At understøtte, at somatiske Akutmodtagelser og Akutklinikker anvender et fælles grundlag for
Læge- og sygeplejefagligt personale i somatiske Akutmodtagelser og Akutklinikker på Region Hovedstadens hospitaler, der er involveret i modtagelse og vurdering af patienter.
Vejledningen gælder for alle, der håndteres i Akutmodtagelser/Akutklinikker. I princippet håndteres alle patienter med skader i Akutmodtagelser/Akutklinikker.
Børn med sygdom triageres i Børnemodtagelsen. Hvis børn med sygdom modtages i Akutmodtagelsen/Akutklinikken triageres ud fra den lokale Børneafdelings triagemanual.
Patienter i behandlersporet er sundhedsfagligt visiteret og triageres som udgangspunkt ikke ved ankomsten, medmindre patientens tilstand er ændret.
ABCDE-principper:
Akutmodtagelser: Disse er beliggende på akuthospitalerne og på Bornholm Hospital og de kan modtage alle akut syge eller tilskadekomne patienter. Til Akutmodtagelser knytter sig kravet om døgnbemandede specialer og diagnostiske funktioner.
Akutklinikker: Akutklinikken er organisatorisk integreret enten i en Akutmodtagelse eller i medicinsk afdeling og modtager patienter med akut opstået medicinsk sygdom og akut opståede medicinske skader. Derudover modtager patienter til Behandlerspor. Akutklinikkerne er kendetegnet ved at der ikke er døgnberedskab indenfor en række kliniske specialer.
Behandlerspor: Spor til behandling af mindre skader og almen sygdom.
Behandlersygeplejerske: Sygeplejerske, der efter særskilt uddannelse bemyndiges til og opnår kompetencer til selvstændigt at varetage behandling af mindre skader i Akutmodtagelser og Akutklinikker.
Behandlingsstart: Definition fra national arbejdsgruppe under Danske Regioner: Behandlingsstart defineres som start på såvel udredning og undersøgelse, som egentlig behandling, så længe den handling, der bestemmer den videre sundhedsfaglige udredning, undersøgelse og behandling, som fører til plan for udredning, iværksættes.
Børnetriage:
Børn med skader triageres ud fra DEPT Region Hovedstadens triagemanual.
Børn med sygdom triageres i overensstemmelse med Danske Regioners triagemanual eller gældende triagemanual fra lokal Børneafdeling.
I-DEPT triage: Region Hovedstadens triagesystem, som allokerer akutte patienter til en af 4 triage kategorier ud fra vitalparametre, det triagerende personale har mulighed for at optriagere patienten to kategorier eller nedtriagere én kategori på baggrund af deres kliniske vurdering af patienten - se bilag 1.
Early Warning Score (EWS): Aggregeret score, der udregnes på baggrund af en række vitale værdier - Early Warning Score (EWS) - systematisk observation og risikovurdering af indlagte patienter samt dertil hørende handlingsalgoritme, Pediatric Early Warning Score (PEWS) - systematisk observation og risikovurdering af indlagte børn på hospital samt dertil hørende handlingsalgoritme
Patientjournal: En samlet betegnelse for de dokumentationsformer og -redskaber, som dækker både læger og sygeplejerskers notater i Akutmodtagelse og Akutklinik.
PPJ: Den præhospitale patientjournal.
Revurdering: Ved revurdering af triage foretages både en måling af vitalparametre, og en vurdering af patientens kliniske tilstand, herunder ændring i forhold til initiale triage kategori.
Revurdering kan føre til nedtriagering, uændret triagering eller optriagering.
Nedtriagering kan kun ske efter konference med læge.
Triage: Systematisk sortering og prioritering af alle akutte patienters behandlingsbehov.
Triagesygeplejerske: Sygeplejerske, der som den første sundhedsfaglige person i Akutmodtagelsen/Akutklinikken møder patienten og systematisk prioriterer patienter ud fra patientens sygdomsgrad/tilstand/vitale parametre/symptomer, samt vurderer patienters akutte behandlingsbehov.
Vitalparametre: Registreres svarende til en Early Warning Score. saturation, respirationsfrekvens, ilttilskud, puls, blodtryk, Bevisthedsniveau (Alert, Verbal. Pain, Unconciousness) (og temperatur). I-DEPT’s initiale triage kategori beregnes ud fra blodtryk, puls, respirationsfrekvens, saturation og tilstedeværelsen af ilt tilskud. Se bilag 1 for tilhørende grænseværdier.
Vurderingsspor: Patient, der er vurderet enten af triagepersonale eller 1813 til at have et umiddelbart behov for vurdering.
