Psykiatriloven - Klagesystemet

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genveje til indhold

Formål

Formålet er at understøtte korrekt procedure i forbindelse med indgivelse og behandling af klager over tvangsforanstaltninger.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfagligt personale på psykiatriske afdelinger/afsnit i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Tilbage til top

Definitioner

Opsættende virkning: Opsættende virkning er når klagen betyder, at det påklagede indgreb først må gennemføres, når klagen er behandlet af Det Psykiatriske Patientklagenævn.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Psykiatriloven

Ved enhver anvendelse af tvang skal patienten vejledes om adgangen til at påklage indgrebet.

  • Klage over beslutning om anvendelse af tvang har som udgangspunkt ikke opsættende virkning.
  • Klage over beslutning om tvangsbehandling har dog opsættende virkning, medmindre omgående gennemførelse af behandlingen er nødvendig: 
    • for ikke at udsætte patientens liv eller helbred for væsentlig fare, eller
    • for at afværge, at patienter udsætter andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred.

Tilbage til top

2. Klagesystemet

Det Psykiatriske Patientklagenævn behandler som 1. instans klager over:  

  • Tvangsindlæggelse
  • Tvangstilbageholdelse
  • Tilbageførsel (rundkastning)
  • Tvangsbehandling
  • Tvangsfiksering
  • Anvendelse af fysisk magt
  • Indgivelse af beroligende middel med magt
  • Beskyttelsesfiksering
  • Anvendelse af personlige alarm- og pejlesystemer og særlige dørlåse (beskyttelsesforanstaltninger)
  • Personlig skærmning, der uafbrudt varer mere end 24 timer
  • Aflåsning af døre i afdelingen
  • Oppegående tvangsfiksering, Sikringsafdelingen
  • Aflåsning af patientstue, Sikringsafdelingen

Det Psykiatriske Patientklagenævns afgørelser kan ankes til:

a. Byretten, hvis anken vedrører afgørelse om:

  • Tvangsindlæggelse
  • Tvangstilbageholdelse
  • Tilbageførsel
  • Tvangsfiksering
  • Beskyttelsesfiksering
  • Oppegående tvangsfiksering, Sikringen
  • Aflåsning af døre i afdelingen

b. Det Psykiatriske Ankenævn, hvis anken vedrører afgørelse om:

  • Tvangsbehandling
  • Anvendelse af fysisk magt
  • Indgivelse af beroligende middel med magt
  • Personlige alarm- og pejlesystemer og særlige dørlåse
  • Personlig skærmning, der uafbrudt varer mere end 24 timer
  • Aflåsning af patientstuer, Sikringen

Det Psykiatriske Patientklagenævn indbringer efter anmodning fra patienten eller patientrådgiveren/bistandsværgen sine afgørelser for de respektive ankeinstanser.

Retslige patienter har ikke adgang til at få prøvet afgørelser om frihedsberøvelse efter disse bestemmelser.

Se også Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien m.v. Psykiatriloven (retsinformation.dk).

Tilbage til top

Klage i henhold til Psykiatriloven

Rettes til Centerledelserne.

Centerledelserne/afdelingsledelserne behandler klager over følgende afgørelser iht. psykiatriloven:

  • Personlig hygiejne under anvendelse af tvang
  • Undersøgelse af post, patientstuer og ejendele
  • Kropsvisitation
  • Anvendelse af kropsscannere
  • Beslaglæggelse af medikamenter, rusmidler og farlige genstande
  • Sanktioner ved overtrædelse af regler i husordenen.

Overlægens beslutning om anvendelse af narkohunde efter bestemmelsen i psykiatriloven er ikke et indgreb rettet mod den enkelte patient, og der er ikke angivet en særskilt klageadgang over beslutningen. Hvis en patient klager over, at afdelingens udearealer er blevet undersøgt med brug af narkohunde, kan det viderebringes til sygehusmyndigheden, dvs. afsnitsledelsen og derefter øvrige overordnede ledelsesniveauer.

Tilbage til top

Sagens oplysning ved Det Psykiatriske Patientklagenævn

Når en sag indbringes for Det Psykiatriske Patientklagenævn, skal den psykiatriske afdeling fremsende sagens akter, herunder en udskrift af tvangsprotokollen samt en erklæring fra overlægen. Nævnet skal i øvrigt sørge for oplysning af sagen og træffer bestemmelse om tilvejebringelse af eventuelle yderligere erklæringer mv., ligesom nævnet kan aflægge besøg på vedkommende psykiatriske afdeling.

Ved modtagelsen påser nævnets formand, at de nødvendige oplysninger er medsendt, herunder en angivelse af, hvad der klages over, en udskrift af tvangsprotokollen, en erklæring fra den behandlingsansvarlige overlæge samt behandlingsplanen.

Indbringer patienten eller patientrådgiveren klagen direkte for Det Psykiatriske Patientklagenævn, underretter nævnets formand den psykiatriske afdeling om klagen og anmoder samtidig afdelingen om at fremsende de fornødne oplysninger til nævnet.

Nævnets formand sørger i øvrigt for oplysning af sagen og træffer bestemmelse om tilvejebringelse af eventuelle yderligere erklæringer m.v.

Afholdelse af møder

Formanden fastsætter tid og sted for nævnets møder og leder møderne.

Nævnets møder kan afholdes som videomøder på den psykiatriske afdeling, hvor patienten er eller har været indlagt i forbindelse med det tvangsindgreb, der klages over, såfremt den psykiatriske afdeling har det nødvendige udstyr.

Møderne kan undtagelsesvist afholdes som telemøder, hvis der sker elektronisk nedbrud eller lignende i forbindelse med afholdelse af videomøde.

Hvis patienten ikke ønsker, at mødet afholdes som video- eller telemøde, skal mødet i stedet afholdes på psykiatrisk afdeling, hvor patienten er eller har været indlagt i forbindelse med det tvangsindgreb, der klages over, medmindre afholdelse af møde på den psykiatriske afdeling ikke kan anses for hensigtsmæssigt for patienten.

Formanden kan bestemme, at sager af særlig ha­sten­de karakter, herunder klager over beslutning om tvangsbehandling, der i almindelighed har opsættende virkning, skal behandles før tidligere indkomne sager.

Patienten, patientrådgiveren, sygehusmyndigheden, vedkommende overlæge og eventuelt andre involverede sundhedspersoner underrettes om tid og sted for det møde i Det Psykiatriske Patientklagenævn, hvor sagen skal behandles.

Patientrådgiveren

Patientrådgiveren skal så vidt muligt være til stede ved klagens behandling i nævnet. Det samme gælder for den læge, der har besluttet det tvangsindgreb, der klages over.

Patienten og patientrådgiveren har ret til mundtligt at forelægge sagen for nævnet. Samme ret har repræsentanter for sygehusmyndigheden, vedkommende overlæge og eventuelt andre involverede sundhedspersoner.

I særlige tilfælde, hvor hensynet til patientens helbred eller til sagens behandling i nævnet afgørende taler herfor, kan nævnet bestemme, at patienten helt eller delvis skal være udelukket fra at deltage i forhandlingerne.

Det Psykiatriske Patientklagenævns møder er ikke offentlige.

Se Psykiatriloven - Beskikkelse af patientrådgivere og bistandsværger

Afgørelser

Det Psykiatriske Patientklagenævn skal træffe afgørelse i klagesager om tvangsbehandling, der er tillagt opsættende virkning, inden 7 hverdage efter nævnets modtagelse af klagen.

I sager om oppegående tvangsfiksering på Sikringsafdelingen under Retspsykiatrisk afdeling, Region Sjælland, skal Det Psykiatriske Patientklagenævn træffe afgørelse senest 14 dage efter klagens modtagelse.

I andre sager skal Det Psykiatriske Patientklagenævn træffe afgørelse snarest muligt. Er afgørelse ikke truffet inden 14 dage efter, at klagen er modtaget af nævnet, skal nævnet underrette patienten og patientrådgiveren om grunden hertil samt om, hvornår afgørelse kan forventes at foreligge.

Det Psykiatriske Patientklagenævns afgørelser træffes efter mundtlig votering ved stemmeflerhed. Afgørelsen indføres i en beslutningsprotokol. Et medlem kan kræve en kort begrundelse for sit standpunkt tilført protokollen.

Det Psykiatriske Patientklagenævns afgørelser udfærdiges skriftligt med begrundelse og med angivelse af, om det er et enigt nævn eller et flertal af nævnets medlemmer, der har truffet afgørelsen. Nævnets afgørelser underskrives af formanden eller den, formanden bemyndiger hertil.

Det Psykiatriske Patientklagenævns afgørelser sendes til sagens parter. Afgørelserne kan gå ud på, at tvangsindgrebet godkendes, eller at indgrebet findes at være foretaget med urette.

Ved klage over beslutning om tvangsbehandling kan nævnet godkende eller tilsidesætte beslutningen. Dette gælder også, hvis klagen angår det præparat eller den dosering, der er angivet i beslutningen. Det Psykiatriske Patientklagenævn kan således ikke anvise et andet præparat eller dosering.

Er klagen tillige rettet mod den eller de sundhedsperson(er), der har deltaget i den påklagede tvangsudøvelse, tager Det Psykiatriske Patientklagenævn stilling til, om der i den anledning er grundlag for at udtale kritik over for de(n) pågældende.

Tilbage til top

3. Mere om klageadgang til byretten

Det Psykiatriske Patientklagenævn skal efter anmodning fra patienten eller patientrådgiveren indbringe sine afgørelser vedrørende tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse, tilbageførsel, tvangsfiksering, beskyttelsesfiksering, oppegående tvangsfiksering på Sikringsafdelingen under Retspsykiatrisk afdeling, Region Sjælland og aflåsning af døre i afdelingen for retten. Forelæggelse for retten skal finde sted inden 5 hverdage efter anmodningens fremsættelse.

Frihedsberøvelse

Godkender Det Psykiatriske Patientklagenævn, at patienten frihedsberøves, kan spørgsmålet om udskrivning først på ny begæres prøvet i Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Nævnenes Hus, når der er forløbet 2 måneder efter nævnets afgørelse. Har spørgsmålet om frihedsberøvelsens lovlighed været indbragt for retten, regnes den nævnte frist fra rettens afgørelse.

Tilbage til top

4. Mere om klageadgang til Det psykiatriske Ankenævn

Det Psykiatriske Ankenævn sekretariatsbetjenes af Styrelsen for Patientklager.

Klage til Det Psykiatriske Ankenævn skal indgives senest 3 måneder efter, at klageren har fået meddelelse om Det Psykiatriske Patientklagenævns afgørelse. Det Psykiatriske Ankenævn kan se bort fra en overskridelse af klagefristen, når særlige grunde taler herfor.

Det Psykiatriske Ankenævns afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner/sygehusledelser er ansvarlige for at distribuere dokumentet til relevante psykiatriske afdelinger.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser i psykiatrien er ansvarlige for at dokumentet efterleves i relevante afdelinger.
  • Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og anvende vejledningen.

Tilbage til top

Referencer

Bilag