Formålet med den tværgående vejledning er at:
Vejledningen omfatter alle medarbejdere, som indgår i et lønnet ansættelsesforhold ved Region Hovedstadens hospitaler og ved den Præhospitale Virksomhed (herefter virksomhederne). Vejledningen henvender sig til alle medarbejdere, direktioner, ledere og lokale personale/HR-afdelinger.
Personalesag: En sag, der oprettes ved ansættelsen og på hvilken, der løbende lægges oplysninger om den enkelte medarbejders ansættelsesforhold, kvalifikationer, resultater af evalueringer, beskrivelse af karriereforløb mv. Personalesagen er overvejende elektronisk.
Stillingsspecifik dokumentation: Dokumentation for ansættelsesforholdet, der er stillingsafhængig og som skal udarbejdes for den enkelte stilling. For eksempel stillingsbeskrivelse.
Generel dokumentation: Dokumentation for dele af ansættelsesforholdet, der kan anvendes i flere stillinger:
Den elektroniske personalesag oprettes af den ansættende leder ud fra medarbejderens cpr. nummer, så hver medarbejder i Region Hovedstaden kun har én elektronisk personalesag. Den elektroniske personalesag kan indeholde flere forskellige ansættelser for medarbejderen. Medarbejderens separate ansættelser ved forskellige virksomheder oprettes på separate tjenestenumre, således at der er knyttet ét tjenestenummer til hver ansættelse samlet i én personalesag.
Når en medarbejder har flere ansættelser i Region Hovedstaden, vil der være dele af akterne på personalesagen, der vil kunne opfylde dokumentationskravet på flere stillinger samtidig. Dette gør sig gældende for den generelle dokumentation. Den stillingsspecifikke dokumentation vil fortsat skulle tilføjes personalesagen for hver enkelt stilling. Der henvises til Bilag 1, der beskriver ansvarsfordelingen mellem ansættelsesstederne for den generelle dokumentation i de tilfælde, hvor medarbejderen har flere ansættelser i eller uden for Region Hovedstaden.
Til en personalesag hører alle oplysninger om medarbejderen, som opbevares i fysiske eller elektroniske sager. Det gælder f.eks. den elektroniske personalesag, lønsystemet, systemer med elektronisk registrering af introduktionsforløb, kursussystemer og det elektroniske system vedr. lægers bibeskæftigelse.
Indholdet i personalesagen skal overholde gældende lovgivning, herunder forvaltnings-, arkiv- og persondatalov samt være i overensstemmelse med gældende overenskomster og aftaler.
Personalesagen er overvejende elektronisk. Oversigt over placeringen af de forskellige dokumenter i den elektroniske personalesag kan ses her: Personaleweb.
Følgende skal som minimum dokumenteres i personalesagen. Det vil dog altid være en konkret vurdering hvilke dokumenter, der skal dokumenteres på den enkelte medarbejders personalesag:
I forbindelse med ansættelsesforholdets start opretter virksomhederne en elektronisk personalesag for den enkelte medarbejder. Dokumenter, der knytter sig til ansættelsesproceduren (jf. Rekruttering og ansættelse i Region Hovedstaden), f.eks. ansøgning og CV, dokumentation for lønanciennitet, uddannelsespapirer, stillingsbeskrivelse, udtalelser fra tidligere relevante arbejdsgivere, ansættelsesbrev samt lønaftaler skal indgå.
Medarbejdere i Region Hovedstadens virksomheder skal have en opdateret stillingsbeskrivelse, som placeres i personalesagen. Det er den enkelte leders ansvar at sikre sig, at det dokumenteres i personalesagen, at stillingsbeskrivelsen ved den årlige medarbejderudviklingssamtale (MUS) har været evalueret (jf. Medarbejderudviklingssamtalen - MUS - og kvalifikationsevaluering)
Medarbejderens deltagelse i introduktionsforløb (fællesintroduktion og lokal introduktion) skal dokumenteres i personalesagen.
Det skal dokumenteres i personalesagen, at lederen har gennemført samtalen. Til dette formål anvendes det lokale skema til dokumentation for foretaget medarbejderudviklingssamtale (MUS) og kvalifikationsevaluering.
Det dokumenteres i personalesagen, at den årlige MUS har været afholdt jf. Medarbejderudviklingssamtalen - MUS - og kvalifikationsevaluering. Medarbejderens leder er ansvarlig for dokumentationen, herunder for at sikre, at kvalifikationsevalueringens konklusioner placeres i personalesagen.
For medarbejdere, der er autoriseret af Sundhedsstyrelsen, skal dokumentation for gyldig autorisation findes i personalesagen. jf. Sundhedspersonalets kvalifikationer - autorisation og uddannelsesbeviser
Uddannelsesbeviser for grunduddannelser skal dokumenteres i personalesagen for de personalegrupper, som ikke er autoriserede. Uddannelser og efteruddannelser, der er en forudsætning for at bestride en stilling (herefter påkrævet uddannelse), skal også dokumenteres på personalesagen. Det er lederens ansvar at vurdere, hvilke efter- eller specialuddannelser, der er påkrævede og relevante at dokumentere.
For almindelig efteruddannelse gælder, at dette skal dokumenteres, men at den enkelte virksomhed selv fastlægger retningslinjerne for dokumentationen.
Obligatorisk efteruddannelse
Dokumentation for medarbejderens gennemførelse af obligatoriske uddannelser, herunder:
skal indgå i personalesagen.
For medarbejdere med flere ansættelsessteder: Se Bilag 1 vedr. ansvarsfordelingen mellem ansættelsesstederne for dokumentation af grunduddannelser/efteruddannelser/obligatoriske efteruddannelse.
Det er et krav, at dokumentation for bibeskæftigelse findes i personalesagen. Oplysninger om lægers bibeskæftigelse dokumenteres i Region Hovedstadens elektroniske system for lægers bibeskæftigelse. Derudover kan virksomhederne vælge supplerende at opbevare dokumentationen i den elektroniske personalesag.
I henhold til § 21 i lov om offentlighed i forvaltningen ("Offentlighedsloven") kan der, som udgangspunkt, ikke gives aktindsigt i sager om ansættelse, forfremmelse eller enkeltpersoners ansættelsesforhold i det offentliges tjeneste.
Der er visse undtagelser til dette udgangspunkt:
Aktindsigt vedrørende:
Virksomhedsledelserne har det overordnede ansvar for:
Center for HR har ansvar for:
Den konkrete opgave- og ansvarsfordeling forbundet med dokumentation i og opdatering af den elektroniske personalesag følger af den til enhver tid gældende ansvarsfordeling mellem Center for HR og Region Hovedstadens virksomheder.