Morbus Waldenström - udredning og behandling (NBV)

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

 

Formål

Understøtte korrekt diagnostik, udredning og behandling af patienter med morbus Waldenström iht. nationale anbefalinger.

Målgrupper og anvendelsesområde

Henvender sig til læger i hæmatologiske afdelinger i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som udreder og behandler patienter med ###NAVN###.

Patienter i hæmatologiske afdelinger i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Definitioner

Morbus Waldenström er en lavmalign B-celle neoplasi karakteriseret ved lymfoplasmacytært lymfom i knoglemarven og en samtidig IgM M-komponent i blodet.

I 20-25 % af tilfældene ses der også lymfoplasmacytært lymfom i lever, milt eller lymfeknuder.

Mange patienter findes tilfældigt med en asymptomatisk IgM M-komponent, hvor andre kan være tidligt behandlingskrævende, bl.a. betinget af hyperviskositet, svær hæmolyse (kuldeagglutinin) eller vaskulit (kryoglobulin).

Diagnosen stilles oftest ved knoglemarvsundersøgelse men også ved lymfeknudebiopsi, hvis lymfomer dominerer det kliniske billede.

Fremgangsmåde

SFR Hæmatologi i Region Hovedstaden og Region Sjælland har tilsluttet sig og henviser til den nationale behandlingsvejledning fra Dansk Lymfom Gruppe (DLG) under Dansk Selskab for Hæmatologi. DLG’s vejledning er landsdækkende.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Sygehusledelser/hospitalsdirektioner har ansvaret for distribuering af dokumentet til relevante afdelinger.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser i hæmatologiske afdelinger har ansvaret for lokal implementering af denne vejledning – og hvor relevant for lokal konkretisering heraf.
  • SFR Hæmatologi i Region Hovedstaden og Region Sjælland har ansvaret for at denne vejledning med links opdateres med nyeste udgave af den nationale vejledning.
  • Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og anvende retningslinjen.

Tilbage til top

Referencer

Bilag