Samarbejdsaftale for Region Hovedstadens Psykiatri og obstetriske afdelinger

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Sikre et stabilt og ensartet samarbejde om gravide og barslende kvinder med akut behandlingskrævende psykiatrisk sygdom i forbindelse med graviditet og fødsel.

Målgrupper og anvendelsesområde

Fagpersoner på føde- og psykiatriske afdelinger, der varetager behandling og pleje under indlæggelse af gravide og barslende kvinder, med psykiske lidelser.

Aftalen er gældende for alle obstetriske afdelinger og psykiatriske centre i Region Hovedstaden.

Aftalen beskriver samarbejdet om gravide og barslende kvinder med akut opstået eller akut forværring af kendt psykisk lidelse og samtidigt obstetrisk behandlingsbehov i somatikken med både normale og patologiske graviditets- og fødselsforløb. Aftalen beskriver ansvarsområder, samarbejdsflader, praktisk koordination og kommunikation mellem samarbejdspartnerne i psykiatrien og obstetrikken. Det er målet, at aftalen skal hjælpe det kliniske arbejde ved at understøtte beslutningstagning og facilitere bedre overgange fra obstetrik til psykiatri eller omvendt, for at sikre det bedst mulige forløb for den gravide/barslende kvinde.

Samarbejdsaftalen henviser til andre relevante vejledninger, herunder vejledning om Tvangsbehandling af patienter på somatisk afdeling - dobbeltindlæggelse og brug af fast vagt (voksne og børn) og Tilsyn - akut og elektivt til voksne patienter i psykiatrien og somatikken - se Referencer.

Tilbage til top

Definitioner

Barslende kvinder: Definitionen barslende kvinder dækker sædvanligvis over perioden fra fødsel til 8 uger efter fødsel. Denne vejledning dækker kun over perioden, hvor fødeafdelingen har behandlingsansvaret for kvinden.

Akut tilsyn: Akut tilsyn defineres som et tilsyn, der skal udføres snarest muligt. Akut tilsyn skal så vidt muligt forudgås af telefonisk kontakt til læge på bagvagtsniveau i eget speciale før kontakt til andet speciale.

  • Hastegrad og eventuelle akutte, foreløbige tiltag aftales pr. telefon mellem involverede læger og journalføres af den læge, der har patienten indlagt.

Behandlingsansvarligt team: Etableres inden for 24 timer efter erkendelse af behov. Behandlings ansvarligt team består af PAL og BAL, obstetriker, koordinerende jordemoder for gravide med psykisk lidelse, barselssygeplejerske og psykiatrisk sygeplejerske og socialrådgiver.

PAL: Patientansvarlig læge, der bærer det overordnede ansvar og overblik for en given patients forløb på sygehuset. Den patientansvarlige læge er ikke fagligt ansvarlig ud over eget speciale eller behandling, men har en funktion som koordinator og bagstopper/tovholder for det samlede udrednings- og behandlingsforløb.

BAL: Behandlingsansvarlig læge, der er ansvarlig for behandlingen af patienten på specialeniveau.

Behandlingsplan: Er en nedskreven plan for undersøgelse og behandling efter en specifik disposition. Behandlingsplan skal tilføjes i SP, såfremt der er en fødeplan for den gravide.

Fødeplan: Plan hvor kvindens graviditets-, fødsels- og barselsforløb planlægges ud fra individuelle behov og ud fra en faglig vurdering af kvindens fysiske og psykiske ressourcer. Fødeplanen opdateres løbende og skal indeholde ovenstående behandlingsplan.

Tværfaglige konferencer: Forum hvor kvindens psykiatriske behandlings- og fødeplan drøftes under indlæggelse. Disse møder afholdes ved behov.

Udskrivelsesplan: Plan for udskrivelse fra obstetrisk eller psykiatrisk afdeling som skal sikre en tryg udskrivelse. Kvinden må ikke udskrives fra obstetrisk eller psykiatrisk afdeling, før hun er vurderet af læge fra den samarbejdende afdeling (helst ved speciallæge eller læge i speciallægeuddannelse) og evt. ved sub-akut psykiatrisk tilsyn.

Udskrivelsesplan skal tilføjes SP.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

###TABEL_1###

1. Etablering af kontakt

Ved indlæggelse af den gravide/barslende med akut, indlæggelseskrævende psykisk lidelse konfereres akut mellem psykiatriske center og den obstetriske afdeling mhp. etablering af et behandlings ansvarligt team og evt. behov for akut tilsyn.

Den afdeling, kvinden først modtages på, har ansvar for at etablere kontakt til den anden afdeling.

