Radiologiske auditeringer, procesbeskrivelse for

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

Genveje til indhold

Formål

At beskrive processen for auditering således, at dette bliver en integreret del af organiseringen på alle radiologiske afdelinger i Region Hovedstaden og dermed højne kvalitetssikringen på det radiologiske område samt at opfylde Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse BEK nr. 669 af 01/07/2019.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Anvendes på de radiologiske afdelinger i Region Hovedstaden.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Regionens auditering på radiologiske afdelinger gennemføres uafhængigt af andre auditformer  og omfatter udelukkende auditering i forhold til Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven), bekendtgørelse nr. 669, bekendtgørelse nr. 671 og dertilhørende vejledninger. Den gennemføres senest hver 15. mdr. på afdelingerne.

Region Hovedstadens radiologiske afdelinger har en konsensusaftale om i fællesskab at udføre en auditering, der følgerbekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse BEK nr. 669 af 01/07/2019  om ioniserende stråling og strålebeskyttelse, 96§. Dette er for at sikre, at der sker en kvalitetssikring af de enkelte radiologiske afdelinger i Region Hovedstaden ud fra bekendtgørelsens paragrafer. Desuden for at sikre, at kvalitetssikringssystemet efterses i praksis på de radiologiske afdelinger, og at det løbende revideres og tilpasses udviklingen på det radiologiske område.

I praksis udføres auditten ved at der foretages ledelsesinterview med afdelingens ledelse, kvalitetsansvarlige og andre relevante personer, som kan svare på auditspørgsmålene. Auditteamet stiller i begrænset omfang opklarende spørgsmål ud over auditoplægget.

Dernæst stilles der spørgsmål til personalet ude i afdelingen, som tager udgangspunkt i auditoplægget. Der kan stilles relevante opklarende spørgsmål udover spørgsmålene i auditoplægget til personalet.

Derefter voterer auditteamet og kommer med en mundtlig tilbagemelding på auditforløbet dvs. hvad der er fundet af eventuelle observationer og anbefalinger.  

For at maksimere læringen mellem afdelingerne tages der relevante billeder på afdelingen under auditbesøget. Det kan f.eks. være af nyt apparatur eller en smart metode andre kan lære noget af. Til sidst sendes der en skriftlig auditrapport til afdelingen. Kvalitetskoordinatorgruppen udarbejder en årsrapport over alle auditeringerne, som kommer med anbefalinger til SFR med forbedringsforslag mm.

Planlægning

De radiologiske afdelingers kvalitetskoordinatorer planlægger auditeringen og spørgsmålene. Efterfølgende sendes spørgsmålene til kommentering og godkendelse hos de medicinske fysiske eksperter i Region Hovedstaden. Sundhedsfagligt Råd for Radiologi (SFR) modtager herefter spørgsmålene til kommentering og godkendelse.

Den godkendte auditeringsplan med datoer og spørgsmål sendes herefter ud til de radiologiske afdelinger.

Varsling

  • Hospitalerne varsles omkring auditeringen ca. 2-3 måneder før auditeringen finder sted.
  • Afdelingerne melder tilbage om datoerne passer og bekræfter hermed auditeringsdatoen til auditeringsteamet.
  • Spørgsmålene sendes på forhånd til de respektive hospitalers radiologiske afdelinger og de medicinsk fysiske eksperter i forbindelse med auditeringen.
  • Afdelingerne forbereder sig på spørgsmålene og finder den påkrævede dokumentation frem til selve auditeringen. Der er mulighed for at stille opklarende spørgsmål inden auditeringen til auditeringsteamet.

Auditteamet

Auditteamet er sammensat af uvildige personer, som ikke er ansvarlige for nogen del af det kvalitetsstyringssystem, som der auditeres i.

Holdet består af en gennemgående medicinsk fysisk ekspert (ikke ansat i Region Hovedstaden), en medauditør/referent (Kvalitetsmedarbejder på en radiologisk afdeling i Region Hovedstaden) og en gæsteauditør (kvalitetskoordinator fra et andet af Region Hovedstaden hospitaler efter rotationsprincip).

Auditrapport

  • Der skrives en auditrapport efter hver auditering.
  • Der skrives bemærkninger, anbefalinger og observationer i det omfang, det er relevant.
  • Hele rapporten sammenfattes med en konklusion af auditeringen.
  • Ved næstkommende auditering følges der op på konklusionen.
  • Rapporten sendes til godkendelse hos alle i auditeringsteamet. Når rapporten er blevet godkendt, sendes den til alle, som har deltaget i auditeringen på det pågældende hospital.
  • Dokumentering: Alle auditeringsrapporter og redegørelser gemmes i minimum 5 år af alle parter.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Ansvaret for udførelse og afholdelse af auditeringen sker ud fra bekendtgørelse nr. 669, §96 ligger hos den enkelte radiologiske afdelings ledelse og medicinsk fysiske eksperter.
  • Den pågældende radiologiske afdeling, dennes kvalitetskoordinator og samarbejdspartnere samt den medicinsk fysiske ekspert er ansvarlige for at følge op på resultatet af auditeringen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag