EU-lande:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Bemærk, at Storbritannien (inkl. Nordirland) ikke er medlem af EU. Som følge af Brexit er der lavet en aftale, som betyder, at sygesikringen gjaldt i en overgangsperiode frem til den 1. januar 2021.

Bemærk at Grønland og Færøerne ikke er medlem af EU.

EØS-lande:

Island, Norge og Liechtenstein.

Tilknytning til et EU/EØS-land:

Patienter fra tredjelande, der har et familiemedlem (ægtefælle, forælder, bedsteforælder, barn eller barnebarn), der er dansk statsborger/EU/EØS-borger. Endvidere må det bero på en konkret vurdering, om den pågældende person har tilknytning til et EU/EØS-land.

Nordiske lande:

Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

EU-Sygesikringskort

(”det blå EU-Sygesikringsbevis”):

Dokumentation for at patienten er offentligt sygesikret i et EU/EØS-land eller Schweiz.

Britiske sygesikringskort:

Efter Brexit findes der flere typer britiske sygesikringskort, som kan bruges som dokumentation for retten til at modtage behandling.

Hvis pågældende er britisk sygesikret efter reglerne i handels- og samarbejdsaftalen, skal vedkommende have et britisk sygesikringskort, UK Global Health Insurance Card (GHIC), som udstedes af sygesikringsmyndigheden NHS Business Services Authority (NHSBSA). Dette kort dokumenterer vedkommendes ret til nødvendig behandling under et midlertidigt ophold i et EU-land.

Hvis pågældende er britisk sygesikret efter reglerne i udtrædelsesaftalen, skal vedkommende have et britisk EU-sygesikringskort, et såkaldt CRA EHIC, som dokumenterer pågældendes ret til nødvendig behandling under et midlertidigt ophold i et andet EU/EØS-land eller Schweiz.

Tredjelande:

Lande, som ikke er et EU/EØS-land.

Akutbehandling

(alle udlændinge):

Personer, der ikke har bopæl her i landet, har under midlertidigt ophold i regionen ret til akut sygehusbehandling mv. i tilfælde af ulykke, pludselig opstået sygdom og fødsel eller forværring af kronisk sygdom mv. 

Når den akutte fase er overstået, ydes behandling til patienter, hvis det ikke skønnes rimeligt at henvise personen til behandling i hjemlandet, eller hvis patienten ikke tåler at blive flyttet til et sygehus i hjemlandet.

Der opkræves betaling for behandlingen medmindre andet følger af gældende regler, eller det skønnes rimeligt at behandle patienten vederlagsfrit. Læs mere i Selvbetalere - Akut og fortsat behandling af visse patienter uden dansk folkeregisteradresse mod betaling

Nødvendig medicinsk behandling:

(EU/EØS-borgere)

EU/EØS-borgere med midlertidigt ophold her i landet, har en udvidet ret til medicinsk nødvendig behandling, herunder fødselshjælp under midlertidigt ophold (max. et år) i Danmark (behovsbestemt sygehjælp).

Dette betyder, at EU/EØS–borgere ved midlertidigt ophold i Danmark, - ud over den akutte hjælp – også har ret til behovsbestemt sygehjælp. Dette indbefatter at også personer med bestående lidelser eller kroniske sygdomme har ret til ydelser f.eks. en kontrolundersøgelse, fjernelse af gips, dialysebehandling e.l., der bliver nødvendige under opholdet. Disse behandlinger er vederlagsfrie for patienten.

Læse mere i Selvbetalere - Akut og fortsat behandling af visse patienter uden dansk folkeregisteradresse mod betaling