2. Behandlerteam

Navne på PAL, BAL, koordinerende jordemoder, psykiatrisk sygeplejerske og socialrådgivere indføres i journalen. Det dokumenteres i SP under ”Tværsektorielt Team” af den afdeling, kvinden først modtages på. Når disse oplysninger er registreret korrekt, vil de også fremgå af ”patientheaderen”. 

Som udgangspunkt er det i psykiatrien besluttet, at for patienter med samtidig graviditet og psykisk lidelse af moderat til svær grad, vil PAL ligge i psykiatrien. Det er dog altid en konkret vurdering i forhold til den aktuelle problemstilling.

3. Behandlingsplan og fødeplan

Nedenstående er en uddybning af de vigtigste behandlingselementer i forhold til samarbejdet mellem psykiatri og obstetrik. Behandlingsplanen udfyldes desuden efter standard i SP.

Behandlingsplanen udarbejdes af lægen i den afdeling, hvor patienten er indlagt. Tilsynsgående læge fra andet speciale udarbejder et notat, som beskriver nedenstående områder.

(A) Behandlingsplan, psykiatri:

Formålet med den psykiatriske plan for behandling er at planlægge kvindens psykiatriske behandlingsforløb ved akut indlæggelse under graviditet, fødsel og i barselsforløbet.

I den psykiatriske behandlingsplan beskrives:

  • Kort anamnese og diagnose.
  • Særlige aftaler omkring medicin under og efter graviditeten. 
  • Plan for evt. PN-medicin under indlæggelse (psykiatrisk/obstetrisk) op til fødsel og efter fødsel. 
  • Plan for evt. behov for anvendelse af fast vagt og forebyggelse mod brug af tvang.
  • Hvem der er primære omsorgsperson(er) for barnet.
  • Fokuspunkter i psykiatrisk behandling i den tid, kvinden er indlagt på den obstetriske afdeling.
  • Eventuelle anbefalinger vedr. fødselsmåde og amning (inden dokumentation i journal bør dette altid konfereres mellem obstetrik og psykiatri).
  • Søvnplan for mor herunder evt medicinske tiltag.
  • Familien bør tilbydes henvisning til spæd- og småbarnspsykiatrien mhp. forebyggende tilbud til barnet. Ved kontakt med spæd- og småbarnspsykiatri foretages underretning til kommune ved spæd- og småbarnspsykiatri.
  • Fokuspunkter efter fødsel og ved evt. hjemkomst, herunder om kvinden kan være alene med barnet.
  • Kontaktoplysninger til psykiatrisk vagthavende der døgnet rundt kan varetage den psykiatriske behandling af kvinden, herunder stillingtagen til medicin.
  • Stillingtagen til underretning til kommunen.

(B) Fødeplan, obstetrik:

Formålet med den obstetriske fødeplan er at planlægge kvindens graviditets-, fødsels- og barselsforløb ud fra individuelle behov og ud fra en faglig vurdering af kvindens fysiske og psykiske ressourcer.

I den obstetriske fødeplan beskrives:

  • Somatiske og psykiatriske risikofaktorer.
  • Udvikling under graviditeten.
  • Plan for fødemåde og hvor fødslen skal foregå.
  • Deltagere til fødslen.
  • Ledsager til fødslen - er denne primær omsorgsperson for barnet, hvis kvinden ikke kan være det.
  • Vurdering af konsekvens af adskillelse af mor og barn efter fødsel.
  • Forventet indlæggelsestid efter fødsel.
  • Søvnplan for mor.
  • Obstetriske fokuspunkter under barselsindlæggelsen.
  • Må barnet ernæres med modermælk, hvis kvinden er medicineret, og forventes der at kunne etableres amning. 
  • Overordnede kontaktoplysninger på obstetrisk bagvagt, der døgnet rundt kan tage stilling til obstetrisk behandling under graviditet, fødsel og barselsperiode.
  • Stillingtagen til underretning til kommunen.

4 A. Samarbejde under indlæggelse

Under indlæggelsen, afholdes konferencer i behandlerteamet ved behov.

Der kan også rekvireres akut tilsyn. Ligeledes diskuteres disse patienter på de tværfaglige konferencer.

4.B. Tages i brug ved akut opstået behov.

Der rekvireres Akut tilsyn fra hhv. psykiatrien (P) og obstetrikken (O)

(P) Rekvirering psykiatrisk tilsyn

  • Obstetrisk afdeling rekvirerer et akut/subakut psykiatrisk tilsyn fra psykiatrisk center.
    • I dagtiden foretages tilsynet (akut eller subakut) af fast tilsynsførende læge fra psykiatrisk center, som betjener det fødested, kvinden er tilknyttet
    • I aften- og nattimerne + weekender foretages akutte tilsyn af vagthavende psykiater fra psykiatrisk center, som betjener det fødested, kvinden er tilknyttet.
  • Et akut psykiatrisk tilsyn, som udføres i aften-og nattetimer + weekender, bør altid følges op af et opfølgende tilsyn/konference den efterfølgende hverdag. Ved akutte tilsyn skal der altid være læge til læge kontakt forud for tilsynet. Tilsynet rekvireres via best-ord og følges op af telefonisk kontakt mhp. at drøfte behovet. Obstetriker beskriver i journalnotat indikation for tilsynet og alle overvejelser og observationer, der kan være relevante for psykiateren, ved vurderingen af patienten.
  • I forbindelse med, at det psykiatriske tilsyn udføres, vil det være optimalt, at obstetrikeren med aktuelt behandlingsansvar for kvinden (gerne BAL men ellers vagthavende) mødes med tilsynsgående psykiater, og meget gerne at kvinden tilses sammen.
  • Hvis kvinden vurderes indlæggelseskrævende i psykiatrisk regi, beslutter psykiater og obstetriker i fællesskab, om kvinden skal overflyttes til det psykiatriske center, eller om der evt. skal etableres dobbeltindlæggelse med ophold på obstetrisk afdeling. Det besluttes i så fald, om der er behov for fast vagt med klar plan for denne. Dobbeltindlæggelse/udstationering forekommer kun, når patienten bliver frihedsberøvet i henhold til lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, og patienten ikke samtykker til fornøden somatisk behandling, Jf. vejledning Tvangsbehandling af patienter på somatisk afdeling - dobbeltindlæggelse og brug af fast vagt (voksne og børn) 
  • Psykiateren tager stilling til hvordan overflytning til psykiatrisk afdeling skal foregå.

(O) Rekvirering obstetrisk tilsyn

  • Psykiatrisk afdeling rekvirerer obstetrisk tilsyn og forudsat, at kvinden er transportabel, sendes kvinden til obstetrisk modtagelse på det hospital, kvinden er indskrevet til fødsel mhp. vurdering af aktuelt obstetrisk behandlingsbehov.
  • Ved overflytning fra lukket psykiatrisk afdeling til obstetrisk vurdering foregår dette med følge af fast vagt efter en konkret lægelig vurdering. Se yderligere i afsnit om fast vagt nedenfor. 
  • Ved akutte tilsyn skal der altid være læge til læge kontakt forud for tilsynet. Tilsynet rekvireres via best-ord og følges op af telefonisk kontakt mhp. at drøfte behovet. Psykiater beskriver i journalnotat indikation for tilsynet og alle overvejelser og observationer, der kan være relevante for obstetrikeren ved vurderingen af patienten.
  • Hvis kvinden vurderes indlæggelseskrævende i obstetrisk regi, beslutter psykiateren og obstetrikeren i fællesskab, om kvinden skal overflyttes til den obstetriske afdeling.
  • I forbindelse med at det obstetriske tilsyn udføres, vil det være optimalt, at psykiateren med aktuelt behandlingsansvar for kvinden (BAL men ellers vagthavende) mødes med tilsynsførende psykiater, og meget gerne at kvinden tilses sammen. Kan evt. foregå via virtuelt link.
  • Et akut obstetrisk tilsyn, som udføres i aften- og nattetimer + weekender og ikke fører til obstetrisk indlæggelse, skal følges op af et tilsyn/konference med det etablerede behandlerteam hverdagen efter. Derudover bør der justeres på den ambulante obstetriske opfølgning, alt efter behov og med hensyn til plan fra psykiatrisk afdeling.

Fast vagt, bestilling og betaling

Ved somatisk indikation:

Fast vagt besluttes, rekvireres og betales af den somatiske afdeling, når der er tale om behov for fast vagt pga. cerebral påvirkning foranlediget af den somatiske tilstand, f.eks. forvirringstilstande som organisk delir eller epileptisk tilstand.

Dette gør sig ligeledes gældende, når den faste vagt bestilles overvejende på baggrund af den somatiske lidelse, f.eks. for at forhindre ekstubation eller ved udtalt somatisk pleje og observationsbehov.

Ved psykiatrisk indikation:

Stillingtagen til behovet for fast vagt på psykiatrisk indikation foretages af læge fra psykiatrisk afdeling efter fornødent akut tilkald. Den psykiatriske afdeling betaler herfor.

Psykiatrisk indikation foreligger eksempelvis ved svære psykotiske tilstande, tvangsfiksering og ved nærliggende suicidalrisiko.

Når der er tale om fast vagt på psykiatrisk indikation bestiller ansvarshavende sygeplejerske i det psykiatriske afsnit, som patienten er udstationeret fra, vagten, når der er tale om fast vagt fra FADL og psykiatrien (inkl. Psykiatriens Vikarcenter).

