspersonale i psykiatriske og somatiske døgnafsnit herunder læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, psykiatriens vikarkorps, somatiske hospitalers vikarkorps og FADL’s vikarkorps.

Vejledningen gælder som udgangspunkt også for børn og unge under 18 år. Se særlige forhold under afsnit 1.e.

Vejledningen finder anvendelse for patienter, der er dobbeltindlagt, hvilket vil sige en samtidig psykiatrisk og somatisk indlæggelse. Under en dobbeltindlæggelse opholder patienten sig altid i somatisk afsnit og er på orlov fra psykiatrisk døgnafsnit.

Afgrænsning

Vejledningen omfatter ikke:

  • patienter, der varigt mangler evnen til at give informeret samtykke (Sundhedslovens §18).
  • patienter med akut behandlingsbehov, der midlertidigt eller varigt mangler evnen til at give informeret samtykke (Sundhedsloven §19). Dette skyldes at patienter, der behandles iht. Sundhedsloven §18 eller §19, ikke er samtidig indlagt i psykiatrien.

Tilbage til top

Definitioner

Tvangsbehandling af dobbeltindlagte patienter i somatikken: Iht. Psykiatrilovens §13 kan en patient, der opfylder kriterierne for frihedsberøvelse, tvangsbehandles for en somatisk sygdom, såfremt patienten ikke samtykker til behandling af en sygdom, der udsætter patientens liv eller helbred for væsentlig fare. Der kan henvises til §10 om Tvangstilbageholdelse, der kun må finde sted, såfremt patienten er sindssyg eller befinder sig i en tilstand, der ganske må ligestilles hermed, og det vil være uforsvarligt ikke at frihedsberøve den pågældende med henblik på behandling, fordi:

  1. udsigten til helbredelse eller en betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers vil blive væsentlig forringet eller
  2. den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre.

Hvis patienten ikke er indlagt på et psykiatrisk afsnit, men på en somatisk afsnit, er det en forudsætning, at der forinden er udfærdiget lægeerklæring om tvangsindlæggelse og at patienten dobbeltindlægges.

Dobbeltindlæggelse: Patienten er både indlagt i psykiatrisk og somatisk afsnit, hvilket kan optræde ved følgende scenarier (kriterie a-c forudsætter patienten er psykotisk):

  1. Patienten er indlagt i somatisk afdeling, og modsætter sig nødvendig somatisk behandling. 
  2. Patienten er indlagt i psykiatrisk afsnit, og modsætter sig nødvendig somatisk behandling, som ikke kan foregå i psykiatrisk regi.
  3. Patienten er frihedsberøvet iht. Psykiatrilov og modtager eventuelt psykiatrisk tvangsbehandling. Patienten opholder sig i psykiatrisk afsnit, og har brug for somatisk behandling, som patienten ønsker at modtage frivilligt.
  4. Retslig patient, hvor psykiatrien ikke har kompetence til at udskrive/overflytte patient, fx anbringelsesdømte patienter, og hvor der er behov for somatisk indlæggelse.  

Observation af den dobbeltindlagte patient:

Jf. regional vejledning om Observationsniveauer i psykiatrien, kan der være tale om fast vagt på fire niveauer:

  1. ”Kontinuerlig observation uden konstant visuel kontakt, KUV, der anvendes til den akut selvmordstruede eller udadreagerende patient, som samtykker til skærmning, og som kræver kontinuerlig observation for at afværge selvmordsadfærd eller voldsom adfærd. Patienten kan kortvarigt være uden visuel kontakt ved fx toiletbesøg, men har personale i nærheden.
  2. Kontinuerlig observation med konstant visuel kontakt, KMV, der anvendes til den akut selvmordstruede eller udadreagerende patient, som samtykker til skærmning, og som kræver kontinuerlig observation for at afværge selvmordsadfærd eller voldsom adfærd.
  3. Personlig skærmning uden samtykke, PS, der anvendes til den akut selvmordstruede eller udadreagerende patient, som ikke samtykker til skærmning, og som kræver konstant visuel kontakt for at afværge selvmordsadfærd eller voldsom adfærd. Hvis varigheden af den kontinuerlige observation uden samtykke når over 24 timer, skal tvangsprotokol 3 (papir) udfyldes - se bilag 1 i Psykiatriloven - Fysisk magt/fastholdelse.
  4. Fast vagt til den bæltefikserede patient, FVB. Et personalemedlem, der alene er tilknyttet patienten, som observerer patienten kontinuerligt. Der er krav om vedvarende visuel kontakt med patienten. Patienten må aldrig lades alene jf. Observationsniveauer i psykiatrien og tværregional vejledning: Psykiatriloven - Fast vagt ved tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering og oppegående tvangsfiksering. Der er tale om en sygeplejerske eller andet kvalificeret personale, der er udpeget til opgaven og som ikke samtidig har andre arbejdsopgaver end at tage sig af den pågældende patient. Opgaven kan varetages af plejepersonale fra børne- og ungdoms­psykiatrien, voksenpsykiatrien, psykiatriens vikarcenter, somatiske hospitalers vikar­korps og FADL. Sygeplejestuderende og social- og sundhedsassistentelever kan ikke varetage funktionen som fast vagt ved dobbeltindlagte patienter.”  

Hos patienten, der er dobbeltindlagt og ikke tvangsfikseret, skal der ikke nødvendigvis være psykiatrisk medarbejder til stede, men det beror på en konkret vurdering af somatisk og psykiatrisk læge. Psykiatrien har kun ansvar for fast vagt til tvangsfikseret patienter, eller hvis der er tale om en primær psykiatrisk problemstilling (se afsnit 6).

Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Dobbeltindlæggelser

Patienten skal registreres som dobbeltindlagt, uanset start i somatisk eller psykiatrisk regi. Hvis patienten er indlagt i psykiatrisk regi, sættes indlæggelsen på orlov med orlovskoden ”Fravær pga. samtidig somatisk indlæggelse”, og der udarbejdes flytningsnotat, når patienten flytter fra psykiatrisk til somatisk afsnit.  FMK anvendes ikke, men funktionen ”signerede og tilbageholdt” skal anvendes i stedet. Når patienten ikke længere skal være indlagt i somatisk afdeling, udskrives patienten på vanlig vis inklusive ajourføring af FMK. Hvis patienten skal fortsætte psykiatrisk indlæggelse, skal patienten tages retur fra psykiatrisk orlov, og medicinen hentes på ny ind fra FMK. 

Hvis den somatiske behandling skal foregå på et somatisk hospital, der ligger langt fra det psykiatrisk afsnit, som dobbeltindlæggelsen indgås med, kan den psykiatriske indlæggelse overflyttes til det psykiatriske afsnit, som ligger tættest på det somatiske afsnit, hvor behandlingen foregår.

Somatisk afsnit skal altid udarbejde epikrise. Psykiatrien udfærdiger kun epikrise, når patienten udskrives direkte fra psykiatrisk afsnit.

Nedenfor gennemgås de enkelte scenarier:

Tilbage til top

a. Patienten er indlagt i somatisk afdeling og modsætter sig nødvendig somatisk behandling

Lægen på somatisk afdeling udfærdiger lægeerklæring til brug for tvangsindlæggelse på fareindikation. Ofte er der udført psykiatrisk tilsyn, som kan vejlede om patienten opfylder kriterierne for tvangsindlæggelse, men det er somatisk læges vurdering, der ligger til grund for erklæring.

  • Lægeerklæring: Røde papirer
  • Overlægen på psykiatrisk afsnit vurderer lægeerklæring og træffer beslutning om, at betingelser for tvangsindlæggelse er opfyldt (i vagttid psykiatrisk bagvagt og tiltrædelse ved overlæge dagen efter).
  • Overlæge på somatisk afdeling og overlæge på psykiatrisk afsnit træffer i fællesskab beslutning om somatisk tvangsbehandling (i vagttid bagvagter og tiltrædelse af overlæge dagen efter).
  • Politi skal ikke medvirke. Begrundelsen herfor er, at beslutningen foregår overlæge til overlæge og ikke involverer jurist, og fordi patienten ikke skal flyttes fysisk.
  • Psykiatrisk læge skriver psykiatrisk AOP og udfylder tvangsprotokol 1 (SP) og 2 (papir). Der skal foreligge tvangsprotokol 2, idet dobbeltindlæggelsen iht. Psykiatrilovens §13 sker mhp. somatisk tvangsbehandling.
  • Personalet i psykiatrisk afsnit beskikker patientrådgiver. For patienten med dom til behandling orienterer personalet bistandsværge (lægeerklæring og tvangsprotokolskema 1 og 2 skal også udfærdiges for patienter med dom til behandling).

