Formålet med Sundhedsstyrelsens Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR) er at understøtte en ensartet evidensbaseret indsats på tværs af sektorer underordnet geografisk placering.
Denne vejledning vedrører alene de nationale kliniske retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen som følge af økonomiaftalen i 2012 er forpligtet til at udfærdige.
En national klinisk retningslinje indeholder alene anbefalinger for de udvalgte 8-10 velafgrænsede problemstillinger i patientforløbet, hvorfor en national klinisk retningslinje ikke kan stå alene, men komplementeres og suppleres af andre retningslinjer - f.eks. tværfaglige- og tværsektorielle retningslinjer for andre dele af patientforløbet eller andre patientpopulationer, retningslinjer udarbejdet (monofagligt) af selskaber og faglige organisationer samt regionale og kommunale retningslinjer, vejledninger og instrukser. Arbejdet med nationale kliniske retningslinjer er således et supplement og en overbygning på det eksisterende arbejde, men skal på ingen måder erstatte den nuværende indsats i videnskabelige selskaber, faglige sammenslutninger m.fl. med at udvikle kliniske retningslinjer.
Hvis der forekommer ”døde” links eller der mangler væsentlige retningslinjer, kontakt venligst ###EMAIL###.
Kliniske medarbejdere i Region Hovedstaden, som har brug for at kende de overordnede Nationale Kliniske Retningslinjer.
Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR): Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer er systematisk udarbejdede udsagn, der kan bruges som beslutningsstøtte af fagpersoner, når de skal træffe beslutninger om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse i specifikke kliniske situationer, samt af patienter, som ønsker at få større indsigt i forløbet. Retningslinjerne har et tværfagligt og tværsektorielt fokus.
Sundhedsstyrelsen har i marts 2023 meddelt, at der findes en del NKR, hvor litteratursøgningerne er forældede, og at der derfor kan være kommet ny evidens på området, som kan have indflydelse på anbefalingerne. Anbefalingerne er derfor ikke længere gældende. SST har dog bevaret de aktive links på deres NKR side, og det er således op til de faglige fora at beslutte, om anbefalingerne fortsat er gældende. Disse dokumenter er i denne VIP oversigt mærket med følgende tilføjelse: ”2023 litteratursøgning forældet - der kan være ny viden.”
Klik på det aktuelle link for at blive dirigeret til retningslinjen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Der er aftalt en regional opfølgningsproces, når Sundhedsstyrelsen udsender godkendte NKR.