I situationer hvor der anvendes vikarer fra det somatiske hospitals interne vikarkorps, bestiller den somatiske afdeling vikaren efter aftale med psykiatrisk afdeling. Dette sker med udgangspunkt i den lokale aftale om anvendelse af vikarer, som evt. er indgået mellem det psykiatriske center og det somatiske hospital.

5. Udskrivelse

Fra obstetrisk afdeling:

Umiddelbart før udskrivelse fra obstetrisk afdeling skal den gravide/eller barslende kvinde, som har været indlagt med samtidigt akut psykiatrisk behandlingsbehov og obstetrisk behandlingsbehov:

  • Vurderes af BAL eller en stedfortræder for BAL fx. vagthavende bagvagt/stuegangsgående læge (speciallæge eller læge i slutningen af hoveduddannelsen til speciallæge) på obstetrisk afdeling.
  • Konfereres med PAL eller stedfortræder for PAL fx. psykiatrisk bagvagt på det psykiatriske center, som har været en del af behandlerteamet.

Den udskrivende læge fra obstetrisk afdeling skal tage stilling til:

  • Om der er behov for psykiatrisk tilsyn evt. mhp. overflyttelse til psykiatrien (overflytning skal ske i ”transit” i SP).
  • Behov for psykiatrisk ambulant opfølgning (henvisning til psykiatrisk opfølgning skal sendes af udskrivende læge).
  • Give besked til PAL i psykiatrien.
  • Overveje evt. henvisning til spæd og småbørnspsykiatrien.
  • Udarbejde underretning til kommunen, hvis det ikke er gjort.
  • Sende en epikrise til kvindens egen læge, hvor der orienteres om forløbet og den opfølgende plan.

Fra psykiatrisk afdeling:

Umiddelbart før udskrivelse fra psykiatrisk afdeling skal den gravide/barslende kvinde, som har været indlagt med samtidigt akut psykiatrisk behandlingsbehov og obstetrisk behandlingsbehov:

  • Vurderes af BAL eller en stedfortræder for BAL fx vagthavende bagvagt/stuegangsgående læge (speciallæge eller læge i slutningen af hoveduddannelsen til speciallæge) på psykiatrisk afdeling.
  • Konfereres med PAL eller stedfortræder for PAL fx psykiatrisk bagvagt på det psykiatriske center som har været en del af behandlerteamet.
  • Konfereres med obstetrisk bagvagt ift. både orientering om udskrivelse og eventuelle ændrede svangrekontroller.
  • Hvis der er behov for ambulant psykiatrisk opfølgning på et andet center på baggrund af bopælsadresse, konfereres med psykiatrisk bagvagt på det pågældende psykiatriske center.
  • Udarbejde underretning til kommunen, hvis det ikke er gjort.

Netværksmøde ved udskrivelse

For at sikre et godt, sikkert og koordineret forløb efter indlæggelsen, i graviditeten eller ved fødsel og barselsudskrivelse, afholdes et netværksmøde. Netværksmødet er et tværfagligt forum, hvor både det regionale behandlerteam fra obstetrik og psykiatri mødes med fx egen læge, medarbejdere fra kommunens tilbud, herunder sundhedsplejerske, kvinden selv og partner mhp.  planlægning af det videre forløb for kvinden og barnet. Netværksmøder kan iværksættes af alle samarbejdspartnere, men ansvaret for planlægning ligger i den udskrivende afdeling. Der findes en skabelon for netværksmøder i psykiatrien i SP. Der sikres deltagelse fra andet psykiatrisk center, hvis den gravide/eller barslende kvinde skal tilknyttes et andet psykiatrisk center på baggrund af bopælsadresse.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Implementering

Vejledningen fungerer som samarbejdsaftale på området. Viden om denne aftale skal spredes til relevante klinikere via afdelingsledelserne. Det anbefales, at der af ledelsen udpeges en person fra alle relevante afdelinger, der kan stå for formidling ud i afdelingen, fx via morgenkonferencer, ophængning i klinikernes arbejdsrum, nyhedsbreve osv.

Region Hovedstadens obstetriske afdelinger har ansvar for at implementere den del af samarbejdsaftalen, der vedrører det obstetriske graviditets- og barselsforløb.

Regions Hovedstadens Psykiatri har ansvar for at implementere den del af samarbejdsaftalen, der vedrører det psykiatriske graviditets- og barselsforløb, herunder blandt andet udførelse af psykiatriske tilsyn og psykiatrisk opfølgning på fødselsforløb.

Monitorering og evaluering af aftalen:

Arbejdsgruppen følger op på aftalen 6 måneder efter ikrafttrædelse ift. at erfaringsudveksle og drøftelse af eventuelle forslag til forbedringer, præciseringer og fortsat vedligehold af aftaler.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag