At vejlede og understøtte til korrekt og rettidig henvisning af børn og unge (0–18 år) med livsbegrænsende eller livstruende tilstande (LLT) med behov for specialiseret palliativ indsats.
Sundhedspersonale i børneafdelinger og andre somatiske afdelinger, der behandler børn og unge med livstruende/livsbegrænsende sygdom.
Livsbegrænsende sygdom er defineret ved at døden forventes, men ikke nødvendigvis er nært forstående. Ved livstruende sygdom er der høj sandsynlighed for tidlig død, men langvarig overlevelse er også muligt.
Disse tilstande falder i fire overordnede grupper:
Eksempler: Kræft og irreversibelt organsvigt af hjerte, lever og nyrer.
Eksempler: Cystisk fibrose og muskeldystrofi.
Eksempler: Batten sygdom og mukopolysakkaridose.
Eksempler: Svære multiple handicaps, såsom følger efter hjerne- eller rygmarvsskader, herunder visse børn med svær cerebral parese.
Ref: ACT & RCPCH, 1997; Videncenter for Rehabilitering og Palliation, 2015.
Palliativ indsats: Pædiatriske Palliative Team arbejder ud fra WHO’s definition af palliativ indsats.
Almen palliativ indsats varetages på barnets stamafdeling og i almen praksis af sundhedsprofessionelle, der ikke har palliativ indsats som hovedopgave. Almen palliativ indsats finder sted fra sygdommen diagnosticeres.
Specialiseret palliativ indsats varetages i et samarbejde mellem stamafdeling og Palliativt team for Børn og Unge, der har palliativ indsats som hovedopgave.
Specialiseret palliativ indsats kan finde sted sideløbende med aktiv, sygdomsrettet behandling. Den specialiserede palliative indsats bør igangsættes tidligt i sygdomsforløbet og ikke først, når kurativ behandling er opgivet, da tiden til End-of-life care hos børn – og særligt børn med kræft – kan være kort. Barnet/den unge henvises til specialiseret palliativ indsats, når livskvaliteten for barnet/den unge/familien kompromitteres i en sådan grad, at det vurderes, at almen palliation på stamafdelingen ikke er tilstrækkelig.
Onkologiske patienter henvises i henhold til landsdækkende kliniske retningslinjer fra Dansk Pædiatrisk Hæmatologi og Onkologi (DAPHO). Dvs. "når behandling med helbredende sigte ophører eller ved overgang til eksperimentel behandling uden kurativt sigte. For enkelte patienter kan dette betyde, at der henvises til specialiseret palliativ indsats fra diagnosen stilles".
Palliativt Team for Børn og Unge har udgående funktion til familiens hjem, under indlæggelse på en af regionens børneafdelinger eller institutioner og understøtter, at barnet/den unge kan tilbringe mest mulig tid i eget hjem og have muligheden for at dø hjemme, hvis det er familiens valg.
Palliativt Team for Børn og Unge samarbejder med
Palliativt Team står til rådighed for råd og vejledning, herunder supervision af og vidensdeling med lokale samarbejdspartnere og undervisning.
Barnets sygehistorie og indikation for henvisning drøftes gerne telefonisk før henvisning med overlæge ###NAVN###, tlf. ###TELEFON### eller sygeplejetelefon, tlf. ###TELEFON###