Formålet med at tilbyde psykologisk rådgivning til ansatte i Region Hovedstaden til arbejdsrelaterede problematikker er at fremme trivsel og godt arbejdsmiljø, at fastholde de ansatte på arbejdspladsen og at forebygge psykisk belastning samt sygefravær.
Vejledningen omfatter levering af psykologisk rådgivning til ansatte på Region Hovedstadens hospitaler og virksomheder med undtagelse af Rigshospitalet.
Den kollegiale omsorg, der ydes indenfor de første timer efter en akut psykisk belastende hændelse. Ydelsen kan i visse tilfælde ydes telefonisk af leverandøren.
Rådgivning, som tilbydes ved pludselige og/eller voldsomme arbejdsrelaterede hændelser, som har udløst en krise, der kræver håndtering og behandling. Akut psykologisk rådgivning er den professionelle opfølgning på den psykologiske førstehjælp.
Rådgivningsforløb der ydes i tilfælde, hvor medarbejderen oplever mistrivsel udløst af arbejdsmæssige forhold.
Psykologisk rådgivning stilles til rådighed alle årets dage. For visse hospitaler og virksomheder udgør den eksterne ydelse et supplement til eksisterende interne ordninger.
Psykologisk rådgivning omfatter to standardforløb:
I henhold til Region Hovedstadens fælles rammeaftale – bilag 1 skal henvendelsesårsagen være relateret til arbejdslivet.
Nedenfor er der oplistet situationer, hvor leverandøren er forpligtet til at yde akut psykologisk rådgivning og anden psykologisk rådgivning. Listerne er ikke udtømmende.
Er den enkeltes psykiske situation af en sådan karakter, at indlæggelse eller ambulant behandling er påkrævet, er den ansatte ikke omfattet af rammeaftalen. Den ansatte skal i stedet behandles i det almindelige sundhedssystem.
Medarbejdere kan enten selv eller via egen leder, arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller kollega henvende sig til hospitalets kontaktperson (Kontakt hospitalets HR-funktion).
Hospitalets kontaktperson vurderer situationen og henviser evt. medarbejder til psykologisk rådgivning. Desuden kontaktes leverandør med henblik på, at leverandør kontakter medarbejder for at aftale forløb.
Den Sociale Virksomhed, Herlev og Gentofte Hospital, Koncernstabene, Nordsjællands Hospital, Region Hovedstadens Psykiatri, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Bornholms Hospital og Region Hovedstadens Akutberedskab benytter sig af henviste forløb.
Særlige forhold, herudover i forhold til henvisning, aftales lokalt.
Medarbejderen henvender sig direkte til leverandør og aftaler forløb.
Amager og Hvidovre Hospital samt Region Hovedstadens Apotek benytter sig af ovenstående.