Tilbage til top

b. Patienter er indlagt i psykiatrisk afdeling og modsætter sig nødvendig somatisk behandling, som ikke kan foregå i psykiatrisk regi

  • Hvis patienten er frihedsberøvet efter Psykiatriloven overflyttes patienten til somatisk regi som frihedsberøvet og udstationeret.
  • Hvis patienten ikke allerede er frihedsberøvet i henhold til Psykiatriloven, skal patienten tvangstilbageholdes.

Tilbage til top

c. Patienten er frihedsberøvet iht. Psykiatrilov, opholder sig i psykiatrisk afdeling (og modtager eventuelt psykiatrisk tvangsbehandling), og har brug for somatisk behandling, som patienten ønsker at modtage frivilligt

  • Patienten udstationeres til somatisk afdeling. Tvangsprotokolskema 1 (SP) og eventuelt 2 (papir) fortsætter uændret.

Tilbage til top

d. Retslig patient hvor psykiatrien ikke har kompetence til at udskrive/overflytte patient, fx anbringelsesdømte og hvor der er behov for somatisk indlæggelse

  • Hvis patienten samtykker til somatisk behandling, udstationeres patienten til somatisk afsnit (dobbeltindlæggelse).
  • Hvis patienten ikke samtykker til somatisk behandling, skal patienten udstationeres til somatisk afsnit (dobbeltindlæggelse), og der oprettes Tvangsprotokol 1 (SP) og Tvangsprotokol 2 (papir - samme fremgangsmåde som scenarie b.).
  • Hvis somatiske indlæggelse ligger langt fra det psykiatriske afsnit, som har ansvaret for retslig foranstaltning, kan afsnittet bede et nærtliggende psykiatrisk afsnit om at assistere med tilsyn m.m. (assistanceydelse). Her forbliver behandlingsansvaret hos det primære psykiatriske afsnit, og notater og tvangsprotokolskemaer dokumenteres i deres forløb.

Tilbage til top

e. Særligt for børn og unge under 18 år

En ung er myndig i patientretslig forstand, når vedkommende er fyldt 15 år. Det indebærer, at den unge selv kan give informeret samtykke til behandling - og selv kan frasige sig behandling. Forældremyndighedsindehaver skal dog tillige inddrages og have information, men det er den unge selv, der er berettiget til både patientrådgiver og til at træffe beslutning om at klage.

For børn under 15 år vil det være forældremyndighedsindehaver, der skal give informeret samtykke til behandlingen, og forældremyndighedsindehaveren har ret til at klage. Foreligger et informeret samtykke fra forældremyndighedsindehaveren til foranstaltningen/behandlingen, er der ikke tale om tvang efter Psykiatriloven, og denne finder derfor ikke anvendelse. Barnets retssikkerhed varetages ved, at forældremyndighedsindehaveren har pligt til at varetage dets interesser og behov. Hvis forældremyndigheden ikke vil – eller ikke ønsker at give informeret samtykke på deres barns vegne, kan psykiatrilovens bestemmelser om tvangsbehandling mv. anvendes, når lovens forudsætningerne i øvrigt er opfyldt.

Et alvorligt indgreb som tvangsfiksering bør i udgangspunktet ikke anvendes overfor patienter under 15 år jf. Sundhedsstyrelsens vejledning af 10. august 2020.

Sundhedsstyrelsen har udstedt en vejledning på området, der bl.a. foreskriver, at foranstaltninger, der af barnet opleves som tvang, skal registreres, og der skal gives tilbud om en eftersamtale jf. Psykiatriloven - Klagesystemet

Tilbage til top

2. Ansvar og samarbejde under dobbeltindlæggelse  

Stuegang

  • Patienten tilses dagligt, også i weekender af læge fra psykiatrisk afsnit og tilsynet dokumenteres i SP i den psykiatriske behandlingskontakt.
  • Psykiatrisk læge lægger behandlingsplan for psykiatrisk behandling, inkl:
    • Akutplan
    • Hvordan og for hvad patienten skal observeres i forhold til den psykiatriske tilstand
  • Psykiatrisk læge drøfter ved stuegang plan med somatisk medarbejder og sikrer, at de er informeret om, hvornår patienten tilses igen.
  • Ved akut behov kontaktes læge fra psykiatrisk afsnit. Udenfor dagtid kontaktes vagthavende læge på psykiatrisk afsnit.

Somatisk tvangsbehandling, medicinering, herunder psykiatrisk tvangsmedicinering

Psykiatrisk medarbejder behøver ikke at medvirke ved den konkrete somatiske tvangsbehandling, og somatisk afsnit dokumenterer selv den somatiske tvangsbehandling i tvangsprotokol 2 (papir) - se bilag 1 i Psykiatriloven - Tvangsbehandling.

Somatisk læge ordinerer medicin relateret til den somatiske lidelse. Psykiatrisk læge ordinerer psykofarmaka, herunder både medicin, som patienten tager frivilligt og medicin, som gives med tvang. Behandlingsansvaret er delt mellem den psykiatriske og somatiske læge. Den psykiatriske læge arbejder i den psykiatriske behandlingskontakt og sætter sine ordinationer til ”signeret og tilbageholdt”. Den somatiske sygeplejerske frigiver dem derefter. På samme måde som man gør, når dobbeltindlæggelsen starter.

Tilbage til top

3. Agitation

Det er vigtigt at være opmærksom på agitation hos den dobbeltindlagte patient.

Agitation kan være et symptom ved:

  • Psykiatrisk grundmorbus
  • Delir
  • Abstinenstilstand.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer på eventuel agitation hos patienten og håndtere disse, så der ikke opstår eskalering og behov for fysisk magtanvendelse. Dette er nærmere beskrevet Akut agitation - medicinsk behandling af voksne.

Den delirøse patient er ofte hyperaktiv, urolig, angst og kan frembyde hallucinationer og vrangforestillinger. For at dæmpe patientens symptomer og reducere risiko for selvskade eller udadreagerende adfærd og deraf følgende fysisk magtanvendelse, er miljøterapeutiske faktorer og korrekt sygepleje, inklusive stressreduktion af stor betydning. Dette er nærmere beskrevet i Organisk delirium/akut konfusion hos indlagte patienter

Tilbage til top

4. Tvangsfiksering

Hvis tvangsfiksering bliver nødvendig, trods forebyggende og deeskalerende tiltag, træffes beslutning om tvangsfiksering af tilstedeværende overlæge fra psykiatrisk afsnit. Der deltager yderligere mindst en medarbejder fra psykiatrisk afsnit. I tilfælde af akutte situationer, hvor patienten er til fare for sig selv eller andre, kan somatiske medarbejdere fastholde patienten i henhold til straffelovens § 14 om nødret i ventetid på psykiatrisk assistance.  

Forud for fikseringen holdes om muligt en kort samling, hvor de medarbejdere, der skal udføre fikseringen, drøfter og aftaler styring, udførelse og opgavefordeling. Medarbejdere fra psykiatrisk afsnit medbringer fikseringsbælte og evt. remme.  

Når en patient er tvangsfikseret gælder:

  • Tvangsfiksering må som udgangspunkt kun anvendes kortvarigt, dvs. ikke udover nogle få timer jf. psykiatrilovens §14. Psykiatriloven - Tvangsfiksering
  • Der skal være fast vagt, og den faste vagt skal altid opholde sig således, at patienten er under umiddelbart og konstant opsyn.
  • Bæltenøgle skal forefindes på den somatiske afdeling, hvor patienten har ophold.
  • Bæltenøglen opbevares af den faste vagt, som kun må anvende nøglen i nødstilfælde:
    • Når fortsat tvangsfiksering udsætter patienten for fare, f.eks. ved brand eller akutte somatiske procedurer – eksempelvis hjertestop.
  • Bæltenøglen mærkes: ”Benyttes kun i nødstilfælde ved fare for patienten”
  • Benyttes bæltenøglen i nødstilfælde, underrettes vagthavende læge på psykiatrisk afsnit snarest herefter. 
  • I alle situationer sker løsning af bælte efter beslutning af og ved personale fra psykiatrisk afsnit. Psykiatrisk læge kan delegere beslutning om løsning af patienten fra bælte til den faste vagt. Dette skal dokumenteres i journalen. 

Lægelig vurdering af tvangsfikserede patienter

Det påhviler læge fra psykiatrisk afsnit at foretage de lovpligtige vurderinger hos tvangsfikserede patienter. Ved bæltetilsyn aften/nat aftales det mellem somatisk læge og psykiatrisk læge, hvilken læge, der varetager vurderingen. Somatisk læge skal konferere med psykiatrisk læge, hvis situationen ændrer sig. Så længe en tvangsfiksering opretholdes, skal der foretages fornyet lægelig vurdering af behovet for fortsat anvendelse af tvangsfikseringen af psykiatrisk læge, så ofte som forholdene tilsiger det, dog mindst 3 gange jævnt fordelt på et døgn. Den psykiatriske læges vurdering skal dokumenteres i journalen i tvangsnotat og med udfyldelse af TVP3 (papir).

Første bæltetilsyn skal gennemføres senest efter 2-4 timer, dog skal patienten aldrig vækkes pga. tilsynet. Hvis patienten sover, skal tilsynet udskydes til patienten vågner.

Foretages vurderingen i aften/nattetimer af somatisk læge, konfererer denne med læge fra psykiatrisk afsnit.

Såfremt tvangsfiksering fortsætter længere end 24 og 48 timer, påhviler det det psykiatriske personale at tilkalde et eksternt 24 og 48 timers tilsyn samt eventuelle efterfølgende tilsyn dag 4 og derefter én gang ugentligt ved speciallæge i psykiatri.

Udfyldelse af tvangsprotokol
Det påhviler læge fra psykiatrisk afsnit at udfylde tvangsprotokol 3 (papir) samt notere begrundelsen for opretholdelse af tvang i tvangsnotat i journalen.

Patientrådgiver/bistandsværge
Der skal ved tvangsfiksering af patient foretages underretning af den beskikkede patientrådgiver/bistandsværge. Patientrådgiver afbestilles når patienten ikke længere er under tvang. Det psykiatriske personale er ansvarligt for dette.

Tilbage til top

5. Forebyggelse af selvskade og selvmord

Jf. § 19a i psykiatriloven skal dobbelt indlagte patienter visiteres for farlige genstande efter samme retningslinjer, som gælder på psykiatrisk afsnit jf. Visitering ved akut modtagelse og indlæggelse i voksenpsykiatrien. Denne visitering foretages af de psykiatriske medarbejdere, men kan foretages af somatiske medarbejdere efter aftale med psykiatrien.
For patienter, der er i forhøjet risiko for selvmordsadfærd, selvskade eller voldelig adfærd, foretages en individuel vurdering af særlige risici i forhold til det omgivende miljø, jf. Selvmordsrisiko - vurdering af, hos voksne samt børn/unge over 10 år i psykiatrien. Denne vurdering foretages af de psykiatriske medarbejdere i samarbejde med de somatiske medarbejdere.

Tilbage til top

6. Bestilling og betaling af personale til observation af den dobbeltindlagte patient (fast vagt)

Ved somatisk indikation

Medarbejdere til observation af den dobbeltindlagte patient besluttes, rekvireres og betales af det somatiske afsnit, når der er tale om behov for tæt observation pga. cerebral påvirkning foranlediget af den somatiske tilstand, (delir)f.eks. ved postiktal forvir­ring, post­operativ uro/desorientering.

Dette gør sig også gældende, når medarbejdere bestilles overvejende på baggrund af den soma­tiske lidel­se. Det gælder f.eks. for at forhindre ekstubation eller ved udtalt behov for somatisk sygepleje og obser­vation.

Ved psykiatrisk indikation

Stillingtagen til behovet for fast vagt på psykiatrisk indikation foretages af læge fra psykiatrisk afdeling efter fornødent akut tilkald. Den psykiatriske afdeling betaler herfor.

Psykiatrisk indikation foreligger eksempelvis ved svære psykotiske tilstande, tvangsfiksering og ved nærliggende suicidalrisiko.

Ved ordination af fast vagt på psykiatrisk indikation bestiller ansvarshavende sygeplejerske i det psykiatriske afsnit, som patienten er udstationeret fra, vagten, når der er tale om fast vagt fra FADL og psykiatrien (inkl. Psykiatriens Vikarcenter).

I situationer hvor der anvendes vikarer fra det somatiske hospitals interne vikarkorps, bestiller den somatiske afdeling vikaren efter aftale med psykiatrisk afdeling. Dette sker med udgangspunkt i den lokale aftale om anvendelse af vikarer, som evt. er indgået mellem det psykiatriske center og det somatiske hospital.

Tilbage til top

7. Fast vagt – kompetencer og uddannelsestilbud

En patient, der er tvangsfikseret med bælte, skal have fast vagt. En fast vagt er en hertil udpeget sygeplejerske, plejeperson eller andet kvalificeret personale, som ikke samtidig har andre arbejdsopgaver end at tage sig af den eller de bæltefikserede patienter.

Det tilsyn en fast vagt udfører, skal varetages under hensyntagen til patientens ønsker, og med respekt for dennes værdighed og selvfølelse. Patienten skal tillige have ret til et vist privatliv, når dette ikke er uforeneligt med hensynet til patienten selv, herunder hensynet til patientens sikkerhed.

Det er hensigtsmæssigt, at den faste vagt er en, der kender patienten om muligt.

Se Psykiatriloven - Fast vagt ved tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering og oppegående tvangsfiksering

Plejepersonalets dokumentation i forbindelse med tvangsfiksering

Jf. Vejledning om notatpligt for den faste vagt for patienter, der er tvangsfikseret med bælte skal den faste vagt så længe tvangsfiksering pågår, som minimum, hvert 15. minut, dokumentere følgende observationer tidstro i vurderingsskemaet ”Observationsskema ved bæltefikseringer”:

  • Intensiv døgnregistrering
  • Aggressivitet
  • Kommunikation.

En gang i timen skal de fire observationer trækkes ind i et notat. Dette notat oprettes ved tvangsfikseringens begyndelse og fortsætter, indtil tvangsfikseringen ophører eller kalenderdøgnet slutter, hvorefter der oprettes et nyt notat, med notattypen ’Tvang’.

De sidste fire observationer trækkes ind i notatet ved at anvende SmartPhrasen .bæltefiksering. I notatet uddybes den faste vagts observationer og hvilke tiltag, der er gjort for at afhjælpe patientens tilstand og hvilken effekt det har haft. 

Notat må først signeres kl. 24:00, indtil da skal der trykkes ’Del’ og næste observation indsættes under den forrige i samme notat. 

Se SP nedetidsskema til observation under "Bilag".

Uddannelse af personale til observation af den dobbelt indlagte patient

Personale ansat i Psykiatriens Vikarcenter, FADL's vagtbureau og de somatiske hospitalers interne vikarkorps skal have gennemgået undervisning i den faste vagts opgaver og ansvar ved dobbeltindlagte patienter. Region Hovedstadens Psykiatri har fastlagt et uddannelsesprogram for medarbejdere, der fungerer som fast vagt for dobbeltindlagte patienter, gældende for psykiatriens og somatikkens vikarkorps samt FADL-vagter.

Vikarer introduceres desuden til ansvar og opgaver ifm. observation og fast vagt hos patienten jf. Psykiatriloven - Fast vagt ved tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering og oppegående tvangsfiksering

Tilbage til top

8. Transport af patienten fra en somatisk afdeling til en anden

Hvis patienten skal transporteres fra et somatisk afsnit til et andet somatisk afsnit, og tvangsindlæggelse/tvangstilbageholdelse opretholdes, skallæge på relevant psykiatrisk afsnit kontaktes mhp. patientens udstationering til nyt somatisk afsnit. Transportformen arrangeres efter konference med psykiatrisk læge/bagvagt.

Når patienten skal transporteres fra et psykiatrisk afsnit til somatisk afsnit, arrangeres transporten efter konference med læge fra det psykiatriske afsnit, patienten er indlagt på efter de givne retningslinjer. Skal patienten overføres fra en somatisk afdeling til en anden somatisk afdeling bestilles transporten af den somatiske afdeling.

Se Ambulancetransport af patienter mellem hospitaler i Region Hovedstaden og Ambulance-, liggende syge- og siddende patienttransport, bestilling af

Tilbage til top

9. Efter dobbeltindlæggelse – tvangsbehandling

I henhold til Psykiatrilovens §4, stk. 5 skal en patient tilbydes en eller flere samtaler efter ophør af enhver tvangsforanstaltning (eftersamtaler). Det er det psykiatriske afsnits ansvar, at disse gennemføres.

Efter tvangsfiksering skal der afholdes systematisk gennemgang, hvor tvangsfiksering gennemgås med henblik på at uddrage læring om forebyggelse af nye episoder. Det er det psykiatrisk afsnit, der har ansvar for gennemførelse af den systematiske gennemgang og for at invitere relevante somatiske medarbejdere med. Den systematiske gennemgang kan evt. foretages virtuelt.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner og Direktionen for Region Hovedstadens Psykiatri er ansvarlige for, at relevante afdelinger gøres bekendt med denne vejledning.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser og afsnitsledelser i psykiatrisk og somatisk regi har ansvar for at vejledningen implementeres.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

E-learning

Tværregionale vejledninger

Regional vejledning

Region Hovedstadens Psykiatri's vejledninger

Tilbage til top

Bilag