Den Præhospitale patientjournal (PPJ) bliver brugt af ambulancepersonalet og akutlægerne, som indtaster patientinformationer i journalen og foretager derfra en sundhedsfaglig visitation af akutte patienter og koordinere den præhospitale indsats. Samtidig indsamler PPJ automatisk alle de sundhedsdata, som måles i forbindelse med behandlingen, herunder også vitale data. Når informationerne er indtastet, er de tilgængelige for det hospital, hvor ambulancen er på vej hen, via en direkte dataforbindelse.
PPJ'en sikrer en ubrudt informationsstrøm med patientoplysninger.
PPJ anvendes af den teletriagerende sygeplejerske på hospitalet.
Alle indkomne patienter skal vurderes (triageres) umiddelbart ved ankomsten af en sundhedsperson (triagesygeplejerske) mhp. identificering og prioritering af behandlingsbehov. I Region Hovedstaden følges triagesystemet, som er beskrevet i I-DEPT - se bilag 1. Pr. 1.1.2014 er al henvendelse til akutområdet i Region Hovedstaden visiteret. Patienterne er henvist fra 1813, 112 eller egen læge. Herudover kommer der et antal selvhenvendere.
Udgangspunktet for triagering er at finde den svært syge patient og allokere de korrekte ressourcer hertil, og at alle patienter ved ankomst fordeles til et relevant diagnostisk- og behandlingsforløb.
Med andre ord er patientens tilstand vigtigst for triagen, ikke diagnosen eller ankomsttidspunktet.
For at sikre det rette flow i de akutte patientforløb er det vigtigt, at relevant diagnostik og behandling opstartes umiddelbart efter ankomst. Hermed sikres at behandlingen sker rettidigt og af det rette team omkring patienten.
Ventende patienter i venterum skal tilses med regelmæssige mellemrum for at sikre, at deres tilstand fortsat er stabil og ikke forværres. Særlig opmærksomhed skal gives, hvor venterum ikke løbende kan overvåges via vinduer, kamera eller på anden vis direkte.
Patienter med små isolerede skader og patienter med almen sygdom kan visiteres til behandlersporet enten fra 1813 eller i starten af triageprocessen (Blå triage kategori). Skadepatienter skal opfylde kriterierne for blåt kort (se I-DEPT - bilag 1) og patienter med almen sygdom skal opfylde kriterier for nyt blåt kort, se I-DEPT Region Hovedstaden - bilag 1.
Patienter vurderes ud fra ABCDE principper og vitale parametre og bliver i henhold hertil tildelt en triage kategori som er enten Rød, Gul, Orange eller Grøn.
Alle patienter, der ikke er i blå triage kategori, skal have foretaget I-DEPT triage.
Alle fund, vurderinger og triage kategori dokumenteres.
Workflow for I-DEPT:
1: Mål vanlige vitalværdier og registrere dem i Sundhedsplatformen. I Sundhedsplatformens triage navigator udregnes automatisk initial/primære triage kategori (Rød, Gul, Orange eller Grøn).
2: Foretag en klinisk vurdering af patienten – Mål-Se-Lyt-Føl…. Og reflekter. Vurdering foretages på baggrund af den kliniske erfaring og evt. i samråd med kollegaer.
Eksempler på ikke-målbare parametre, der kan inddrages:
3: Overvej den initiale triage kategori på baggrund af vitalværdier i forhold til det kliniske indtryk af patienten ved ankomst. Passer triage kategorien og dermed prioritering og behandlingsbehov til de kliniske observationer og patientens samlede sygdomsbillede?
Nej – Endelig triage kategorien justeres;
Optriagering – Triage kategorien må justeres op til to kategorier op.
Nedtriagering – Triage kategorien må justeres én kategori ned.
Ja – Triage kategori bekræftes ved at registrere samme triage kategori under ”Endelig triage efter klinisk vurdering”.
4: Evt. Begrundelse for ændring af triageniveau kan noteres. Lokale retningslinjer om dokumentationskrav kan forekomme.
Der anvendes fem kategorier i triageringen af patienter:
Potentielt ustabile
3. Tidsmål for iværksættelse af behandling og revurdering
###TABEL_1###
For patienter i Akutmodtagelsen/Akutklinikken gælder revurderingsintervallet så længe patienten befinder sig i en triage kategori eller indtil ændring af revurderingshyppighed fastsættes af læge.
Når patienten er set af læge og den primære behandlingsplan foreligger, foregår revurderingen herefter med EWS.
Når patienten indlægges eller overflyttes til andet hospital, skal der kort inden og senest indenfor 1 time inden overflytningen, EWS scores således at disse foreligger ved modtagelsen på det nye afsnit.
For patienter i kontinuerlig overvågning dokumenteres i hvilket omfang patienten monitoreres og vitale parametre dokumenteres med passende intervaller. Vital parametre dokumenteres altid i tilfælde af at overvågningen viser betydende ændring af værdier.
Tværregionale vejledninger
Regionale vejledninger